• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Sapanca Gölü'ne 'online' takip geliyor

Sapanca Gölü'ne 'online' takip geliyor
Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü'nü besleyen 12 dere SASKİ tarafından kurulacak sistemle su kalitesindeki en ufak değişimler gözlenecek.

Sapanca Gölü'ne 'online' takip 

Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü'nü besleyen 12 dere üzerinde Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresince (SASKİ) kurulacak sistemle su kalitesindeki en ufak değişimler gözlenecek.

Sapanca ilçesinde bir ilköğretim okulunun kazan dairesinde meydana gelen fuel oil sızıntısının Keçiayağı Deresi aracılığıyla Sapanca Gölü'ne ulaşmasıyla oluşan kirlilik, içme suyu kaynağına bulaşmadan SASKİ ekiplerinin müdahalesiyle giderilmişti.

Olası tehlikelere karşı harekete geçen SASKİ, benzeri bir tehlikenin yaşanmaması için gölü besleyen 12 dereyi 24 saat süreyle online olarak takip edecek.

Açıklamada bulunan SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, Sakarya'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan gölün her zaman korunmaya ihtiyacı bulunduğunu belirterek, bu konuda toplumun tüm kesimlerine önemli görevler düştüğünü söyledi.

Bölgenin içmesuyu ihtiyacını karşılayan gölün su kalitesinin korunması gerektiğine dikkati çeken Keleş, bunun için çok çeşitli önlemler aldıklarını söyledi.

Gölün çevresini evsel atıklara karşı kolektörle kuşattıklarını bildiren Keleş, göle dökülen dereler üzerinde de çeşitli çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, ''Sapanca Gölü'nü besleyen dereler üzerinde önemli bir çalışmamız var. Online olarak bu kirlenmeleri takip edecek, bu tür olumsuzlukları takip edecek bir sistem üzerinde çalışıyoruz. İnşallah 2012 yılı içinde bunu hayata geçireceğiz. Olası bir kirlenme durumunda, online olarak hemen ekiplerimize kısa sürede haber ulaşacak ve daha hızlı müdahale etme imkanı olacak'' dedi.

Sapanca Gölü'nün uzun süreden beri Sakarya'nın içme suyu ihtiyacını karşıladığını ve komşu il Kocaeli için de alternatif su kaynağı olduğuna dikkati çeken Keleş, sözlerini şöyle tamamladı:

''Gölü besleyen 17 dere var. Bunların bir kısmı yaz aylarında kuruyor ama 12 tanesi yılın 12 ayında çeşitli debilerde göle su ulaştırıyor. Bu 12 dere üzerinde online olarak izleme sistemleri kurmayı düşünüyoruz. Bu sistemi hem dereler hem de gölün belirli noktalarında yapılandıracağız. Yani hem gölü besleyen havzadaki su kaynaklarını sürekli takip edeceğiz, su kalitesini izleyeceğiz, veri tabanı oluşturacağız hem de gölün su kalitesini sürekli izleyeceğiz. Çünkü bu su içme suyu olarak kullanılıyor. Bu sayede etkin, aktif ve hızlı şekilde müdahale imkanı olacak. Gölün etrafındaki deşarj noktalarını sürekli kontrol ediyoruz. Haftalık ve aylık kontrollerimiz var. Haberimiz olmadan oluşabilecek herhangi bir kirlilik riskine karşı da etkin mücadele imkanı sağlamış olacak, 2012 yılında programımıza aldık. Gerekli hazırlıkları arkadaşlarımız yapıyor. Türkiye'de online olarak hem havza bazında hem de su kaynağı bazında izlenen bir göl haline gelecek, Sapanca Gölü.''

Bölgenin Sapanca Gölü'ne bağımlı kalmasının yanlış olduğunu kaydeden Keleş, alternatif su kaynağı oluşturmak için çeşitli projeler üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Keleş, Geyve ilçesine bağlı Eskiyayla bölgesinde Akçay Barajı Projesi'ni kısa sürede ihale edeceklerini belirterek, ''İnşallah birkaç ay içinde ihaleye çıkacağız ve 2014 yılına kadar alternatif su kaynağı olarak ilimize kazandırmış olacağız. DSİ Genel Müdürlüğünce uzun süreden beri çalışması devam eden ve proje çalışmaları tamamlanmış, 2012 yılında ihale aşamasına gelmiş olan, bölgemizin uzun yılar içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan Balıkaya Projesi üzerindeki çalışmalar da devam ediyor'' ifadelerini kullandı. 

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim