• BIST 109.223
  • Altın 153,727
  • Dolar 3,8241
  • Euro 4,5104
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Sedir ormanlarından toplanıyor Japonya'ya ihraç ediliyor

Sedir ormanlarından toplanıyor Japonya'ya ihraç ediliyor
Dünyanın en pahalı yiyecekleri arasında gösterilen ve Türkiye'de sedir ormanlarından toplanan matsutake mantarı, kilogramı 85-100 dolardan Japonya'ya ihraç ediliyor.

Japon mutfağının geleneksel yiyecekleri arasında yer alan ve dünyada nadir bulunan matsutake mantarının Tokyo Üniversitesinin bulgularına göre kanseri önlediği, hücre yenilemesi yaptığı belirtiliyor. Matsutake mantarı, Türkiye'de tamamen doğal alanında, sedir ağaçlarının altında yetişiyor. Köylüler tarafından toplanan mantarın tamamı Japonya'ya satılıyor. Akşam saatlerinde toplanan mantar hemen işlemeye alınıyor ve sabah özel kutulara konularak Japonya'ya gönderiliyor.

Açıklamalarda bulunan mantar ihracatçısı Zafer Duru, dünyada ilk olarak Japonya'da keşfedilen matsutake mantarının bu ülkedeki kilogram fiyatının ilk çıktığı dönemlerde 5 bin doları bulduğunu, Türkiye'den yapılan ihracatta ise ürünün kilogram fiyatının 85-100 dolar arasında değiştiğini söyledi.

Sedir ağaçlarının altında çıkıyor

Matsutake mantarının Türkiye'de dar bir bölgede, sadece sedir ağaçlarının altında yetiştiğini ifade eden Duru, şöyle konuştu:

"Dünyada adı çam mantarı diye geçiyor, ama bizim ülkemizde sedir ağaçlarının altında çıkıyor. Sedir ağaçları da bin metre rakımın üzerinde olur. Sedir ağaçlarının yayılışı Muğla Fethiye'den başlayıp Kahramanmaraş'a kadar uzanıyor. Bugüne kadar bizim keşfedebildiğimiz bölge bu aralıkta. Mantarı köylülerden alıyoruz, 5 bine yakın köylü bizim için mantar topluyor. Köylü akşam ezanından sonra mantarı toplamaya başlar, yatsı gibi mantarları alırız, gece işlenir ve sabah uçağa verilir.

Aldığımız mantarın tamamını Japonya'ya satıyoruz. Mantardaki aroma ve tadın kaybolmaması için çok hızlı işlenmesi ve gönderilmesi gerekiyor. Çünkü bu kadar parayı aroması için veriyorlar. Bu mantarı ilk keşfettiğimiz yıllarda bir kişi günde ortalama 200 kilogram topluyordu. 1995-1996 yılları arasında 200 kilogram mantar bir Murat 124 parası ediyordu. Sonraki yıllarda Çin piyasaya girdiği için mantarın değeri düşmeye başladı."

Japonlar matsutake mantarını kutsal yiyecek olarak görüyor

Matsutake mantarının en belirgin özelliğinin tadı olduğunu ifade eden Duru, "Matsutake mantarı, mersin yaprağı, sedir ormanı gibi kokar. Mantarı yediğiniz zaman kan akışınız yavaşlar, vücut biraz uyuşur. Çok güzel bir kokusu vardır. Japonlar matsutake mantarını kutsal bir yiyecek olarak da gördükleri için bu yiyeceği değer verdikleri birisine hediye olarak da gönderirler." diye konuştu.

Duru, dünyada en pahalı mantarın trüf, Türkiye'de ise matsutake olduğunu ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Hükümetin taşeron mesaisi sürüyor11 Aralık 2017 Pazartesi 14:03
  • Bendevi Palandöken: AVM servisleri acilen kaldırılmalı09 Aralık 2017 Cumartesi 16:49
  • "Tüketicilerin yüzde 80'i alacağı ürünü internete soruyor09 Aralık 2017 Cumartesi 16:32
  • TARSİM üreticinin 'kara gün dostu' oldu09 Aralık 2017 Cumartesi 16:01
  • ABD'de tüketici güveni 3 ayın en düşüğüne geriledi09 Aralık 2017 Cumartesi 15:49
  • Avrupa borsaları yükselişle kapandı09 Aralık 2017 Cumartesi 15:32
  • Yatırımcının yüzü borsada güldü09 Aralık 2017 Cumartesi 15:01
  • 'Sanayi verisi yüksek büyümeye işaret'09 Aralık 2017 Cumartesi 14:49
  • İthalata damping önlemi freni09 Aralık 2017 Cumartesi 14:01
  • Güney Kore ile ticari ilişkiler artacak09 Aralık 2017 Cumartesi 13:49
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Haber Scripti: CM Bilişim