• BIST 9057.84
  • Altın 2293.152
  • Dolar 32.3114
  • Euro 35.0969
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

SHGM'den izinsiz İHA uçuşuna ceza

SHGM'den izinsiz İHA uçuşuna ceza
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile izinsiz İHA (İnsansız Hava Aracı) uçuran kişiye 1.162,00 TL para cezası verildiğini duyurdu.

İHA'ların (İnsansız Hava Aracı) son yıllarda çok büyük bir pazar haline gelmesi, ulaşılabilirlik ve kullanılabilirliğinin kolay olması nedeniyle her kesimin ilgi odağı haline geldi.

Profesyonellerin yanında amatör kişiler tarafından da sıkça kullanılmaya başlamasıyla birlikte sorunlar da yaşanmaya başladı. 2015 yılının başında bir kişi Atatürk Havalimanı üzerinde İHA ile görüntüler çekmiş ve sonrasında hakkında suç duyuruları yapılmıştı. Görülen davada hakkında ise hava trafiğini tehlikeye sokmak suçundan 1 yıldan 6 yıla kadar istenmişti.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) yayımladığı genelge ve düzenlemeler ile İHA konusuna bir standart getirmek isterken, sosyal medya hesabından aralıklarla yaptığı açıklama ile İHA uçurmak isteyenlerin izin almaları gerektiğini, izinsiz uçuşların suç oluşturduğu ve cezai işlem uygulanacağını duyuruyordu.

Geçtiğimiz 15 Temmuz günü Bolu'da izinsiz İHA uçuran bir kişiye 1.162,00 TL para cezası verildiği açıklandı.

SHGM'den yapılan açıklamada "2920 sayılı kanunun 143'üncü maddesine istinaden" ceza kesildiği belirtilirken, İHA kullanıcılarını cezalı duruma düşmemek için uçuş yapmadan evvel bağlı bulunulan Mülki İdare Amirliği'nden yasak olup olmadığının sorulması konusunda uyardı.

Türk Hava Sahasında işletilecek veya kullanılacak sivil İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemlerinin ithali, satışı, kayıt ve tescili, uçuşa elverişliliğin sağlanması, sistemleri kullanacak kişilerin sahip olması gereken nitelikleri, hava trafik hizmetleri ve İHA operasyonlarına ilişkin usul ve esasları belirleyen İnsansız Hava Aracı Sistemleri Talimatı’nı (SHT-İHA) okumak için tıklayınız.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim