• BIST 9883.9
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

Şimşek: Makul büyüme çerçevesi çizdik

Şimşek: Makul büyüme çerçevesi çizdik
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, büyüme rakamlarına ilişkin olarak, ''bizim büyümede çizdiğimiz çerçeve makul bir çerçeve, kimisine göre iddialı, kimisine göre iddialı değil'' dedi.

Şimşek: Makul büyüme çerçevesi çizdik

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, büyüme rakamlarına ilişkin olarak, ''bizim büyümede çizdiğimiz çerçeve makul bir çerçeve, kimisine göre iddialı, kimisine göre iddialı değil'' dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün akşam Bloomberg TV'de katıldığı bir programda, küresel ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri değerlendirdi.

Türkiye'nin büyüdüğünü, istihdam, değer yarattığını, temel kamu finansman dengeleri olsun, bankacılık sektörünün bilanço yapısı olsun, hane halkının bilanço durumunun oldukça olumlu olduğunu, ancak cari açık gibi ufak tefek bazı kırılgan noktaların da bulunduğunu söyledi.

Cari açık konusunda da zirvenin geride kaldığını, muhtemelen önümüzdeki aylarda çok bariz bir şekilde aşağıya yönlü bir trend başlayacağını anlatan Şimşek, şunları kaydetti:

''Türkiye'nin böyle bir global ortamda yumuşak inişi bir başarı. Güçlü çıkış yapmışsınız, çok önemli kazanımlar elde etmişsiniz. Son 2 yıldır böylesine zor bir global konjonktürde eğer siz bu bu kazanımları koruyabilirseniz, bir de yumuşak inişi o anlamda başarırsanız aslında bu başlı başına güzel bir hikayedir. Etrafınıza baktığımız zaman aslında hikaye çok çarpıcı''

Dünya ekonomisinin açısından bakıldığında tabi ki belirsizlik ortamı olduğunu ve bunun getirdiği bir tedirginlik bulunduğunu ifade eden Şimşek, Avrupa'da ABD'deki durumun ortada olduğunu, yatırımcılar açısından sıkıntılı bir süreç olduğunu kaydetti.

Böyle bir ortamda Türkiye gibi ülkelerin çok güçlü performans gösterdiğini anlatan Şimşek, ''Hiçbir hikaye mükemmel değildir. Ama resme baktığımızda aslında Türkiye'nin resmi oldukça güçlü,güzel bir görüntü. Ufak da olsa bazı sorunlar olması normal'' dedi.

Şimşek, Türkiye'nin kırılganlıklarını azalttığını, temellerini sağlamlaştırmış bir ülke olduğunu vurguladı.

-''Büyüme tahminleri kimisine göre iddialı, kimisine göre iddialı değil''

Büyüme tahminlerindeki IMF gibi kuruluşların da tahminleri dikkate alındığında neden bu kadar çeşitlilik olduğunun sorulması üzerine, büyümede nokta tahminleri yapmanın zor olduğunu, IMF gibi kuruluşların tahminlerini sürekli değiştirdiğini ancak politika yapıcıları olarak belirsiz bir ortamda bu tahminleri üretmek, bu hedefleri ortaya koymak durumunda olduklarını söyledi.

Kendilerinin de ortaya baz senaryo çerçevesinde bir tablo koyduklarını anlatan Şimşek, orta vadede yani yanı 3 yıllık perspektifte Türkiye'nin rahat bir şekilde yüzde 5 oranında büyüyeceğini tahmin ettiklerini anlatan Şimşek, şartlar çok ağırlaşırsa, bunun bir miktar aşağı yönlü olabileceğini söyledi.

Aşağı yönlü risklerini gördükleri gibi yukarı doğru riskler de olabileceğine dikkati çeken Şimşek, ''Örneğin ayın 23'ünde mucizevi olarak Avrupa Birliği politikacıları şu belirsizliği ortadan kaldırırsa hava değişir. O nedenle riskler aşağıya doğru olabilir, yukarıya doğru olabilir. Bizim çizdiğimiz çerçeve makul bir çerçeve kimisine göre iddialı, kimisine göre iddialı değil'' dedi.

-Biz not artışını hak ettiğimizi düşünüyoruz-

Bakan Şimşek, Türkiye'nin döviz cinsinden not artışının hak edip etmediğinin sorulması üzerine de ''biz not artışını hak ettiğimizi düşünüyoruz. Kredi derecelendirme kuruluşlarının yüksek not verdiği ülkelere, şirketlere bir bakın, gerçekten bunların gideceği bir yer yok. Kredi notumuzun yatırım yapılabilir bir seviyeye yükseltilmesi hem hakkımız hem de Türkiye'ye yardımcı olur'' diye konuştu.

-Vergileri dengeli götürmek lazım-

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner'in ''dolaylı vergilerinde sınıra gelindi'' ifadesini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, Türkiye'de ciddi bir kayıtdışılık sorunu olduğunu, gelir elde edilirken, vergileme sisteminin yeterli bir etkinliğe sahip olmadığını söyledi.

Kendilerinin sigara gibi bir kaç ürün hariç vergileri iddia edildiği gibi artırmadıklarını, Ak Parti hükümeti döneminde kurumlar vergisini, gelir vergisini indirdiklerini, internet üzerindeki vergileri ciddi bir şekilde düşürdüklerini, eğitimde sağlık turizmde KDV oranlarını aşağıya çektiklerini kaydetti.

Türkiye'nini harcamalarını mümkün olduğunca vergiyle karşılaması gerektiğini bunun doğru bir yaklaşım olduğunu belirten Şimşek, ''ancak vergileri dengeli götürmek lazım adaletli yapmak lazım'' dedi.

Yeni vergilerin enflasyon üzerinde nasıl bir etki yaratacağının sorulması üzerine Şimşek, son bir kaç ayda liranın değer kaybetmesinin enflasyon açısından bir handikap olduğunu söyledi.

Özellikle sigara içki vergilerindeki artışın da endekste bir ağırlığa sahip olduğuna dikkati çeken Şimşek, ''Onun da yansıması olur ama oradaki yansıma için aceleci yorumlar görüyoruz. Bir tane sigara firmasının sigara fiyatlarındaki artışına bakıyorlar. En üst oranda fiyatı artırılan sigara markasının ağırlığını biliyorlar mı? Henüz bu konularda güçlü yorum yapmak için erken diye düşünüyorum. Otomotiv sektörü için de fiyatlar ne kadarı yansıtacak, talep güçlü mü acaba vergi artışlarının bir kısmı kendi içinde eritilecek mi, talep çok yüksek değilse bunun bir kısmını firmalar üstlenebilir. Bunun hesabı yapılır, henüz bütün fiyat hareketlerini görmedik'' diye konuştu.

Yeni vergilerin gündemde olup olmadığının sorulması üzerine Şimşek, bu kadar belirsiz bir ortamdan geçerken (biz hiç bir şekilde vergi indirmeyiz, vergi artırmayız) diyemeyeceklerini ifade etti.

Gelir vergisi reformu üzerinde çalışma yaptıklarını ve burada bir vergi oran artışından çok vergiyi tabana nasıl yayacaklarının üzerinde çalıştıklarını anlatan Şimşek, taslağı yıl sonuna kadar çalışacaklarını sonra da ilgili kesimlerle müzakereye açacaklarını bildirdi.

Şimşek bir soru üzerine de kayıtdışı ile mücadele eylem planının hazır olduğunu ve Başbakanlığa gönderdiklerini çok yakın süre içerisinde de genelge olarak onaylanacağını söyledi.

Bakan Şimşek, sigara kaçakçılığına karşı da bir eylem planı hazırladıklarını ve onun da Başbakanlığa sevk edildiğini söyledi.

-Yunanistan'ın durumu-

''Yunanistan'ın kontrollü temerrütü olursa, bu piyasalara nasıl yansır?'' şekildeki soru üzerine de ''böyle bir karar, gerçekten çok radikal bir karar olur. Biz hiç bir şekilde Yunanistan'ın iflas seçeneği ile karşı karşıya bırakılmasını arzu etmeyiz'' dedi.

Şimşek, Avrupadaki krizde sorunu çözmenin en radikal yolunun Avrupa Kurtarma fonunun 440 milyar avrodan 2 trilyon avroya çıkarmak olduğunu, böyle bir radikal karar alırsa, bu fonunun kaynağı ortaya konulursa, bunun piyasalar açısından inanılmaz olumlu olacağını söyledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim