• BIST 8971.03
  • Altın 2286.413
  • Dolar 32.329
  • Euro 35.0661
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

Solar Impulse dünya turu için hazır

Solar Impulse dünya turu için hazır
Brisa’nın Türkiye Resmi Partneri olduğu Solar Impulse, Hawaii’deki bakım ve test aşamalarının ardından dünya turuna kaldığı yerden devam için hazır.

Brisa’nın Türkiye Resmi Partneri olduğu Solar Impulse, Hawaii’deki bakım ve test aşamalarının ardından dünya turuna kaldığı yerden devam için hazır.

Brisa açıklamasına göre, yenilenebilir enerji kaynaklarının ve temiz teknolojinin gücünü tüm dünyaya duyurmak için fosil yakıt kullanmadan, yalnızca güneş enerjisiyle dünya çevresinde yolculuk yapan Solar Impulse, Hawaii’den Kuzey Amerika’ya doğru yeni uçuşu için hazır.

Brisa, “Yolculuğun Geleceğini Tasarlıyoruz” vizyonuyla tüm dünyanın ulaşıma ve enerjiye bakış açısını değiştirecek Solar Impulse programında “Türkiye Resmi Partneri” olarak yer alıyor. Tek damla yakıt kullanmadan, sadece güneş enerjisi ile dünya turunu tamamlamak üzere yola çıkan Solar Impulse, insanların, kurumların ve hükümetlerin enerji ve temiz teknolojiler hakkındaki düşüncelerini değiştirmeyi amaçlıyor.

Solar Impulse'ın dünya turu 2015 Mart ayında Abu Dabi’de başladı. 5 gün 5 gece süren zorlu Pasifik geçişinden sonra Solar Impulse, Hawaii’de uzun bir bakım ve test aşamasına girdi. Solar Impulse'ın mucitleri ve pilotları Bertrand Piccard ve André Borschberg bu öngörülmeyen süreci bir deneyim ve öğrenme fırsatı olarak adlandırıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Brisa Genel Müdürü Yiğit Gürçay, Solar Impulse'ın kaldığı yerden dünya turuna devam edecek olmasından büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Dünya'nın geleceği için sürdürülebilir enerji kaynaklarının önemine dikkat çeken bu inovatif projenin dünyadaki sayılı sponsorları arasında bulanmanın ve Türkiye’deki tek destekçisi olmanın kendileri için gurur verici olduğunu vurgulayan Gürçay,  "40 yılı aşkın bir süredir sürdürülebilir büyüme ile tüm paydaşlarımıza değer katmak için çalışıyoruz. 'Yolculuğunuzun geleceğini tasarlıyoruz' ifadesi ile belirlediğimiz vizyonumuza ulaşmak için sürdürülebilirliği ve inovasyonu tüm süreçlerimizin merkezine yerleştiriyoruz. Solar Impulse ile bu anlamda bir vizyon bütünlüğü içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.

Solar Impulse'ın pilotlarından Piccard ise şunları kaydetti:

"Solar Impulse gibi yakıt kullanmadan aralıksız bir şekilde uçuş dayanıklılığına sahip olan bir uçak, sadece havacılık tarihinde değil, aynı zamanda enerji tarihinde de bir ilk. Bu maceranın asıl amacı, modern temiz teknolojilerin imkansızı başarabildiğini gösterebilmek ve insanları ulaşım, inşaat, aydınlatma, ısıtma, soğutma ve çok daha fazlası için günlük yaşamlarında aynı enerji verimliliğine sahip çözümleri kullanmaya teşvik etmek. Hawaii’deki test ve bakım sürecinde çok şey öğrendik, bu mesajı yeniden dünyanın dört bir yanına taşımaya hazırız."

10 yılı aşkın bir AR-GE faaliyetinin ürünü olan Solar Impulse, tek bir damla fosil yakıta ihtiyaç duymadan, sadece güneşten aldığı ve lityum pillerinde depoladığı enerjiyle hem gündüz hem de gece uçabilen ilk uçak olma özelliğine sahip bulunuyor.

Bu sayede teorik olarak sonsuz süre havada kalabilen Solar Impulse'ın ağırlığı sadece 2300 kg,  yani bir binek otomobil kadar. 17 bin adet güneş panelinin yerleştiği kanat genişliğiyse 72 metre, yani bir Boeing 747’ninkinden daha uzun.

Solar Impulse’ın daha dünya turuna çıkmadan kırdığı 8 rekoru bulunuyor. Bu rekorlara "bütün gece kesintisiz uçmayı ilk başaran", "kıtalararası uçuşu ilk gerçekleştiren" güneş enerjili uçak gibi unvanlar dahil.

3 Mart 2015’te Abu Dabi’den başlayan tarihi dünya turunda, Umman, Hindistan, Burma, Çin'e uğradıktan sonra, 28 Haziran’da Japonya’nın Nagoya kentinden havalanan Solar Impulse, beş gün beş gece boyunca Büyük Okyanus’un üzerinden uçarak 3 Temmuz’da ABD’nin Hawaii eyaletine ulaştı.

Ardından, okyanus geçişinde öngörülemeyen bir şekilde fazla ısınan aküler nedeniyle Hawaii’de bakım ve test sürecine girdi. 2016 Nisan ayında bu süreci tamamlayan Solar Impulse yeniden dünya turuna hazır bulunuyor. Hawaii'den ABD'ye geçecek olan Solar Impulse, Atlantik Okyanusu'nu aşarak Avrupa ya da Kuzey Afrika’da mola verecek ve Abu Dabi’de tarihi dünya turunu tamamlayacak.

Dünya turunun tamamlanmasıyla, Solar Impulse, dünyanın çevresini yakıtsız olarak sadece güneş enerjisiyle kat eden ilk uçak, Solar Impulse’ın mucidi ve pilotları olan Bertrand Piccard ve Andre Borschberg ise dünyanın çevresini güneş enerjisiyle dolaşan ilk insanlar olarak tarihe geçecekler.

Solar Impulse, uğrayacağı ülkelerde yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin bilinci ve kullanım alanlarını yaygınlaştırmak amacıyla hükümetlerle ortak kampanyalar yürütüyor. Solar Impulse'ın Türkiye Resmi Partneri Brisa, tarihi yolculuk boyunca, Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarının gelecekteki kullanım alanlarına ilişkin farkındalık yaratmak için çalışıyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim