• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Tayyareci Fethi Bey, Fethiye'de anıldı

Tayyareci Fethi Bey, Fethiye'de anıldı
Muğla'nın Fethiye ilçesine adını veren ve ilk Türk pilotlarından olan şehit Yüzbaşı Tayyareci Mehmet Fethi Bey, ölümünün 100. yılında Fethiye'de düzenlenen törenle anıldı.

Fethi Bey heykeli önünde düzenlenen törene Hava Komutanlığı Personel Başkanı Tümgeneral Hasan Hüseyin Demiraslan, Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanlığı Havacılık Eğitim Daire Başkanı Emekli Albay Bekir Akyüz, Fethiye Kaymakamı Ekram Çalık, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Beyazıt, Emniyet Müdürü Hüseyin Kocabıyık'ın yanı sıra Kara ve Deniz Komutanlığı yetkilileri, Beşiktaş Kulübü yöneticileri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından şehit Mehmet Fethi Bey'in yeğenlerinden gelen mektup okundu. Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığı'ndan Yüzbaşı Tolga Tozkoparan da, şehit Fethi Bey'in hayatını anlatan bir konuşma yaptı.

Şehit Fethi Bey'in Beşiktaş Jimnastik Kulübü kurucularından olması nedeniyle törene Beşiktaş Yönetim Kurulu üyeleri Ahmet Ürkmezgil, Hakan Özköse ve Erdal Torunoğulları ile eski futbolculardan Gökhan Keskin de katıldı. Kulüp adına bir konuşma yapan Erdal Torunoğulları, "Beşiktaş Kulübü adına burada bulunmaktan çok mutluluk duyduk. Organize de emeği geçenlere teşekkür ederiz" dedi.

THK Genel Başkanlığı Havacılık Eğitim Daire Başkanı Emekli Albay Bekir Akyüz de, Fethi Bey'in Türk havacılığı açısından çok önemli bir isim olduğunu söyledi. Havacılığın bu kadar ilerlemesinde Fethi Bey'in çok büyük emeği olduğunu vurgulayan Akyüz, "THK uçak fabrikasının yapacağı yerli uçağın üzerinde Türk bayrağı amblemi olacak. Uçaklarımız 2014 yılından itibaren özgürlüğün sesi olan semalarımızda uçmaya başlayacak. Bu anlamlı günde bu müjdeyi vermekten mutluyum. Türkiye uzaydaki yerini Türk Hava Kurumu ve diğer milli unsurlarımızın çalışmalarıyla uzaydaki yerini alacaktır" diye konuştu.

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, "Çıkmış olduğu meydan okuyucu yolculukta uçmağa Varan kahraman tayyareci Fethi Bey'in şahadetinin 100. yılında kendisini rahmetle, minnetle yad ediyoruz. Bir şehrin vefa duygusunun tezahürü olan bu törene katılımlarınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum. İçinde bulunduğu imparatorluğun karanlığında bir ışık yakan şehidimizi anıyoruz. Ne mutlu Fethiyelilere, bir şehit ismini taşıyoruz" ifadelerini kullandı.

"FETHİ BEY HAYALLERİNİN ÖTESİNE GEÇMİŞTİR"

Fethi Bey'in Türk havacılık tarihinde birçok ilke imza attığına işaret eden Hava Komutanlığı Personel Başkanı Tümgeneral Hasan Hüseyin Demiraslan ise, şunları söyledi:

"İlk gece uçuşunu gerçekleştirmiş, düşman üzerine havadan bomba atma fikri yine Fethiye Bey'den çıkmıştır. Balkan savaşlarında düşman üzerinde korkusuzca uçarak çok önemli istihbari bilgiler elde etmiştir. Tayyareci Fethi Bey ve gözlemcisi Sadık Bey, 8 Şubat 1914'de Muavenet-i Milliye isimli Bleriot XI/B XI/B uçağı ile İstanbul-İskenderiye uçuşuna başladı. Konya, Ulukışla, Adana, Humus ve Şam üzerinden İskenderiye'ye uzanan hava yolculuğunun son etaplarında 3 Mart 1914 tarihinde Şam'ın Taberiye ilçesi Şimiriye bucağı yakınlarında düşerek Türk havacılık tarihinin ilk şehidi olmuştur. Onun bu uçuşu o yıllarda hayallerin ötesine geçmiştir."

Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık da, Fethiye'nin böyle bir şehidi yaşatmasından dolayı emeği geçenlere teşekkür ederek, "Sahip olduğumuz genç nüfusumuzu ne kadar iyi yetiştirirsek, kendine güvenen bir nesil oluşturursak yarınlar bizim olacaktır" ifadelerini kullandı.

Törenin ardından Beşkaza Meydanı'na geçen konuklar, burada THK'nın hazırladığı gösteri uçuşlarını izledi.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim