• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

TCDD, Gemlik tren projesini askıya aldı

TCDD, Gemlik tren projesini askıya aldı
Olay gazetesi yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Binali Yıldırım'ın Ulaştırma Bakanı olduğu dönemde açıkladığı Gemlik demiryolu projesinin TCDD tarafından askıya alındığını yazdı.

TCDD'nin Bursa hızlı tren hattındaki çalışmalara öncelik verdiğini ve Gemlik demiryolu projesinin askıya alındığını ifade eden Yılmaz'ın yazısının tamamı şöyle:

İlk müjdeyi... 23 Aralık 2012 günü hızlı tren projesinin Balat'taki temel atma töreni sırasında dönemin Ulaştırma Bakanı olarak Binali Yıldırım açıkladı: "Hızlı treni Gemlik'e kadar bağlamaya karar verdik. Proje çalışmalarına 2013'te başlayacağız."

Bu hat...

Başlangıçta hızlı trenin devamı gibi anlaşılsa da, yük treni hattıydı.

Sonrasında...

Belirlenen güzergah verimli tarım arazilerinden geçtiği için eleştiriler oldu, hatta güzergah üzerindeki 7 köyün muhtarları Ankara'ya gidip itiraz dilekçesi verdiler, yeni güzergah önerdiler.

Buna karşın...

Proje ihalesi yapıldı, kamulaştırmalar tamamlandı. Kamulaştırılan arazilerdeki meyve ağaçlarının sökümü sırasında tartışmalar bile yaşandı.

Projeyle...

Bilecik Osmaneli'nden Bursa'ya gelecek hızlı tren hattından Balat'taki istasyondan ayrılan kolla; yük treni hattı olarak Dereçavuş-Gündoğdu üzerinden ve Kurşunlu'nun arkasından sahile inilip Serbest Bölge yanından limana ulaşılacaktı.

Böylece...

Hem Bursa'daki, hem de İç Anadolu'daki sanayi bölgeleri demiryoluyla limana bağlanacaktı. İleriye yönelik de Balat'tan Bandırma limanına yük treni hattı planlanmıştı.

Hatta...

2017 yılında önemli bir adım daha atıldı ve 24 kilometrelik Gemlik yük treni hattı projesi 680 milyon lira bedelle 3 yıllık programa alındı.

Ne var ki...

Geçen yıl dövizdeki ani artışla başlayan ekonomik sıkıntı önce Bursa hızlı tren projesini etkiledi, Bursa-Yenişehir hattında çalışmalar büyük ölçüde aksadı. Yenişehir-Osmaneli hattında ihale yapılmasına karşın onaylanmadığı için şantiye bile kurulamadı, çalışmalar hiç başlamadı.

İşte...

Bu belirsizlik sürerken TCDD'den yeni durum değerlendirmesi haberi geldi.Kulağımıza ulaşanlara göre, TCDD öncelikle hızlı tren projesini tamamlamak istiyor ve önümüzdeki süreçte buraya yoğunlaşmak istiyor.

Öncelik hızlı trene verilince de, projesi yapılan "Gemlik yük treni bugünkü koşullarda uygulanabilir bulunmadığı" gerekçesiyle askıya alındı.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim