• BIST 9902.07
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

Tekne faciasıyla ilgili 2 kişi gözaltına alındı

Tekne faciasıyla ilgili 2 kişi gözaltına alındı
Sarıyer’de mültecileri taşıyan teknenin batmasıyla yaşanan faciaya ilişkin 2 kişi gözaltına alındı.

Rumeli Feneri açıklarında kaçakları taşıyan teknenin alabora olmasına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında, "insan ticareti" ve "bilinçli taksirle öldürme" suçlarından gözaltına alınan 2 şüpheli, bugün adliyeye sevk edilecek.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı sorumluluğunda, Sahil Güvenlik, İl Jandarma Komutanlığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğünce görevlendirilen ekiplerin yürüttüğü koordineli çalışmayla yakalanan 2 kişinin jandarmadaki işlemleri sürüyor.

"İnsan kaçakçılığı" ve "bilinçli taksirle öldürme" suçunu işledikleri gerekçesiyle gözaltına alınan şüpheliler, Zekeriyaköy Jandarma Karakolundaki işlemlerinin ardından, bugün Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne sevk edilecek.

Soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı çıkarılan 1 kişinin de aranmasına devam edildiği öğrenildi.

KURTULAN 6 KİŞİNİN İFADESİNE BAŞVURULDU

Soruşturmayı yürüten savcıların, kıyıya çekilen tekneyle ilgili dün olay yerine giderek inceleme yaptıkları, polisin de 6 kazazedenin ifadesine başvurulduğu belirtildi.

Yapılan ilk incelemede, 15 kişilik tekneye 40'ı aşkın kişinin bindirildiği, bu kişilerin yanlarında getirdikleri erzak ve giyecek dolu çantaların da ağırlığın fazlalaşmasına neden olduğu aktarıldı.

Bu arada, medyada yer alan bazı haberlerde "tekne sahibi" olarak adı geçen T.Y'nin, avukatı aracılığıyla savcılığa başvurarak, hakkında çıkan haberleri yalanladığı ve savcılığın çağırması durumunda ifade vermeye hazır olduğunu bildirdiği öğrenildi.

ARAMA KURTARMA FAALİYETLERİ DEVAM EDİYOR

 İstanbul Valiliği, 3 Kasım'da Rumeli Feneri'nin kuzeyinde düzensiz göçmenleri taşıyan teknenin batması sonucu başlatılan arama ve kurtarma faaliyetlerine devam edildiği belirtildi. 

Çalışmalarda 6 kazazedenin kurtarıldığı, 24 kazazedenin cesedine ulaşıldığı anımsatılan açıklamada, saat 06.15 itibarıyla Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı bir arama kurtarma gemisi, 2 bot, 2 helikopter, 1 uçak ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı bir botun denizden, Jandarma, AFAD ve gönüllülerin kıyıdan arama çalışmalarının devam ettiği kaydedildi. 

ÇALIŞMALARA 100 CİVARINDA KİŞİ KATILIYOR

AFAD yetkilisi İsmail Gökkaya, arama çalışmaları için kriz merkezinin kurulduğu Rumeli Feneri'ndeki balıkçı barınağında, gazetecilere yaptığı açıklamada, ekiplerin sabah saatlerinde itibaren çalışmalara başladığını söyledi. 

Büyükşehir ve Sarıyer belediyeleri ile Sahil Güvenlik, AFAD,  Jandarma ve diğer ilgili kuruluşların arama çalışması yaptığını dile getiren Gökkaya, ağırlıklı Fener Burnu'ndan başlayarak, Kalekoyu, Pati Boğazı, Esendere, Marmaracık'tan Büyükbora bölgesine kadar kıyıda arama yapacaklarını anlattı.

Gökkaya, denizden da botlarla aramaya devam edileceğini belirterek, "Falezlerin olduğu bölgeleri ekiplerimiz arıyor. Şimdi yapılan çalışma bu. Dün de yaptığımız çalışma buydu. Kaybolan insanların üzerinde can yeleği olduğu söyleniyordu. Onların kıyıya vurması ihtimaline ilişkin böyle bir çalışma yapıyoruz ama bu kişiler denizde battılarsa ya da akıntıyla başka bir yere gittilerse onunla ilgili çalışma yapmamız söz konusu değil" diye konuştu.

Sahil Güvenlik ekiplerinin açıkta ve havadan arama yaptığını aktaran Gökkaya, "Ekiplerimizin yaptığı çalışma; denizden botlarla kıyılara, karadan da falezlerin olduğu bölgede vurmuşsa oralara bakmak" şeklinde konuştu. 

Gökkaya, bir gazetecinin, "Kayıpların üzerinde can yeleği var mıydı?" sorusuna ilişkin, "Muhtemelen vardı. Oradakilerin hepsinde can yeleği var olduğu yönünde bir bilgi elimizde yok ama çıkanların bir çoğunda can yeleği olduğu için 'onların da vardır' diye düşünüyoruz. Varsayım üzerinden böyle düşünüyoruz. Varsa bunlar kıyıya vurmuştur muhtemelen. Bunun için de kıyı araması yapıyoruz" ifadelerini kullandı.  

İsmail Gökkaya, bir soru üzerine, 100 civarında kişinin arama çalışmalarına katıldığı bilgisini verdi.  

Bir gazetecinin "Kaç kişi aranıyor?" sorusuna ise Gökkaya, "En son 13 kişiydi. En son bilgi de o. Canlı bir kişinin verdiği beyana göre bu rakamı söylüyoruz" cevabını verdi. 

Bu arada şüpheli şahısların ifadelerinin alınmasının ardından adliyeye sevk edileceği ifade edildi. Faciaya ilişkin soruşturma sürerken yeni gözaltıların olabileceği belirtildi. 

Afganistan Devlet Başkanı'ndan başsağlığı mesajı

Öte yandan Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani Ahmedzai, Karadeniz'in sularında 42 Afgan vatandaşını taşıyan geminin batmasından etkilendiğini belirtti.

Başkanlık sarayından yapılan yazılı açıklamada Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani Ahmedzai, dün meydana gelen ve birçok vatandaşın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan elim kazadan müteessir olduğunu aktarırken, hayatını kaybeden Afgan vatandaşlarının ailelerine de başsağlığı diledi.

Gani, Afganistan Dışişleri Bakanlığına olayın nasıl meydana geldiğiyle ilgili Türkiye’yle irtibat sağlayıp incelemelerin başlatılması talebinde bulundu. Ayrıca Gani, cesetlerin Afganistan’a getirilmesi için bir an önce çalışmaların başlatılması talimatını verdi.

Afgan Mültecileri taşıyan teknenin batmasıyla teknede bulunan 43 kişiden 24'ü ölmüş, 6'sı sağ olarak kurtarılmıştı. Kaybolan 13 kişinin bulunması için arama kurtarma çalışmaları devam ettiği bildirildi. Dün saat 17:00 sıralarında içinden 3 cesedin çıkarıldığı mültecileri taşıyan tekne, Rumeli Kavağı’ndaki askeri tesislerde yetkililerce incelemeye alınmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim