• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

THY, Hollanda’da tekrar gündeme geldi

THY, Hollanda’da tekrar gündeme geldi
25 Şubat 2009 tarihinde İstanbul-Amsterdam seferini yaparken Schiphol Havalimanı yakınlarında tarlaya düşen Türk Hava Yolları’na ait Tekirdağ uçağının altimetresi Hollanda’da tekrar gündeme geldi.

Düşen THY uçağı için soru önergesi verildi

25 Şubat 2009 tarihinde İstanbul-Amsterdam seferini yaparken Schiphol Havalimanı yakınlarında tarlaya düşen Türk Hava Yolları’na ait Tekirdağ uçağının altimetresi Hollanda’da tekrar gündeme geldi.
 
Uluslararası Hava Teknisyenleri Birliği’nin (AEI) havayolu şirketlerinin pilotlar üzerinde büyük baskı yaptığı ve pilotların çoğu zaman bilerek ya da bilmeden teknik arızası olan uçaklarla sefere çıktıkları yönündeki iddiaları üzerine, hükümet ortağı İşçi Partisi (PvdA) milletvekili Attje Kuiken, Altyapı Bakanlığı’na soru önergesi sundu.
 
Kuiken, bu tür iddiaların çok sık gündeme geldiğini belirterek, “Bu duruma bir açıklık getirilsin. Uçuşlarda güvenlik her şeyin üzerinde olmalı” ifadesini kullandı.
 
Soru önergesine yazılı yanıt veren Altyapı Bakanlığı Müsteşarı Wilma Mansveld, düşen Tekirdağ uçağının irtifayı ölçen altimetre cihazının Ocak 2008 - Şubat 2009 arasında 16 kez bozulduğu ve tamir ettirildiğini bildirdi.
 
Arızaların giderilmediği yolundaki iddiaların doğru olmadığını belirten Müsteşar Mansveld, bozulan altimetre için her seferinde girişimde bulunulduğunu kaydetti.
 
Savcılık geçtiğimiz yılın Nisan ayında kaza ile ilgili olarak cezai soruşturma yapılmamasını kararlaştırmıştı. Düşen Tekirdağ uçağında 9 kişi yaşamını yitirmiş, 120 kişi de yaralanmıştı.
 
Düşen THY uçağıyla ilgili soruşturma tamamlandı
 
Soruşturmayı yürüten Haarlem Savcılığı, kazayla ilgili kimsenin suç işlemediğine karar verildiğini belirterek, cezai soruşturmanın kapatıldığını açıkladı. Savcılık tarafından yapılan açıklamada, 9 kişinin hayatını kaybettiği ve bir çok kişinin de yaralandığı kazadan sonra Ulusal Havacılık Savcılığı tarafından hem araştırma hem de cezai soruşturmanın başlatıldığı hatırlatıldı.
 
Bu çerçevede tanıklar ve uzmanların dinlendiği; pilotlar, hava trafik kontrolü, THY ve üretici firma Boeing;in kusurunun olup olmadığının soruşturulduğuna değinilen açıklamada, "Hollanda'da suç islemiş olduğu tespit edilen yasal ya da tüzel hiçbir şahıs bulunmamaktadır. Haarlem iddia makamı, cezai soruşturmayı kapatmış bulunmaktadır" denildi.
 
Hollanda;da 25 Şubat 2009;da meydana gelen uçak kazasında 4;ü mürettebat toplam 9 kişi hayatını kaybederken, 100;e yakın kişi de yaralanmıştı. 127 yolcu ve 7 kişilik mürettebat taşıyan uçak, havaalanına bir buçuk kilometre uzaklıktaki bir tarlaya düşmüş ve üç parçaya ayrılmıştı.
 
Kazayla ilgili araştırma yapan Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi;nin hazırladığı raporda, uçağın, sol tarafında yer alan irtifa gösterge aletinin arızalı olmasından dolayı düştüğü ileri sürülmüştü.
 
Kazayla ilgili nihai raporun açıklanmasından sonra harekete geçen kazazede avukatları, özellikle üretici firma Boeing aleyhine ABD'de yüklü miktarlarda tazminat davaları açtı. Bu konudaki hukuki süreç ise henüz tamamlanmadı.

İSTANBUL HABER AJANSI

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim