• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

THY ve Türk Telekom’da denetim kalktı

THY ve Türk Telekom’da denetim kalktı
Hükümet, Kanun Hükmünde Kararname ile THY ve Türk Telekom’u denetim dışına çıkardı. Sayıştay artık kamu payı yüzde 50’den az olan hiçbir şirkette, kamuya ait ortaklık hakları yönüyle de olsa denetim yapamayacak.

THY ve Türk Telekom’da denetim kalktı

Hükümet, Kanun Hükmünde Kararname ile THY ve Türk Telekom’u denetim dışına çıkardı. Sayıştay artık kamu payı yüzde 50’den az olan hiçbir şirkette, kamuya ait ortaklık hakları yönüyle de olsa denetim yapamayacak.

Yetki kanunuyla Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisi alan hükümetin, yetkisinin son gününde çıkardığı ve yüzlerce yeni düzenleme getiren KHK’lerden sürpriz düzenlemeler çıkmaya devam ediyor. Buna göre devletin altın hisse başta olmak üzere yüzde 50’sine yakın ortaklık hakkı bulunmasına rağmen Türk Hava Yolları (THY) ve Türk Telekom (TT) denetim dışına çıkarıldı.

Yetki yasasının son günü Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ilişkin 662 sayılı KHK’nın 63. maddesiyle yapılan değişiklikle, Sayıştay artık kamu payı yüzde 50’den az olan hiçbir şirkette, kamuya ait ortaklık hakları yönüyle de olsa denetim yapamayacak, söz konusu şirketler denetim dışı kalacak. Böylece başta hisselerinin yüzde 49’u kamuya ait THY ve yüzde 31.68’i kamuya ait Türk Telekom’da Sayıştay denetiminden vazgeçildi. 
 
Düzenleme, geçen yıl Sayıştay Kanunu’nda yapılan düzenlemenin ardından bu kez tam tersi bir düzenlemeye gidilmiş olması nedeniyle ilginç bulundu. 
 
Geçen yıl Yüksek Denetleme Kurulu’nu (YDK) devralan Sayıştay’ın denetim alanıyla ilgili de daha 1 yıl geçmeden geri adım atılmış oldu. Geçen yıl çıkarılan Sayıştay Yasası’na THY, TT gibi kamu hissesi yüzde 50’nin altındaki şirketlerde Sayıştay’ın ‘ortaklık hakları’ yönüyle denetim yapabilmesini sağlayacak bir hüküm konulmuştu. Geçen yıl Aralık ayında çıkartılan yeni Sayıştay Kanunu ile çoğunluk hisseleri özelleştirilmiş bulunan ve kamu payları yüzde 50’nin altında kalan şirketlere de Sayıştay denetimi zorunluluğu getirilmişti.
 
Nabucco ve Aktaş da denetim dışı kaldı
 
THY ve Türk Telekom’un yanısıra Sayıştay’ın denetimi dışında kalacak kuruluşlar arasında Turusgaz (yüzde 35.0), Nabucco International Holding Company (yüzde 16.67), Aktaş (yüzde 15,0), Kayseri ve Civarı Elektrik (yüzde 20.0), Kazak-Türk Munay Şirketi de (yüzde 49.0) bulunuyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim