• BIST 9079.97
  • Altın 2323.454
  • Dolar 32.3566
  • Euro 34.9396
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Ticari kart dünyası 3.5 milyonu devirdi

Ticari kart dünyası 3.5 milyonu devirdi
KOBİ’lerin kısa vadeli ve düşük tutarlı krediler ile nakit akışlarını düzenleyebilecekleri finansman ihtiyaçları, ticari amaçla kullanılan kredi kartlarına talebi arttırdı.

Ticari kart tarafında son 3 yıldan bu yana yaşanan ivmelenme hedeflere de yansıdı. Bankalar önümüzdeki dönemde ticari kart tarafında yüzde 15-20 aralığında büyüme bekliyor. Bazı bankalar ticari kartlarda pazar paylarını ikiye katlama planları yapıyor.

Bankalarası Kart Merkezi verilerine göre Türkiye’de ticaret kart sayısı 3.5 milyonu aşarak 3 milyon 567 bin adede geldi. Ticari kartlarla alışveriş işlem hacmi 122 milyar TL’yi geçiyor. Bankacıların verdiği bilgiye göre ise bu kartlarla aylık 12 milyar TL civarında harcama gerçekleşiyor. Ticari kart tarafında yıllık büyümeler yüzde 20 civarında seyrederken 3.5 milyon ticari kartın Türkiye’deki KOBİ sayısı ile kıyaslandığında, büyümeye açık bir alan olduğu değerlendiriliyor.

Türkiye’de 60,4 milyon adet kredi kartı, 124,2 milyon adet de banka kartı kullanılıyor. 2016 yılının haziran ayı ile kıyaslandığında kredi kartı sayısında yüzde 2’lik artış, banka kartı sayısında ise yüzde 8’lik artış görülüyor. Toplam kart sayısı ise 185 milyon adede yaklaşarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 oranında artış gösterdi.

2017 yılının ilk altı ayında kartlarla toplam 317 milyar TL tutarında ödeme yapılırken bu değer, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 büyüme olduğunu gösteriyor. Aynı dönemde banka kartları ile yapılan harcamalar bir önceki yılın 6 aylık dönemine göre yüzde 37 artarak 32 milyar TL’ye yükselirken kredi kartıyla yapılan ödemeler yüzde 9 artışla 285 milyar TL’ye geldi.

Kartlarla yapılan harcamalara bakıldığında havayolları, kamu/ vergi ödemeleri ve araba kiralama gibi sektörlerde yaşanan artış dikkat çekiciydi. Havayolları yüzde 27, kamu/vergi ödemeleri yüzde 21, araba kiralama yüzde 21, yemek yüzde 21 ve benzin ve yakıt istasyonlarından yapılan harcamaların yüzde 20 arttığı görüldü.

Bireysel tarafta yaşanan gelişim ve pazarın belli büyüme dinamiklerine ulaşması bankalar tarafında dikkatleri ticari kart pazarına da çevirdi. Özellikle ticari işletmelerin harcamaları alanına giren belli sektörlerdeki büyüme bankaların iştahını açarken bireysel taraftaki kadar hızlı olmasa da büyüme potansiyeli yüksek alan görüyor.

TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, sektörel beklentilerini anlatırken, “Son 5 yılda ticari kart sektörünün cirosu yaklaşık yüzde 50 arttı. Beraberinde, ticari kart adedi de benzer oranda artış gösterdi. Son bir yılda bu artış hızı azalmış da olsa, sektörün bu üründe yüksek büyüme potansiyeli olduğunu söyleyebiliriz. 2020’de ticari kart/sektör cirosunun yüzde 25’lere ulaşmasını ön görüyoruz. Benzer şekilde kredi kartı pazarı içindeki şu anda yüzde 5 civarında olan ticari kart oranının önümüzdeki 3 yıl içinde yüzde 9 civarına ulaşmasını bekliyoruz” öngörüsünde bulundu.

Yapı Kredi Grup Direktörü Serkan Ülgen de son 5 yılda, pazardaki ticari kredi kartı adedinin 2,5 kat civarında, bu kartlarla yapılan harcamanın ise 5 kat arttığına vurgu yaptı. Türkiye’deki ticari kart pazarındaki potansiyelin gelişmeye çok açık olduğunu ifade eden Ülgen, ticari kartlar pazarına büyük önem verdiklerini kaydetti.

Ticari kartlarda ağırlıklı müşteri kitlesi Türkiye ekonomisinin bir yansıması olarak KOBİ’ler. Özellikle mal alımlarından iş seyahatlerine, şirket ödemelerinden nakit ihtiyaçlarına kadar birçok işlemini ticari kredi kartları ile yapan KOBİ’ler bireysel kartlara uygulanan belirli sektörlerdeki taksit kısıtlaması (akaryakıt, telekomünikasyon, gıda gibi) ticari kartlar için geçerli olmamasının da avantajını yaşıyorlar. Bankacılar, DÜNYA’ya ürünlerini ve hedeflerini anlattılar.

Yapı Kredi, ortalamaların üstünde büyümek istiyor

Yapı Kredi Grup Direktörü Serkan Ülgen, “Yapı Kredi olarak, müşterilerimize sunduğumuz World Business kart ile kurumlara, ticari işletmelere ve KOBİ’lere iş seyahatlerinden mal alımlarına, şirket ödemelerinden bankacılık işlemlerine kadar birçok alanda fırsatlar sunuyoruz. Yapı Kredi olarak 2017 yılının ilk yarısında ticari kredi kartları alacak bakiyesinde yüzde 32 pazar payı ile açık ara lideriz. World Business kart Türkiye’nin en çok kullanılan ticari kredi kartı ünvanına sahip. Yapı Kredi olarak, ticari kartlar pazarına büyük önem veriyoruz. 2017 sonunda da World Business kartın liderliğini ve kart sayımızdaki artış trendini sürdürerek pazarın üzerinde bir büyüme sergilemeyi hedefliyoruz” dedi.

World Business karta ek olarak, ticari müşterileri için Business TLcard, Trio kart, Verimli kart ve TMO kart ürünlerini sunduklarını da kaydeden Ülgen, “Tüm bunların yanında, yakın zamanda çok önemli bir iş birliğine de imza attık. Türk Hava Yolları ile birlikte ‘Türkiye’nin en havalı ticari kartı’ olarak adlandırdığımız Turkish Airlines Corporate Club kartı müşterilerimizin kullanımına sunduk. Yapı Kredi olarak, kurumsal, ticari ve KOBİ müşterilerimizin oluşturduğu 400 bini aşkın ticari kart kullanıcısına sahibiz. Önümüzdeki yıl ve takip eden yıllarda pazarın hızlı büyüme potansiyelinin bir adım önünde yer alarak inovatif ve müşteri odaklı çözümlerle kart kullanıcılarımızın iş ortağı olmayı sürdüreceğiz. Yakın zamanda KOBİ’lerimizin ödeme alışkanlıklarında fark yaratacak yeni ürünler ile yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

DenizBank’ta 3 yıllık büyüme 2.5 kat

DenizBank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız, banka olarak İşletme Kart ürünlerini KOBİ’lerin ihtiyaçlarına uygun olarak dizayn ettiklerini belirterek şubeye dahi uğramadan ATM’den veya internet şubesinden anında kredi kullanabileceğini söyledi. Kulaksız, “DenizBank olarak yaklaşık 10 yıldır müşterilerimize İşletme Kart ürünümüzü sunmaktayız. Geçtiğimiz 3 yıldan bu yana hacimsel olarak yaklaşık 2.5 kat büyüdüğümüz ticari kartlarda, önümüzdeki yıllarda da hız kesmeden büyümemize devam etmeyi planlıyoruz. Önümüzdeki dönem için en az yüzde 15 seviyesinde bir büyüme beklentimiz bulunmaktadır” dedi.

İşletme Kart’ın, KOBİ müşterilerimiz için sadece bir ticari kredi kartı değil, tek bir kredi limiti ile dört ayrı kredi ürününü kullanabilecekleri, her türlü acil nakit ihtiyaçlarına çözüm bulabilecekleri bir kredi platformu olduğunu aktaran Kulaksız, “KOBİ Bankacılığı Grubumuzun ana odaklarından birisi İşletme Kart olup, hem yeni kazandığımız müşterilerimizin işletme kart sahibi olması ana hedefimizi oluşturmaktadır. KOBİ’lerimize yaklaşık 10 yıldır sunduğumuz İşletme Kart ürünümüz, tek bir başvuru ile aynı anda 4 farklı kredi imkanı sağlamaktadır. İşletme Kart sahibi 355 bin KOBİ’miz; “Ticari Kurtaran Hesap” özelliği ile hesabında nakit olmasa bile acil nakit ihtiyacını karşılayabilir, “Eşit Taksitli Kredi” özelliği ile 48 aya varan vadelerde ticari kredi kullanabilir, harcamalarında gıdadan akaryakıta çok sayıda sektörde vade farksız taksit ve öteleme avantajlarından yararlanabilir” açıklamasını yaptı.

Şekerbank, hedeften hızlı büyüdü

Şekerbank KOBİ ve Tarım Bankacılığı Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Murat Sabaz, Şekerbank olarak, 2014 yılında kredi ve banka kartını ‘Üreten Kart’ adıyla tek bir kartta birleştirdiklerini belirterek “Üreten Kart’ sayımız 2017 Haziran sonu itibariyle 52 bini aştı” dedi. ‘Üreten Kart’ ile esnaf ve işletme sahiplerinin tüm şirket harcamalarının yanı sıra şubeye gitmeden ATM’den ticari taksitli kredi başvurusu yapabildiğini ve kredi tutarını da ATM’den çekebildiğine işaret eden Sabaz, “Bu ürünümüzle ticari kart adedimizde bu yıl da beklenenin üzerinde artış gösterdik. ‘Üreten Kart’ ile esnaf ve ticaret odalarıyla iş birliklerimiz çerçevesinde odalara özel kampanyalar sunuyoruz. Dönemsel olarak gıda harcamaları ve sezonsal olarak turizm harcamaları için müşterilerimizin ekstrelerine indirim imkanı sağlıyoruz. Taksitli nakit avans ile indirimli kampanyalar sunuyoruz” açıklamasını yaptı.

TEB, ticari kartta derinleşmeyi hedefliyor

TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, “Özellikle son yıllarda, firmaların günlük giderleri ve sabit ödemelerinin yanı sıra mal ve hizmet alımlarında da ticari kartları daha fazla kullandıklarını görüyoruz. Sektörde ticari kartlara yönelik düzenlenen kampanyalar da firmaları finansman ihtiyaçlarında ticari kart kullanmaya teşvik ediyor. Son yıllarda olduğu gibi önümüzdeki dönemde de firmaların yaptıkları harcamalarda ticari kartların ağırlığının artmaya devam edeceğini söyleyebiliriz” dedi.

TEB olarak kredi kartının hem müşteri edinimi, hem müşteri tutundurmasında rolünün çok önemli olduğunu düşündüklerini de kaydeden Mendi, şöyle devam etti: “Ticari kartlarda da bu düşüncemiz doğrultusunda hem yeni müşteri edinme hem de derinleşmeye yoğunlaşma yönünde strateji izliyoruz. Mevcut kredili müşterilerimizden ticari kartımızı kullanmayan müşterimiz kalmamasını, yeni edindiğimiz müşterilerimizde de ticari kartlarımızın müşterinin ilk kullanacağı ürünlerden olmasını hedefliyoruz.Esnafın en çok ihtiyaç duyduğu finansal ürünlerin hepsine tek bir kart ile ulaşabildiği TEB Patron Kart ürünümüz, hem mal alımları hem şirket harcamalarında kullanılabilen çok sayıda özellik barındırıyor.

Ayrıca kart ile seyahatlerde avantaj sağlayan ücretsiz lounge kullanımları, havalimanı otopark indirimleri gibi bir çok kampanyadan yararlanılabiliyor. Girişimci müşterilerimiz için de sektörde bu gruba en uygun kampanyaları hayata geçirdiğimiz ve ürün özellikleriyle çeşitlendirdiğimiz TEB Girişimci Kart ürünümüzü sene başında devreye aldık. Önümüzdeki dönemlerde müşterilerimizin ihtiyaçlarına uygun kampanyalar düzenlemeye ve kart özelliklerimizi çeşitlendirmeye devam edeceğiz.”

İş Bankası’nın 4 ticari kartı var

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Şencan, başta KOBİ’ler olmak üzere tüm ticari işletmelere sağladıkları finansal desteğe rakamsal açıdan baktığımızda 2017 ilk yarı verilerine göre 170,2 milyar TL ticari kredi büyüklüğü ile nakdi ticari kredilerde özel bankalar arasında ilk sırayı aldıklarını belirterek “Ticari kredilerimizin yüzde 31.5’ini KOBİ kredileri oluşturuyor. 2017 yılı ilk yarısı itibarıyla, KOBİ müşterilerimizin nakdi krediler toplamı 53.6 milyar TL’dir” dedi ve ekledi: “İş Bankası olarak ticari hayatta faaliyet gösteren firmalara yönelik Maximum Business Card, İhracatçı Kart, Maximum Tema Şirket Kredi Kartı ve Bayi Kart ürünlerimizi sunuyoruz. Kartlarımızın kullanım koşulları, müşterilerimizin ticari hayatlarını kolaylaştırmak için tasarlanmış olup, ihtiyaçları doğrultusunda güncelleniyor.

İş Bankası ticari kartları taksit avantajı sunması, vadelendirme ve hesap özeti erteleme imkânları, taksitli nakit avans özelliği ve müşterilerimize özel raporlama seçenekleri ile KOBİ’ler tarafından öncelikli olarak tercih ediliyor. KOBİ’ler başta market, gıda ve akaryakıt harcamalarında ticari kartlarını kullanmayı tercih ediyor. Ticari kart talepleri, rakamsal dağılıma da uygun olarak daha çok büyük şehirlerden gelmekle birlikte, Türkiye’nin 81 ilinde yer alan şubelerimiz aracılığıyla tüm illerimizdeki firmalara finansman desteği sağlıyoruz.

Bu itibarla son derece yaygın bir portföyden bahsediyoruz. En fazla ticari kart kullanan işletmeler sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Konya ve Bursa illerimizde bulunuyor. Kart başına alışveriş hacminde sektörde lider banka durumundayız. Bunun yanı sıra gerek kart adetleri gerekse alışveriş hacminde sektör ortalamasının üzerinde gelişim gösteriyoruz.”

Regülasyonlar, ticari kartların payını büyüttü

Akbank tarafından yapılan açıklamada ise banka ve kredi kartları aracılığıyla müşterilerine birçok ürün ve hizmet sunulduğuna değinerek şu ifadelere yer verildi: “Ticari bankacılık müşterilerimiz için Axess Business ve Wings Business kartlarımızla bankacılık avantajlarından ve kolaylıklarından yararlanma imkanı sağlıyoruz.

Bireysel kredi kartlarına gelen regülasyonların da etkisi ile ticari kartların banka ödeme sistemleri kârlılığı içindeki payı önemli ölçüde artmış durumda. 2015 yılında şirket sahibi olan ancak bireysel kredi kartı kullanan müşterilere sunulan ticari kredi kart fırsatları ve geliştirilen teknik altyapı sayesinde bu müşterilerin kolayca ve hızlı bir şekilde ticari kredi kartı sahibi olmaya yönlendirilmesi kolaylaştırıldı. 2016 yıl sonu itibarıyla ticari kartlar pazarı kart adedi açısından yüzde 5 büyürken bankamızda bu oran yüzde 37 olarak gerçekleşti.”

Haber: Ece CEYHUN / DÜNYA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim