• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Topçu: Yolcu sayımızı % bin 398 artırdık

Topçu: Yolcu sayımızı % bin 398 artırdık
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, "Transit yolcu sayımızda % bin 398 artış oldu. 2003'te toplam yolcumuz 10 milyon civarındaydı, 2013'e geldiğimiz zaman 13 milyon transit yolcu taşımışız" dedi.

Topçu, Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Şubat ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, dünya havacılık sektörünün geçmişini anlatarak, 30 yıl önceye kadar dünya havacılığının yüzde 60'ından fazlasının ABD'nin iç hat uçuşlarından oluştuğunu anlattı.

Havacılık sektörünün gelişmesi, uçakların, modernize edilmesi ve menzillerinin uzaması gibi gelişmelerin ABD merkezli sektörün yavaş yavaş Avrupa'ya doğru kaydığını ifade eden Topçu, söz konusu yönelimin halen devam ettiğini söyledi.

Topçu, gelecek 10-15 yılda bu merkezin Türkiye'nin güneyine kayacağının ön görüldüğünü aktararak, artık havacılığın Avrupa ve ABD'de gelişmediğini, bunun Afrika, Doğu, Güney Amerika ve Uzak Doğu'da geliştiğine dikkati çekti.

Söz konusu şartların, dünya havacılığının yüzde 66'sının Türkiye'ye geçiş sağlamasına neden olduğunu belirten Topçu, "Bizim dünya hacılığından aldığımız pay 0,3 civarıydı ama şu anda aldığımız pay yüzde 2,5'e yaklaştı. Dünyadaki sivil havacılık trafiği 10 yılda yüzde 86,5 büyüdü ama Türk sivil havacılığı yüzde 316 büyüdü. Bu büyümenin en büyük lokomotifi de THY, diğer özel hava yolları şirketleri de bunlara dahil" şeklinde konuştu.

"Transit yolcu sayımız yüzde bin 398 artı"

Topçu, THY'nin, 2003'te sadece bölgesel uçuşlar yapan 64 uçağından sadece 7'sinin kıtalararası uçuş yapabildiğine vurgu yaparak, hükümetin yeni vizyonunun THY'ye de yansıdığını belirtti.

Yönetimlerinin, 2003'te Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en büyük uçak alımı olan 61 uçağın alımını gerçekleştirdiğini anlatan Topçu, o dönemdeki gazetelerin, "Şimdi THY battı" şeklinde yazılar yazdığını aktardı.

Topçu, şirketlerinin önemli adımlar attığına işaret ederek, 2008'de yaşanan küresel krizde, "küçülme değil büyüme kararı" aldıklarını anlattı.

THY yolcularının, "dünya yolcusu" olması gerektiğini dile getiren Topçu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Transit yolcu sayımızda yüzde bin 398 artış oldu. 2003'te toplam yolcumuz 10 milyon civarındaydı, 2013'e geldiğimiz zaman 13 milyon transit yolcu taşımız. Yani yüzde 30 toplam yolcumuzdan fazla yolcu taşımışız. Tabii bu 14,98 kat yani 15 kata yakın bir artış, transit yolcuda olmuş. Neden, çünkü Türkiye jeopolitik olarak baktığımız zaman dünyanın merkezi gibi bir yer. Hemen hemen burası bir kavşak. 2'ncisi; İstanbul 3 imparatorluğa başkentlik yapmış, dünyanın en önemli şehirlerinden biri. Bu gün 43 geniş gövde büyük uçakla 777'lerle çift koridorlu uçaklarla hizmet veriyoruz. Bu gün filomuzda uçan uçak sayısı 235, filo artış oranımız yüzde 262, yaşımız da 6,7. Avrupa'daki hava yolu şirketlerinde baktığımızda bu 12 yaşın üzerinde. THY, 2013'te 48 milyon civarında yolcu taşıdı. 2014'teki hedefimiz 60 milyon yolcu, inşallah bunu da gerçekleştirmiş olacağız."

"Dünyada en çok ülkeye uçan hava yolu şirketi unvanına sahibiz"

Topçu, THY'nin 2013'te yüzde 86'yla "zamanında kalkış"ı yakaladığını, bu oranın Avrupa'daki rakamların üzerinde olduğuna dikkati çekerek, ocakta da yüzde 88,1'i yakaladıklarını söyledi.

Avrupa'da bu rakamların çok daha aşağıda olduğunu belirten Topçu, "Şu anda THY toplam 246 noktaya sefer yapıyor ve bu ülke sayısı da 106'dır. 106 ülkeye sefer yapmanın şöyle bir derecesi var; bize dünya birinciliği getirdi. Dünyada en çok ülkeye uçan hava yolu şirketi ünvanına sahibiz, açık ara sahibiz çünkü 2'nci sırada 89 ülkeye uçan 'Air France' var" dedi.

Topçu, Avrupa'da bütün ülkelere uçuş gerçekleştirdiklerine vurgu yaparak, şu anda Avrupa'da havaalanı olup da uçuş yapmadıkları ülkenin bulunmadığını kaydetti.

Artık Avrupa'da ülke olarak değil, şehir olarak hedeflerinin olduğunu belirten Topçu, "Uçmadığımız büyük şehir kalmayacak. Zaten şu anda Avrupa'nın büyük şehirlerine uçuyoruz. Uzak Doğu'da birçok noktaya uçuyoruz, Afrika'ya çok önem veriyoruz. Bir kaç sene öncesine kadar Afrika'da 6 noktaya uçtuğumuz düşünülürse şu anda 37 şehre sefer düzenliyoruz. Orta Doğu'da ülkelerin tamamına uçuyoruz" diye konuştu.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim