• BIST 9932.26
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C

TÜİK: Enflasyon hesabı internette var

TÜİK: Enflasyon hesabı internette var
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon hesaplamasıyla ilgili eleştirilere yanıt verdi.

TÜİK: Enflasyon hesabı internette var

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon hesaplamasıyla ilgili eleştirilere yanıt verdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon hesaplamasıyla ilgili bütün bilgilerin kurumun internet sayfasında uzun zamandan beri mevcut olmasına rağmen, TÜİK’in hesaplamalarını şaibeli göstermeyi amaçlayan yazıların zaman zaman yazılı basında yer bulmaya devam ettiğini bildirdi.
 
TÜİK’ten yapılan açıklamada, "Bu tür yazılar enflasyon hesaplamalarını üzerinde oynanan, yönlendirmelere maruz kalan ve güvenilmez bir gösterge olarak sunmayı hedeflemektedir" denildi.
 
Enflasyon oranlarının, uluslararası kavram ve yöntemler kullanılarak hesaplandığı belirtilen açıklamada, söz konusu kavram ve yöntemlerle uygulama sonuçlarının yerli ve yabancı kurum ve kuruluşlardaki uzmanların değerlendirmelerine açık olduğu, en ayrıntılı düzeyde de kamuoyu ile paylaşıldığı kaydedildi. Buna ilişkin örnek de verilen açıklamada, enflasyon sepetinde bulunan mal ve hizmetlerin birim fiyatları ve sepet içindeki ağırlıklarının TÜİK’in internet adresinden kamuoyunun bilgisine sunulduğu ifade edildi.
 
2012 yılı enflasyon hesaplamalarında 444 ürün, 1169 ürün çeşidinin kapsandığını, 27 bin 500 işyeri ve 4 bin 176 konuttan her ay yaklaşık 375 bin fiyat derlendiği belirtilen açıklamada, sepette kapsanan mal ve hizmetlerin ağırlıklarının, sürekli yapılan hanehalkı bütçe anketleri ile belirlendiği kaydedildi. Ankette hanehalklarına, hangi mal ve hizmeti satın aldıkları ve ne kadar harcama yaptıklarının sorulduğu, yapılan harcamaya göre sepette kapsanacak ürünlerin sepet içindeki ağırlıklarının hesaplandığı ifade edilen açıklamada, dolayısıyla, sepette kapsanacak mal ve hizmetler ile bunların ağırlıklarının bizzat hanehalkları tarafından belirlendiğine yer verildi.
 
-"Bu tür yazılar ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlamaz"-
 
Fiyatların, taze meyve-sebze, akaryakıt-tüp gaz ve 15 adet temel gıda ürünü için ayda 4 kez, kiralar ve ay içi fiyat değişimi az olan 78 ürün için ayda 1 kez ve bunların dışında kalan diğer tüm ürünler için ayın 10. gününü ve 20. gününü kapsamak üzere ayda 2 kez derlendiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
 
"Fiyatlar halkımızın yoğun alış-veriş yaptığı market, süpermarket ve pazarlardan derlenmektedir. Ay içerisinde derlenen tüm fiyatların geometrik ortalaması alınarak aylık ortalama fiyat hesaplanmakta ve kamuoyuna açıklanan ağırlıklar kullanılarak, endeks zincirleme Laspeyres fiyat endeksi formülü ile hesaplanmaktadır.
 
Enflasyon hesaplamasıyla ilgili bütün bilgiler TÜİK’in internet sayfasında uzun zamandan beri mevcut olmasına rağmen, TÜİK’in hesaplamalarını şaibeli göstermeyi amaçlayan yazılar zaman zaman yazılı basında yer bulmaya devam etmektedir. Bu tür yazılar enflasyon hesaplamalarını üzerinde oynanan, yönlendirmelere maruz kalan ve güvenilmez bir gösterge olarak sunmayı hedeflemektedir. Hiç bir inceleme, araştırma ve sorgulama ihtiyacı hissetmeden, enflasyon sepetinde olmayan ürünleri varmış gibi gösteren veya sepette olan ürünleri yokmuş gibi değerlendiren ve kamuoyunun TÜİK’e ve enflasyon verilerine olan güveninin sarsılmasına neden olan bu tür yazıların ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine herhangi bir katkı sağlamayacağı açıktır."
 
Açıklamada, TÜİK’in, enflasyon rakamlarını uluslararası kavram ve yöntemleri kullanarak hesaplamaya devam edeceği, önceden olduğu gibi bugün de ürettiği verileri şeffaf ve zamanlı olarak kamuoyu ile paylaşacağı bildirildi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim