• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C

Türk güre tarihini anlatan 'Er Meydanı' kitabı tanıtıldı

Türk güre tarihini anlatan 'Er Meydanı' kitabı tanıtıldı
Türk Hava Yolları'nın sponsorluğunda hazırlanan ve Türk güreş tarihini anlatan "Er Meydanı" isimli kitabın tanıtımı gerçekleştirildi.

Türk Hava Yolları’nın (THY) sponsorluğunda hazırlanan “Er Meydanı” adlı kitabın tanıtımı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da katıldığı toplantıyla yapıldı.

Müezzinoğlu, Ekmekçizade Ahmetpaşa Kervansarayı’nda düzenlenen tanıtım toplantısında, Türk milletinin dünyaya marka değerler sunmuş bir millet olma özelliği taşıdığını söyledi.

Müezzinoğlu: "THY, son 10 yılda büyük atılımlar yaptı"

THY’nin son 10 yılda büyük atılımlar yaptığını vurgulayan Müezzinoğlu, “Dünya havacılığının er meydanında ciddi atılımlar yapmak, er meydanında son 10 yılda ciddi düzeyde dünya ile bilek güreşi yapmak çok değerli, THY yönetim kuruluna teşekkür ediyorum. THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu kardeşimi tebrik ediyorum ama kitap dolayısıyla kendisini tebrik etmeyeceğim. Ama onu takdir edeceğim, Türk olmanın bu milletin atalarımızdan getirdiği zenginliklerle onur duymanın borcunu ödeyebilmiş olduğu için onu takdir ediyorum. Rab bize de bu millete borcunu ödeyebilmeyi nasip etsin” diye konuştu.

Dünyaya büyük değerler sunan milletin mensupları olarak, herkesin bu millete borcunu ödemesi gerektiğini vurgulayan Bakan Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Türk milletine ait tarihi geleceğe taşımak zorunluluğumuz var"

“Koca Yusuf’tan bahsederken, Kel Aliço’dan bahsederken onur duymak, başı dik durmak bir haz veriyorsa, huzur veriyorsa onun karşılığında o misyona, o vizyona bir borç ödeme sorumluluğu da hepimize yükler. Bu borç ödeme sorumluluğunu ne kadar yerine getirdi, onu da Edirneliler olarak düşünmemiz gerekiyor. Gerçekten Türk milletine ait, Kırkpınar güreşleri vizyonunu ve misyonunu tarihi geleceğe taşımak gibi bir sorumluluğumuz var. Bu borç ödeme belgesel niteliği olan bu eseri takdim etmekle bitmez. ‘Er Meydanı’ kitabı THY için bu herhalde bir sadaka pozisyonundadır, biz bu işin zekatına talibiz, Edirne dünyaya bu zenginliği UNESCO insanlığın somut olmayan kültürel mirasında Türkiye ve Türk insanını anlatabiliyorsa, bu borç bu kadar kolay ödenmez. Bu cümlem sadece Topçu’ya değil herkes üzerine düşen payı almalı.”

Müezzinoğlu, kitabın büyük bir titizlikle oluşturulduğunu ancak içerisinde Kırkpınar Marşı’nın bulunmamasının bir eksiklik olduğunu kaydetti.

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ise THY’nin Türkiye’nin kültür mirasını ve tarihi değerlerini geleceğe taşıma adına çalışmalar yaptığını, bu çalışmalar kapsamında da “Er Meydanı” kitabının hazırlandığını belirtti. Güreş kültürünü sadece bedeni yönüyle değil, içinde barındırdığı maddi ve manevi unsurlarla birlikte tüm dünyaya ve özellikle de genç nesillere tanıtmak istediklerini ifade eden Topçu, şöyle devam etti:

Topçu: "Kitap, yüzlerce yıllık güreş geleneğimizi okuyuculara sunuyor"

”Bu amaçla hazırlanan ‘Er Meydanı’ kitabı, yüzlerce yıllık güreş geleneğimizi tüm detaylarıyla birlikte orijinal resim, fotoğraf ve belgeleri şık bir tasarımla harmanlandığı, görsel bir şölen eşliğinde okuyucuların beğenisine sunuyor. Hazırlık sürecinde Osmanlı arşivlerinden derinlemesine araştırılmış olması ve bugüne dek gün yüzüne çıkmamış çok sayıda vesikadan istifade edilmiş olması esere ait önemli özellikler olarak ön plana çıkıyor. Kitapta yurt dışından tespit ettiğimiz koleksiyonlardan en değerli görsel parçalarda kullanılmıştır.”

Şahin: "Kırkpınar, tüm vatandaşların yüzünü güldürüyor"

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ise 653. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin büyük bir heyecanla devam ettiği Edirne’de, tüm vatandaşların yüzünün güldüğünü belirtti.

Bugüne kadar Kırkpınar ile ilgili birçok kitap ve şiirlerin yazıldığını fakat hazırlanan “Er Meydanı” kitabının diğerlerinden farklı olduğunu aktaran Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Ama gördüğüm kadarıyla en kapsamlı hazırlanan kitap buydu. Kitabı incelediğimde çok özveriyle hazırlandığını gördüm. Ayrıca Osmanlı’nın savaşçı bir devlet olduğunu, güreşlerde dahi savaşa hazırlık yaptığını gördüm. Eğlendirirken, eğitiyor, güreştirirken de savaşa hazırlıyor. Çok farklı bir metot, öğrendiğimde gerçekten şaşırmış oldum. Ben kitabın hazırlanmasında başta Topçu olmak üzere, kitabın yazarı Mücahit Demir’e çok teşekkür ediyorum.”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise Kırkpınar’ın tanıtımına verdiği destek nedeniyle Topçu’ya teşekkür etti.

Kitabı hazırlayan Mücahit Demir de kitabın Osmanlı arşivleri başta olmak üzere değişik kaynaklardan araştırılarak titizlikle hazırlandığını kaydetti.

Tanıtım toplantısına, Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya da katıldı.

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim