• BIST 9105.77
  • Altın 2325.525
  • Dolar 32.3798
  • Euro 35.0195
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Türk Loydu Yönetim Kurulu, 'Hileli Seçim ve FETÖ Yapılanmasıyla' ilgili açıklamada bulundu

Türk Loydu Yönetim Kurulu, 'Hileli Seçim ve FETÖ Yapılanmasıyla' ilgili açıklamada bulundu
Deniz Haber Ajansı ortaya çıkardığı 2011'de GMO'da yapılan Türk Loydu Yönetim Kurulu adayları ön seçiminin hileli olduğu ve bu seçimde FETÖ yapılanmasının izleri ile ilgili haber üzerine Türk Loydu Yönetim Kurulu'ndan bir açıklama yapıldı.

Deniz Haber Ajansı ve Ulaştırma Gazetesi'nin 2011 yılında ortaya çıkardığı ve 15 Temmuz Darbe Girişiminden sonra denizcilik sektöründeki FETÖ yapılanmasının mercek altına alındığı haberler arasında bulunan Gemi Mühendisleri Odası'nın 28 Mart 2011 tarihinde gerçekleştirdiği Türk Loydu Aday Adayları ön seçiminin hileli olduğu ile ilgili haberlerin yeniden gündeme gelmesi üzerine, Türk Loydu Yönetim Kurulu bir açıklama yaptı.

29 Nisan 2011 tarihinde yapılan Türk Loydu 52. Olağan Genel Kurulu'nda Gemi Mühendileri Odası adına Yönetim Kurulu'na aday gösterilen 5 asil ve 5 yedek üyenin 28 Mart 2011 tarihinde yapılan seçiminde usülsüzlük yapıldığı ile ilgili haberlerin Deniz Haber Ajansı'nda yayınlanmasından sonra, İstanbul 1. İdare Mahkemesi, 2012/1966 sayılı kararı ile, 2011 yılında yapılan seçimlerin iptal edilmesi kararını almış ve bu karar  daha sonra Danıştay 8. Dairesi tarafından, 25 Mayıs 2016 tarihli 2016/5799 sayılı karar ile “28 Mart 2011’de yapılan hukuka uygun olmayan seçimlerin iptali kararını“ onamıştı.

Türk Loydu 52. Olağan Genel Kurulu'nda Gemi Mühendisleri Odası listesinden aday olan 4 ismin seçime dakikalar kala istifa etmesi, 30 Nisan 2011 tarihinde Deniz Haber Ajansı'nda "Türk Loydu'nda yapılan ayak oyunu" başlığıyla haberleştirilmişti.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra gündeme gelen FETÖ yapılanmasının Türk Loydu Genel Kurulu ve Gemi Mühendisleri Odası ön seçimini mercek altına alınan "FETÖ yapılanmasının, Türk Loydu ve İMEAK DTO operasyonları ortaya çıktı" başlıklı haberin, 17 Ağustos 2016 tarihinde manşetten yayınlanması üzerine, Türk Loydu Vakfı 57. Dönem Yönetim Kurulu bir açıklama yaptı.

Türk Loydu Yönetim Kurulu'nun açıklaması aynen şöyle;

"Son günlerde bazı basın organlarında yer alan çeşitli haberlerde kurumumuzun adının geçmiş olması nedeniyle sayın kamuoyuna bilgilendirici bir açıklama yapma gereği duyulmuştur.

Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulunda yer alacak 9 üyenin seçimi her iki senede bir Türk Loydu Vakfı Genel Kurulunda yapılmaktadır. Bu kurulda TMMOB GMO (Gemi Mühendisleri Odası) kontenjanından yer alacak olan 5 asil 5 yedek üye olmak üzere toplam 10 adayın belirlenmesi ise bir ön seçim ile Gemi Mühendisleri Odası’nda yapılmaktadır.

28 Mart 2011 tarihinde TMMOB Gemi Mühendisleri Odası'nda yapılan aday belirleme seçimlerinde yabancı bir klas kuruluşu çalışanı/temsilcisi olan dönemin GMO yönetim kurulu başkanı Osman Kolay, rakip klas kuruluşlarında çalışan GMO Yönetim Kurulu Sekreteri İhsan Elal, GMO YK üyesi İhsan Altun ve Hüsnü Çalışkan yönetmeliğe aykırı olarak (TMMOB GMO Ana Yönetmeliği, 50. Maddesi ) hem seçim sürecinde yer almışlar hem de uyarılara rağmen üçü (İhsan Elal, İhsan Altun ve Hüsnü Çalışkan) seçimde fiilen oy kullanmışlardır. 

Bu usulsüz ön seçim yolu ile Türk Loydu Yönetim Kurulu adaylığına seçilen 10 aday ;Tamer Yılmaz, Mesut Güner, Süleyman Genç, Nuri Uyğur,  Şaban Tolga Cihangiroğlu, Sevilay Can, Mustafa Karakuş, Halil Özer, Durkaya Avcı ve Semih Zorlu olarak belirlenmiş ve isimleri Türk Loydu Vakfı Genel Kuruluna bildirilmiştir. Ancak, bu adaylardan dördü; Mustafa Karakuş, Sevilay Can, Halil Özer, Durkaya Avcı  Türk Loydu Vakfı Genel Kurulunda son anda ani bir karar ile görevden vazgeçtiklerini belirtmişler ve böylece beş kişinin; Tamer Yılmaz, Mesut Güner, Süleyman Genç, Nuri Uyğur, Şaban Tolga Cihangiroğlu’nun doğrudan 52. Dönem Türk Loydu Vakfı yönetim kurulu asil üyeliğine  seçilmeleri sağlanmıştır.

Bu duruma yapılan itirazlar nedeniyle dava açılmış, İstanbul 1. İdare Mahkemesi, 2012/1966 sayılı kararı ile, 2011 yılında yapılan seçimlerin iptal edilmesi kararını almış ve bu karar  daha sonra Danıştay 8. Dairesi tarafından, 25 Mayıs 2016 tarihli 2016/5799 sayılı karar ile “28 Mart 2011’de yapılan hukuka uygun olmayan seçimlerin iptali kararını“ onamıştır.

Bu olayların bazı denizcilik medyası platformlarında iddia olunduğu üzere, hain FETÖ/PDY ile bir ilgisi olup olmadığı şüphesiz ülkemizin değerli savcıları tarafından incelenerek, ayrıca değerlendirilecektir.

Milli bir kuruluşumuz olan Türk Loydu hiç bir şekilde devletimize zararlı olabilecek kötü niyetleri unsurları içinde barındırmaz, barındıramaz.  Söz konusu seçim iptal kararının kurumumuza olabilecek hukuksal etkileri, Nisan 2011- Nisan 2013 döneminde görev almış olan anılan üyelerin aldıkları ve yürüttükleri kararların geçerlilik durumları ve uygulanması gerekebilecek yasal süreçler için uzmanlardan hukuk görüşleri istenmiş olup konuya dair Türk Loydu’nun hakları hassasiyetle takip edilmektedir.

Bu tür olayların bir daha olmaması için detaylı çalışmalar yapılarak, 2016 başlarında vakıf senedi revizyonuna gidilmiştir. Türk Loydu Vakfı Genel Kurulunca, 20.10.1998 tarihinden sonra başlatılmış olan “yönetim kurulu üyeliği için TMMOB GMO tarafından önseçim uygulaması” yönteminden vazgeçilerek senedin daha önceki halinde bulunan  “yeterli kriterleri sağlayan üyelere adaylık hakkı” yöntemine dönülmesi kararı alınmıştır. Bu değişikliğin tescil edilerek yürürlüğe girmesiyle, Türk Loydu Vakfı’na hizmet etmek isteyen, yönetim kurulu üyeliği için yeterli kriterleri sağlayan tüm adaylara eşit şartlarda açık olunması, fırsat eşitliği sağlanması hedeflenmiştir.

Nisan 2015-Nisan 2017 döneminde Türk Loydu’nun güçlenerek yeniden yapılanma süreçleri başarıyla devam etmektedir. Öncelikle Türk Loydu İktisadi İşletmesinin Genel Kurul kararları doğrultusunca hızla A.Ş.’ye çevrilerek işletmenin daha profesyonel ve kurumsal bir yapıya kavuşması hedeflenmektedir. Alanında çok önemli uluslararası bir birlik olan IACS’a üyelik çalışmaları, hazırlanmış olan yol haritasına uygun şekilde hızla ve yolundan sapmadan ilerlemekte, bu çalışmalar ışığında 2017 yılı sonuna doğru IACS’a tam üye olunması beklenmektedir.

Türk Loydu, Osman Gazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Galatasaray Arena Stadı, Beşiktaş Arena Stadı, BTC Boru hattı projesi gibi ülkemizin önemli ulusal ve uluslarası projelerinde yer alan, UDH Bakanlığımızın vermiş olduğu yetki ve değerli desteklerle iç ve dış sularda Türk denizciliğine hizmet eden, binlerce gemimizi belgelendiren, MİLGEM projesi ve 100’ü aşkın askeri gemi ile savunma sanayimize önemli katkılar veren, gurur kaynağımız olacak uçak gemisi olarak da bilinen LHD TCG Anadolu’nun süreçlerinde görev alan saygın bir milli kuruluşumuzdur.

Türk Loydu, denizcilik sektörümüze ve sanayimize verdiği değerli hizmetlerle, büyüyen Türkiye’mizde güçlenen yeni yapısı ile devletimizin ve milletimizin güvenine layık olmaya çalışmakta, gerek ülkemizde, gerek uluslararası alanda ülkemize sağlayacağı gurur ve katma değerlerle anılmayı hak etmektedir.

Bağımsız, tarafsız, uzman kuruluşumuz olan Türk Loydu’nun her gün daha da güçlenerek yoluna devam etmekte olduğu kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Türk Loydu Vakfı 57. Dönem Yönetim Kurulu" 

 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim