• BIST 9050.24
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Türk müteahhitler Rusya'da hedef büyüttü

Türk müteahhitler Rusya'da hedef büyüttü
Türk müteahhitler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün St. Petersburg’da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Rusya ile ilgili hedeflerini büyüttü.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, yaptığı açıklamada, Türk müteahhitlerin dünyaya açıldığı pazarlar arasında Rusya'nın her zaman önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, pazara ilk defa giriş yapılan 1988'den bu yana üstlenilen bin 941 projenin toplam bedelinin yaklaşık 65 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Yenigün, yurt dışında üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımına bakıldığında Rusya'nın yüzde 20 pay ile lider konumda bulunduğunu, Rusya'nın inşaat malzemeleri talebi nedeniyle ülke ihracatı açısından da önemli olduğunu vurgulayarak, Erdoğan-Putin görüşmesine ekonomik konuların damgasını vurduğunu, her iki liderin Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin lokomotifinin inşaat sektörü olduğunu ifade ettiğini söyledi.

Görüşmede alınan kararlara da değinen Yenigün, Türk inşaat firmaları tarafından yapılan projelerin yeniden hayata geçirileceğinin açıklandığını bildirdi. Tüm bu gelişmelerin inşaat sektörü açısından memnuniyet verici olduğunu dile getiren Yenigün, yeni dönemde ilişkilerin normalleşmesiyle iki ülkenin de ekonomisine pozitif katkının devam etmesini beklediklerini kaydetti.

Türk müteahhitlerin Rusya'da aldığı iş miktarının 2013'te 4,8 milyar dolar, 2014'te 3,9 milyar dolar ve 2015'te 5,4 milyar dolar olduğunu belirten Yenigün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu değerlendirme ile orta vadede yıllık bazda bu büyüklükte bir potansiyel proje tutarından söz etmek mümkündür. İhalesi tamamlanmış olup imza aşamasında bulunan bazı projeler kriz sürecinde önce durdurulmuş, ardından iptal edilmiştir. Yeni dönemde ilk etapta yaklaşık 2 milyar dolar tutarındaki söz konusu projenin yeniden başlaması, daha sonra da kademeli normalleşme sürecinde yıllık yeni proje tutarının kriz öncesi seviyelere dönmesi ve bu seviyeleri aşması hedeflenmektedir." 

"2,5 milyar dolarlık işlerin önü açıldı"

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın beraberindeki heyet ile Rusya'ya yaptığı ziyaretin son dönemdeki en önemli ve en güzel netice alınan gezilerden olduğunu söyledi.

Özdemir, ziyaretin sadece müteahhitlik sektörü için değil, başta turizm ve enerji olmak üzere birçok sektör için büyük önem arz ettiğini dile getirerek, "Rusya bundan sonra daha büyük projeler yapmak istiyor. Türk müteahhitler bu projeleri üstlenme konusunda yeniden iddialı hale gelecek." dedi.

Türk müteahhitlerin Rusya'da yeniden aktif rol almasının birçok alana olumlu yansıyacağını, bu sektörlerden birinin de Türk inşaat malzemeleri olduğunu belirten Özdemir, müteahhitlerin inşaatlarda kullandıkları malzemeleri Türkiye'den götürdüğünü aktardı.

Özdemir, iki ülke arasında gerginliğin sürdüğü dönemlerde, personel ve malzeme götürüp getirme konusunda zorluk yaşandığına işaret ederek, bundan sonrası için böyle bir zorluk beklemediklerini kaydetti.

Şu anda Rusya'da inşa ettikleri Rostov Havalimanını 2017 sonunda bitirmeyi planladıklarını bildiren Özdemir, ilişkiler normale döndüğünde daha rahat personel götüreceklerini, malzemeleri daha rahat ileteceklerini söyledi. Özdemir, şöyle devam etti:

"Ayrıca, işlemler daha hızlı olacak. Böylece Türk müteahhitlerin işi hızlanacak. Müteahhitlerimizin dünyada en etkili olduğu ülkelerin başında neredeyse Rusya geliyor. Şu anda Türk müteahhitlerin öz anlaşmasını yaptığı, ihalesini kazandığı veya takip ettiği 2,5 milyar dolarlık iş var. İlişkilerin normale dönmesiyle ihale ve görüşme safhasında olan 2,5 milyar dolarlık işlerin önü açıldı." 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim