• BIST 8718.11
  • Altın 2246.536
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1875
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

Türk sanayicilerine 'Kenya'da yatırım daveti

Türk sanayicilerine 'Kenya'da yatırım daveti
Türkiye'nin Nairobi Büyükelçisi Eke, "Kenya'da yatırım yapacak Türk sanayici orada ürettiği malları rahatlıkla lojistik ve gümrük avantajlarından faydalanarak bölge ülkelerinde pazarlayabilir." dedi.

Türkiye'nin Nairobi Büyükelçisi Deniz Eke, Doğu Afrika'daki ülkelerin bir dönem Avrupa Birliği'nin içinden geçtiği gibi bir entegrasyon süreci içinde olduğunu belirterek, "Pek çok üründe standardizasyona gitmeyi hedefliyorlar. Dolayısıyla Kenya'da yatırım yapacak bir Türk sanayici orada ürettiği malları rahatlıkla lojistik ve gümrük avantajlarından faydalanarak bölge ülkelerinde pazarlayabilir." dedi.

Eke,  yaptığı açıklamada, Kenya'nın Türkiye'nin Afrika açılımında en öncelikli kilit ülke ve ortak olarak değerlendirdiğini söyledi. Kenya'nın coğrafi, stratejik özelliklerine bakıldığında Türkiye ile pek çok benzerlikleri olduğuna dikkati çeken Eke, bunun da iş birliği için çok ciddi bir potansiyel sunduğunu ifade etti.

Türkiye'nin Avrasya'nın ortasında kilit konumda bir ülke olduğunu dile getiren Eke, Kenya'nın da kendi bölgesinde aynı konumda bulunduğunu, son yıllarda çok ciddi adımlar kaydettiğini, finans, bankacılık, ticaretin ihracata dayalı standartlara kavuşması yönünde ciddi hedefleri olduğunu anlattı.

Bu açılıma 2030 vizyonu dendiğini ifade eden Büyükelçi Eke, şöyle devam etti:

"2030 yılına kadar hem halkın gelir seviyesini yükseltmeyi hem de Türk sanayisinin bir dönem geçirdiğine benzer bir transformasyonu gerçekleştirmeyi hedefliyorlar. Bence zorluklar var. Her ülke için var. Dünyanın mevcut konjonktürü içinde de hayat, siyaset, ekonomi hiçbir ülke için kolay değil ama burada önemli olan sınamaları gerçekçi bir şekilde tespit etme ve hedefleri de bunlara göre belirleyip belirli bir irade ortaya koyabilmek. Kenya, Afrika içinde doğru adımlar atan ülkelerden bir tanesi. Bu bakımdan hem tecrübelerimizi paylaşmak hem de bölgelerimizde yarattığımız sinerjiyi nasıl birlikte kullanabileceğimizi görmek, daha iyi kullanmak adına ilişkilerimize önem veriyoruz. Ben şanslı bir büyükelçiyim çünkü aynı iradenin Kenya'da da olduğunu biliyorum.” 

"Türkiye, diğer ülkelerden farklı"

Eke, Kenya insanının dost canlısı, yetenekli, öğrenmeye ve bilgiye meraklı bir yapıya sahip olduğunu dile getirerek, tek yapılması gereken şeyin, ellerinden tutulması olduğunu, bunun Türkiye'yi Afrika'da faaliyet gösteren diğer ülkelerden farklı bir konuma koyduğunu vurguladı.

"Biz gerçekten hem ekonomik kalkınma tecrübemizi hem de insani yönümüzü birleştirerek Afrika'ya gidiyoruz. Tabi ki bir iş adamının, şirketin önceliklerinden birisi kar etmektir. Ama bunu çok agresif bir şekilde değil, oradaki insanların beklentilerini de dikkate alarak yapıyoruz." diyen Eke, Kenya'da üzerinde çalıştıkları bazı projeler hakkında şu bilgileri verdi:

"Nairobi yakınlarında bir sanayi bölgesi kurmak ve Türk yatırımcıları oraya toplayarak, kendilerine Kenya makamlarıyla birlikte yardımcı olmak istiyoruz. Kenya’da ekonomik bölgeler yeni gelişen bir kavram. Birlikte bölgeyi kalkındırıp bir emsal yaratmak hedefindeyiz. Kenya'yı lojistik üs olarak değerlendirebileceğimizi düşünüyoruz. Mombasa limanını son dönemde geliştirme yönünde ciddi projeler de gündeme geldi. Türkiye açısından çok ciddi bir potansiyeli orada görüyoruz. Tarım alanı çok bakir, el atmadığımız bir alan. Yerel halkı istihdam etmek suretiyle kısa zamanda ciddi bir tarımsal üretime destek sağlayıp böylece 'kazan-kazan' ilkesi çerçevesinde ülkeleri bir araya getirmek mümkün."

Safari tatilleri lüks değil

Büyükelçi Deniz Eke, Kenya'da görev yapmadan önce safari tatillerini üst düzey gelir grubuna mahsus olarak gördüğünü, ancak durumun böyle olmadığını ifade etti. Başkent Nairobi'nin içinde bir doğal park bulunduğunu, bu parkta çok mütevazi bütçelerle safari yapılabildiğini dile getiren Eke, aynı zamanda ülkenin doğu kıyısında muhteşem kumsalların yer aldığını kaydetti. Eke, "Ben Kenya'nın turizm elçiliğini de yapmak istiyorum. Kenya'ya gelsinler, görsünler, turist olarak. Eminim çok farklı izlenimlerle ayrılacaklar. Çok sevinecekler." dedi.

Kenya'nın rekabete çok açık, zor bir pazar olduğunu ifade eden Eke, "Ama doğru stratejilerle Türkiye algısının çok olumlu olduğu bir pazar. Bütün bunları çok doğru değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim