• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Turkcell'den Sosyal İşletmecilik konferansı

Turkcell'den Sosyal İşletmecilik konferansı
Turkcell’in sponsorluğu ve TİSVA’nın liderliğinde gerçekleştirilen 1. Avrasya Sosyal İşletmecilik Forumu’nda, dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ve kamunun önde gelen liderleri sosyal işletmeciliği tartıştı.
İstanbul, Turkcell’in sponsorluğunda ve TİSVA’nın öncülüğünde önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Dünyanın önde gelen uzmanlarını, politikacıları ve özel sektör temsilcilerini bir araya getiren 1. Avrasya Sosyal İşletmecilik Forumu’nda ana tema, tüm dünyada birçok sosyal sorunun çözümü olarak öne çıkan “sosyal işletmecilik” oldu.
 
Forum kapsamında sosyal işletmeciliğin masaya yatırıldığı bir fikir paylaşımı toplantısı gerçekleştirildi. İş, siyaset, akademi ve sivil toplum çevrelerinden üst düzey isimlerin yer aldığı toplantıya, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, Eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Sanayi ve Ticaret Eski Bakanı Ali Coşkun, Grameen Bank Kurucusu ve Nobel ödüllü İktisatçı Muhammed Yunus, TİSVA Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Aziz Akgül, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Good Business Alliance Kurucusu Gordon D’Silva Obe, Royal British Legion Operasyon Direktörü Sue Freeth, Dost Enerji Eş-Kurucusu Muzaffer Akpınar, Grameen Creative Lab Kurucusu Hans Reitz, İngiliz Parlamenter Barones Elizabeth Kay Andrews Obe gibi alanının uzman isimleri katıldı.
 
Öztürkler: “Özel sektör için yeni bir kavram olan sosyal işletmeciliği önemsiyoruz”
 
Toplantının açılış konuşmasını yapan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, “Türkiye’nin lider teknoloji ve iletişim şirketi olarak, teknoloji ile Türkiye’de sosyal dönüşümü sağlamak için çalışıyoruz. Sosyal işletmeciliği de bu kapsamda önemsiyoruz. Bu nedenle bu girişime sponsor olduk. Türkiye’de akademik çevrelerde sosyal işletmecilik kavramı öğretilmeye başlandı. Ancak şirketlerin de bu konuda farkındalığının artması gerekiyor. Turkcell olarak bu konuda üzerimize düşen görevi yapmaya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız, Grameen Bank ve TİSVA işbirliğinde teknolojimizi dahil edeceğimiz güzel projeler üretmeye hazırız” dedi.
 
 
“Dezavantajları kesimlerin hayatlarını kolaylaştırıyoruz”
 
1. Avrasya Sosyal İşletmecilik Forumu kapsamında düzenlenen ana oturumda da bir konuşma yapan Öztürkler, toplumun dezavantajlı kesimlerini önemsediklerini belirterek şöyle devam etti: “Turkcell olarak toplumun dezavantajlı kesimlerinin hayat kalitesini artıracak projelere destek veriyoruz. Teknoloji kullanımını artırarak bilgiye erişimi kolaylaştırmak, fırsat eşitliği yaratmak için çok güçlü bir kaldıraç. Pek çok sosyal sorumluluk projemize teknolojinin itici gücünü entegre ediyor, böylelikle yarattığımız etkiyi artırıyoruz. Sosyal dönüşümü destekleyen sosyal işletmecilik projelerinin odağında fırsat eşitliği yaratmak, ana amaçlardan biri olmalı. Tüm paydaşlar, bir takım olarak ortak akılla sosyal işletmecilik modelleri kurabilir. Ancak bunun için gerekli yasal düzenlemelerin yapılarak sağlam bir altyapının oluşturulması gerektiği düşüncesindeyiz.”
 
 
Yunus: “Birbirimizden ilham alacağız”
 
Toplantıda Grameen Bank Kurucusu ve Yunus Centre Başkanı Prof. Dr. Muhammed Yunus da bir konuşma yaptı. Yunus “İşsizlik, düşük gelir, yoksulluk sadece az gelişmiş ülkelerin değil, aynı zamanda gelişmiş ülkelerin de yaşadığı ortak bir sorun. Özellikle genç insanlara ve kadınlara istihdam yaratmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Avrasya Sosyal İşletmecilik Forumu bu açıdan oldukça önemli bir platform. Çünkü bu forumda sosyal işletmecilik konusunda birbirimizden ilham alacağız ve öğrendiklerimizi kendi ülkelerimizde uygulayacağız. Bu imkanı yaratanlara çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
 
Akgül: “Amacımız modeli Türkiye’de yeşertmek”
 
TİSVA Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Aziz Akgül ise şunları söyledi: “Bu önemli etkinliğin İstanbul’da gerçekleşiyor olmasının önemli bir amacı var: Türkiye’de özel sektör için henüz yeni bir kavram olan ‘sosyal işletmeciliği ülkemizde de yeşertmek. Prof. Dr. Muhammed Yunus’un öncülük ettiği bu işletmecilik modeli sosyal sorunları çözme yolunda önemli bir sistem. İşin uzmanları ile Türkiye’de bu konuda potansiyeli bulunan şirketleri bir araya getirerek konuya mercek tuttuk. Tüm katılımcılara ve bizi destekleyen Turkcell’e çok teşekkür ederim” 
turkcelllll.jpg
  
Sosyal İşletmecilik nedir?
 
Sosyal bir amaca ulaşmak hedefiyle faaliyet gösteren organizasyonlardır. Bu iş modelinde karın maksimize edilmesi değil insanlığın öncelikli ihtiyaçlarının karşılanması esas hedeftir. Daha ulaşılabilir fiyatlarda ürün ve hizmetler sunma yoluyla ya da işletmede ortaklık imkanı sağlanarak özellikle ekonomik sebeplerden kaynaklanan sosyal problemlerin çözüme ulaşması hedeflenir. Sosyal işletmeler -kar etsin ya da etmesin- kendi devamlılığını sağlamak üzerine organize edilmiştir. Sosyal işletmecilik, çevreye olan doğrudan etkisinde, değer zincirine olan etkisinde ve finansal bağımsızlığında sürdürülebilir olmalıdır. Bu nokta, sosyal işletmecilik ile hayırseverlik arasındaki temel farktır. Bu modelde çalışanlar iyi çalışma koşullarında ve piyasaya paralel ücretler alırlar.
 
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim