• BIST 9827.45
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ndeki Yolsuzluk İddiaları TBMM'ye Taşındı

Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ndeki Yolsuzluk İddiaları TBMM'ye Taşındı
CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi’ndeki (TDİ) usulsüzlük iddialarını TBMM gündemine taşıdı.

CHP Yolsuzlukları Araştırma Birimi Başkanı ve İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu,Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi’ndeki (TDİ) usulsüzlük iddialarını ile ilgili   Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Erdoğdu, özelleştirme programı kapsamında faaliyetlerini yürüten Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi’nin (TDİ) personeliyken kamu ve kurum yararına hareket etmesine rağmen bir takım eylemlerinden dolayı hukuksuz ve haksız biçimde iş akdinin feshedildiği iddiasıyla kendisine başvuran Taner Tanrıverdi isimli vatandaşın iddialarını Bakan Şimşek’e sordu.

CHP’li Erdoğdu şu sorulara yanıt aradı:

“Adı geçenin iş akdine ne zaman ve hangi gerekçeyle son verilmiştir?

Adı geçenin iddiaları nelerdir?

Bu iddialar TDİ Teftiş Kurulu tarafından inceletilmiş midir? İnceleme sonucu hazırlanan raporun bir örneği verilebilir mi?

TBMM KİT Komisyonu’nda kurumun yıllık iş ve işlemlerine ilişkin olarak hazırlanan Sayıştay denetim raporlarında adıgeçenin iddiaları ile ilgili tespitler yer almakta mıdır?

Kurumun Kuruçeşme Eski Atık Kabul Tesis alanı ne zaman kiraya verilmiştir?

Bu işlem için ihale hangi tarihte yapılmış, hangi yayın organında ve hangi tarihte ihale duyurulmuştur? Bu ihale hangi mevzuata tâbidir?

Mülkiyeti TDİ’ye ait Kuruçeşme Eski Atık Kabul Tesisi alanının kiraya verilmesi işine kaç firma başvurmuştur? İhaleyi hangi firma kazanmıştır? İhale şartnamesi ve ihale sonucu imzalanan sözleşmenin bir örneği verilebilir mi?

Sözkonusu alan ne kadar süreyle kiraya verilmiştir? Kira ücreti nedir?

Kuruçeşme Eski Atık Kabul Tesis alanının imar durumu nedir?

Kiracının fiili durum yaratarak sözleşmede gösterilen yer dışına taştığı, ayrıca TDİ’ye ait müştemilatı iptal ederek sözleşme kapsamında olmayan bu alanları da kullanmak suretiyle maddi çıkar sağladığı ve bu suretle kamu zararı oluştuğu iddiaları doğru mudur? Kiracının böyle bir eyleminin kira sözleşmesine göre yaptırımı nedir?

Basına yansıyan bazı haberlerde bu alan üzerindeki mevcut kiracının asıl kiracı olmadığı, asıl kiralayanın kira ücretini ödeyememesi üzerine bu alanın mevcut kullanıcı tarafından kiralayandan kiralandığı şeklinde açıklamaları vardır. Bu alanla ilgili kira sözleşmesinde kiracının 3. şahıslara kiraya verme hakkı var mıdır?

Kurum tarafından gemi tamir-bakım-onarım işleri için imzalanan bir hizmet sözleşmesinde hizmetin kullanıcılarından kabul edilen senedin sahte olduğunun anlaşıldığı, sahte senet kabul edilmesi nedeniyle kamu zararı oluştuğu iddiaları doğru mudur? İddia doğruysa ne kadar kamu zararı doğmuştur?

Beyoğlu 2. İcra Dairesinin 2000/2991 ve 2002/9688 sayılı dosyalarında takibi yapılmış olan 2.133.000 TL tutarındaki alacak bu konuyla mı ilgilidir? Bu alacağın akıbeti nedir? Alacak tahsil edilebilmiş midir? Edilememişse sözkonusu işlemde kusuru bulunanlara rücû edilmiş midir? Bu görevliler halen görevde midir?

Sahte senet kabul edilmesi suretiyle kamu zararı oluştuğuna dair Sayıştay’ın bir tespiti ile buna dair bir önerisi olmuş mudur? Olmuşsa buna ilişkin olarak TDİ tarafından nasıl bir işlem yapılmıştır?

Sahte senet kabulu neticesinde kamu zararı oluşmasına ilişkin olarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na intikal etmiş bir ihbar var mıdır? İhbarla ilgili ne gibi bir işlem yapılmıştır?

TDİ tarafından İzmir Kent Spor Kulübü Derneğine (Dernek) kiralanan ve daha sonra tek taraflı olarak TDİ tarafından fesh edilen kira sözleşmesinin konusu taşınmaz nerededir?

İhale hangi tarihte yapılmış, hangi yayın organında ve hangi tarihte ihale duyurulmuştur? Bu ihale hangi mevzuata tâbidir?

Mülkiyeti TDİ’ye ait olan taşınmazın kiraya verilmesi işinin ihalesine kaç firma başvurmuştur? İhale şartnamesi ve ihale sonucu dernekle imzalanan sözleşmenin bir örneği verilebilir mi?

Sözkonusu alan ne kadar süreyle kiraya verilmiştir? Kira ücreti nedir?

Derneğe kiraya verilen taşınmazın imar durumu nedir?

İmzalanan kira sözleşmesinde derneğin 3. Şahıslara bilahare kiraya verme yetkisi var mıdır?

TDİ kira sözleşmesini tek taraflı olarak hangi tarihte ve hangi gerekçeyle feshetmiştir?

Dernekle olan kira sözleşmesinin feshi sonrasında TDİ bu taşınmazın kiraya verilmesi işi için yeniden ihaleye çıkmış mıdır? Çıkmışsa ihale ne zaman yapılmış, hangi tarihte ve hangi yollarla bu ihale duyurulmuştur?

Dernekle olan kira sözleşmesinin feshi sonrasında sözkonusu taşınmaz yeniden kiraya verilmiş midir? Verilmişse kime ve hangi şartlarla kiraya verilmiştir?

Kira sözleşmesi TDİ tarafından tek taraflı olarak feshedilen derneğin yargı yoluna başvurması sonucunda İzmir 11. Asliye Hukuk Mahkemesinden görülen davanın Danıştay 6. Hukuk Dairesinin 29.11.2013 gün ve 2013/2422 E., 2013/13741 K sayılı kararıyla onandığı, TDİ’den davacının 1.3 Milyon TL tazminat almaya hak kazandığı doğru mudur? Bu tutar davacı tarafa ödenmiş midir?

TDİ başmüfettişi Erdal Çakmakcı tarafından hazırlanan 8.2.2013 tarihli raporda; hukuka aykırı yapılan kira sözleşmeleri sonucunda kurumun maddi zarara uğratıldığının tespiti edildiği doğru mudur?

Kira sözleşmesini tek taraflı feshederek kurumun 1.3 Milyon TL zarara uğratılmasına neden olan TDİ yöneticileri hakkında nasıl bir yasal işlem yapılmıştır?

Taner Tanrıverdi, Bilim Teknolojileri Müdürü olarak görev yapmaktayken Kurumsal Bilgi Sistemleri Projesi kapsamında yapılan ihaledeki usulsüzlükleri ve bir takım şaibeli işleri 2010 yılından itibaren gündeme getirdiği için sonu iş akdinin feshine kadar giden hukuksuzluklarla dolu bir sürtüşme ortamına maruz kaldığını öne sürmektedir. Keza Sayıştay’ın 2012 Yılı TDİ raporunda adı geçenin iddialarına paralel biçimde söz konusu projede kamunun çıkarının yeterince korunmadığına dair tespitlere yer verilmiştir. Yaşanan gelişmeler Taner Tanrıverdi’yi haklı çıkarmıştır.

TDİ’de yönetici pozisyonunda çalışırken işini kaybetme pahasına kamunun çıkarını savunan ve yaşanan olaylar neticesinde de işini kaybeden bu kişinin iş akdini feshetmek suretiyle mağduriyetine neden olan sorumlular hakkında herhangi bir işlem yaptırmayı düşünür müsünüz?” 

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim