• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Türkiye ile yatıp Türkiye ile kalkıyorlar

Türkiye ile yatıp Türkiye ile kalkıyorlar
Dünya basını bugünlerde Türkiye ile yatıp kalkıyor. Wall Street Journal'dan, Financial Times'a, The Economist'ten Neue Zürcher Zeitung'a hepsi aynı şeyi istiyor!

Türkiye ile yatıp Türkiye ile kalkıyorlar

Dünya basını bugünlerde Türkiye ile yatıp kalkıyor. Wall Street Journal'dan, Financial Times'a, The Economist'ten Neue Zürcher Zeitung'a hepsi aynı şeyi istiyor!

Türkiye uluslararası ekonomi basınında tarihinde görülmedik kadar popüler. Hemen her gün bir yabancı yayın organı Türkiye hakkında siyasi ya da ekonomik analiz yazısı yazıyor. Tüm yazıların sonu 'faiz artsın'a bağlanıyor

Türk ekonomisi yakaladığı ivmeye karşın tarihinin en büyük uluslararası lobi baskısı ile karşı karşıya. Uluslararası medyada her gün Merkez Bankası'nın politikaları, cari açık ve faiz eleştirisi yapılıyor.

Medya kuruluşları tek çıkış yolunu da faiz artımı olarak gösteriyor Türk ekonomisinde yaşanan büyüme rekoru, enflasyonla mücadelede alınan sonuçlar ve istihdam artışına yönelik politikalar, Uluslararası Para Fonu (IMF) dahil çok sayıda global kuruluş ve ülke tarafından örnek gösterilse de bir lobi var ki hiçbir sonuçtan memnun kalmıyor.

Lobinin Türkiye aleyhinde izlediği politika doğrultusunda yayın yapan uluslararası medya organları ise Türkiye'nin cari açık, ekonominin ısınması ve merkez bankası politikalarına yönelik sürekli karamsar bir tablo çiziyor.

Son iki aylık döneme bakıldığında başta Wall Street Journal (WSJ), Financial Times (FT) ve The Economist gibi uluslararası alanda yayın yapan gazete ve dergilerin hedefinde olumlu bir ivmede seyreden Türk ekonomisi var. Lobinin eleştirileri sonunda Türk ekonomisine sunduğu öneri ise hep bir ağızdan aynı: Türkiye faiz artırmalı...

Wall Street Journal (6 Temmuz)

Dua ve umut ile yaşıyorlar

"Erdoğan'ın görünürdeki kaygısızlığı, yeni kabinedeki yapısal değişikliklere tezat gibi" yorumunda bulunan WSJ, "Yatırımcılar, yeni hükümetin, şişen cari açığa yönelik ayrıntılı bir strateji ortaya koyacağı yönündeki net sinyaller vereceğini ummuşlardı" dedi. Gazete, "Cari açığa gelince, umut ve dua ile yaşadıkları izlenimi veriyorlar" ifadesini kullandı.

Financial Times (28 Haziran)

Yatırımcının şüphesi sürüyor


Merkez Bankası'nın, düşük faizle TL'nin değerini düşürme ve bankalara getirilen düzenlemelerle kredileri azaltma politikasının etkili olmaya başladığında ısrarlı olduğunu yazan FT, "Yatırımcının şüphesi sürüyor" diyor.

Financial Times (7 Haziran)

Türkiye, faiz baskısı altında


Politika yapıcılarının faiz artırma ve mali politikayı sıkılaştırma baskısı altında kalacağını öngören FT, Merkez Bankası'nın ekonominin aşırı ısınmasını engelleyemediği korkusunun doğduğunu belirtti.

Wall Street Journal (6 Haziran)

İnandırıcılığınız şüpheli


Son verilerin, faiz oranlarının yükseltilmesi için politikacılara yönelik baskıları artırdığını savunan WSJ, piyasaların Merkez Bankası'nın alışılmamış politikasının inandırıcılığına ilişkin kuşkularını güçlendireceğini iddia etti.

Wall Street Journal (30 Haziran)

Korkular körükleniyor


WSJ, Türk ekonomisinin, ilk çeyrekte beklenenden hızlı büyüdüğünü "politika yapıcılarının, ekonominin fazla ısınmasına neden olabilecek hızla tırmanan iç talebi azaltamadıkları korkularının körüklendiğini" yazdı.

Nouriel Roubini (3 Temmuz)

Türkiye faizi yükseltmeli

ÜNLÜ ekonomist Nouriel Roubini, Türkiye'deki yüksek zorunlu karşılık-düşük faiz politikasının çalışmadığını söyledi. Roubini, Türkiye'nin gösterge faizi yükseltirken sıcak para akışını da kontrol altına alan bir politika bileşimine gitmesini önererek, Türkiye'nin politika faizini yükseltmesi gerektiğini belirtti.

The Economist (5 Temmuz)

Faiz indirimi işe yaramadı

THE ECONOMIST ekonominin geçen yıllarda oldukça başarılı bir dönemden geçtiğini belirtirken, "Mevcut durum oldukça tehlikeli" dedi. Haberde, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin işe yaramadığını savunuldu.

Wall Street Journal (4 Temmuz)

Lira büyük baskı altında


WSJ hükümetin ızla yeniden yapılandırma planı sunmaması ve Merkez Bankası'nın alışılmamış para politikasını rafa kaldırıp, kilit faiz oranlarını artırmaya başlamaması halinde liranın kayıplarının süreceğini belirtti.

Neue Zürcher Zeitung (4 Temmuz)

Finans yatırımcıları çekimser


İSVİÇRELİ gazete, "Gittikçe ısınan ekonomi ve para siyasetinde soğutma önlemleri nedeniyle finans yatırımcıları arasında çekimser bir tutum hâkim. TL dolara karşı düşük değerine sebepsiz yere ulaşmadı" diye yazdı.

Financial Times (1 Temmuz)

Büyüme baş ağrısı yaratıyor


FT, Türk ekonomisinin yüzde 11 büyüme oranının bir kutlamadan ziyade baş ağrısı yarattığını yazdı.

Financial Times (5 Temmuz)

Brezilya'dan kötüsünüz


"İKİ enflasyon politikası öyküsü" başlığı ile verilen analiz haberde hem Türkiye hem de Brezilya merkez bankalarının 'alışılmamış' politikalar uyguladıklarını belirterek, "Brezilya'nın yaklaşımı açık ki işlemiyor ama yüzde 9'a yakın bir cari açığı olan Türkiye'nin durumu daha kötü gibi" yorumunu yaptı.

Fitch lobiyi aratmıyor

SEÇİM öncesinde '12 aya notunuz artar' diyen Fitch dün Türkiye Genel Müdürü Ayşe Botan Berker aracılığıyla "Zaman vermek kolay değil. Notunuzun korunması bile göreceli düzeldiğinizi gösteriyor" dedi.

The Economist (1 Temmuz)

Yatırımcılar kaygılı


THE Economist Dergisi, "Bazıları Sıcak Sever" başlığı ile yayımladığı analizde 'Yükselen Piyasaların Aşırı Isınma Endeksi'ne dayanarak aşırı ısınma riski olan 7 yükselen ekonomi arasında Türkiye'yi de gösterirken, rakamların yatırımcıları kaygılandırdığı yorumunda bulundu.

Kaynak: Haber7

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim