• BIST 9771.79
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Türkiye Yatırım Zirvesi bakanların ve yatırımcıların da katılımıyla gerçekleşti

Türkiye Yatırım Zirvesi bakanların ve yatırımcıların da katılımıyla gerçekleşti
Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın Sovereign Wealth Fund Institute (SWF) ile birlikte düzenlediği, “Türkiye Yatırım Zirvesi” ilk kez gerçekleştirildi.

Oturuma Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Başbakanlık Yatırım Ajansı ve WAIPA Başkanı İlker Aycı ile otuz ülkeden Ulusal Varlık Fonları, emeklilik fonları ve özel fon yöneticileri katıldılar.

Zirve’de açılışın ardından ise “Büyümekte Olan Pazarlar: Kurumsal Yatırımcılar Neden Türkiye’ye Yatırım Yapmalı” konulu panel yer aldı.

Şimşek: “Sadece 3 proje Hazine garantisi altında”

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Hazine garanti planının biraz abartıldığını belirterek 3. Köprü, Avrasya Tüneli ve Gebze-İzmir Karayolu olmak üzere sadece 3 projenin Hazine garantisinde olduğunu her şey yolunda gitmese bile 7 milyar doların altında bir ihtiyari ayrılan bütçe olduğunu söyledi.

mehmet-simsek.20140520161029.jpg

“Sözleşmede bir sıkıntı olsa bile köprü yapılabilir”

Zirvesi'de konuşan Şimşek, şöyle devam etti:"Özellikle de bu türdeki yükümlülüklerin üstlenilmesi anlamında Hazine'nin ortaya koyduğu üst bir sınır bulunmakta. Diyelim ki 3. Köprü sözleşmesinde bir sıkıntı olsa bile hala bir köprü yapılabilir. Bu yatırımlar ekonomik olarak gerçekleştirilebilir ve bizim ihtiyaç duyduğumuz yatırımlar." ifadelerini kullandı.

Limanların özelleştirilmesinin de söz konusu olduğunu ve özellikle yakın zamanda tamamlanacak Kalamış Limanı'nın oldukça fazla ilgi çekeceğini düşündüklerini anlatan Şimşek aynı zamanda gayrimenkul de sattıklarını söyledi.

Zeybekçi: “AB ve ABD’nin yapacağı serbest ticaret anlaşmasından kaygılıyız”

Gümrük Birliği anlaşmasının upgrade (yükseltme) edilmesi gerektiğini belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise şunları söyledi; “AB ile varılan anlaşmanın yararları oldu. Ancak AB’nin şu an üçüncü ülkelerle parafladığı serbest ticaret anlaşmalarından Türkiye rahatsızlık duyuyor. Serbest ticaret anlaşmaları ile üçüncü ülkeler bir yandan AB’ye bir yandan Türkiye’ye karşı haklar elde ediyor. Ama Türkiye üçüncü ülkelere karşı haklar iddia edemiyor.”

nihat-zeybekci.jpg

“AB ile ABD’nin anlaşması, serbest ticaretin ötesinde”

Ancak üçüncü ülkeler dilediğinde serbest ticaret anlaşmaları için görüşmelerin başladığını söyleyen Zeybekçi sözlerini şöyle sürdürdü; “Şu an AB ile ABD serbest ticaret anlaşması için görüşüyor. Anlaşmadan kaygılıyız. Bu anlaşma, serbest ticaret anlaşmasının ötesinde. Bu anlaşma ile ekonomik olarak ABD Türkiye’ye karşı haklar elde edecektir. Bu haklardan Türkiye rahatsızlık duyacaktır. Onun için anlaşmaya otomatik anlamda taraf olmak için görüşmelere başladık. Umarız iyi adımlar atarız.”

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim