• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

Türkiye'ye 12 milyar dolarlık talih kuşu

Türkiye'ye 12 milyar dolarlık talih kuşu
Ekvador'un Devlet Başkanı Rafael Vicente Correa Delgado, 2013 yılında faaliyete alacakları 12 milyar dolarlık Güney Pasifik Rafinerisi için Türk yatırımcıları davet etti.

Latin Amerika'nın yükselen yıldızı Ekvador'un Devlet Başkanı Rafael Vicente Correa Delgado, 2013 yılında faaliyete alacakları 12 milyar dolarlık Güney Pasifik Rafinerisi için Türk yatırımcıları davet etti. TUSKON'un düzenlediği, 'Türkiye-Ekvador Ticaret ve Yatırım Forumu'nda konuşan konuk Devlet Başkanı, sağlık, turizm, otoyol, liman ve havaalanı, tarım özellikle de gemi inşa alanında Türk şirketlerinin ülkesinde ciddi işler yapabileceğini söyledi.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetiyle üç gün önce 30 saatlik uçak yolculuğunun ardından Türkiye'ye gelen Ekvador Cumhuriyeti Devlet Başkanı Rafael Vicente Correa Delgado, Türkiye'nin potansiyeline şaşırdığını söyledi. Bir önceki ziyaretini 1980'lerde beş parasız bir öğrenciyken gerçekleştirdiğini anlatan konuk Devlet Başkanı, "Türkiye'de geldiğimden beri gördüğüm o ki, Türkiye, potansiyeli, dinamizmi ile insanı şaşırtıyor. Bu ülke refahı arıyor." değerlendirmesinde bulundu. Bu sebeple Türkiye ile Ekvador arasındaki birlikteliğin artması gerektiğine değinen Delgado, ülkesinin en büyük projesi için de Türk işadamlarına çağrı yaptı. Artık ham petrol ihraç edip sonra rafinerisini almamak için tarihî bir yatırım kararı aldıklarını açıklayan Delgado, "Bugüne kadarki en büyük projemizin 6 katı büyüklüğünde tam 12 milyar dolarlık bir proje ile ham petrol işleyecek bir rafineri kampüsü kuracağız. Güney Pasifik Rafinerisi'nin yatırımına önümüzdeki yıl başlayacağız. Gelin, projede beraber çalışalım." dedi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Ekvador Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ve Ekvador Ticaret Ofisi (Pro Ecuador) işbirliğiyle düzenlenen, 'Türkiye-Ekvador Ticaret ve Yatırım Forumu'nda konuşan Delgado, geçen yıl 8 hidroelektrik santralinin temeli atılan ülkede otoyol, liman ve havaalanı altyapı çalışmaları başlattıklarını, Türk müteahhitlerin bu alanlarda da çalışma yapabileceğini söyledi. Salondaki katılımın yoğunluğuna dikkat çeken Devlet Başkanı, Ekvador'un da artık Latin Amerika'da ciddi büyüme sürecine girdiğini söyledi. "Bizim konsantrasyonumuz eksikti. Üretim yapımız bozuktu. Artık bunu çeşitlendirmemiz gerekiyor." diyen Delgado, sağlık, turizm, tarım özellikle de gemi inşa alanında Türk şirketlerinin ülkesinde ciddi kârlı işler yapabileceğini söyledi. Delgado'ya destek veren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise iki ülke işbirliğinin elzem olduğunu söyleyerek, "Ekvador'la ticaret hacmimiz 10 yıl öncesine göre 5,5 kat arttı, 152 milyon dolara ulaştı. Bunun 50 milyon doları ihracat. Bu asla yeterli değil. Sıcakkanlı kalp olarak ruh olarak birbirine böylesine yakın iki ülkenin ticaret hacmi böyle olmamalı. Bu rakamları rahatlıkla milyar dolarlara çıkarabiliriz." dedi.

TUSKON ile birlikte yapılan toplantıların çok anlamlı ve çok keyifli olduğunu vurgulayan Çağlayan, "Böyle bir salonu Türkiye'nin her yerinden gelmiş işadamları ile doldurmak kolay değil. Bu, 24 saatte 34 saat çalışılarak gerçekleştiriliyor. Bu sebeple ben işadamlarımıza fazlasıyla güveniyorum." diye konuştu. Türkiye, Latin Amerika ile ekonomik ilişkilerine 2009 yılından bu yana ciddi eğilim gösteriyor. Bu bölge ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 9 yıl önce 892 milyon dolardı. Bu rakam geçen yıl sonu itibarıyla 8 kat artarak 7 milyar doları geçti. Çağlayan, bu rakamın yeterli olmadığını belirterek, bölge ile başta turizm olmak üzere birçok alanda yakın işbirlikleri kurulması gerektiğini söyledi. Konuk Devlet Başkanı Delgoda'ya seslenen Çağlayan, dünyanın en büyük 225 müteahhitlik şirketi içinde Türkiye'nin 31 şirketi mevcut." dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim