• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Uçak’tan daha hızlı bir tren

Uçak’tan daha hızlı bir tren
Uçak’tan daha hızlı bir tren :İstanbul’dan Ankara’ya 20 dakikada seyahat edebilmek mümkün olabilir mi? Ya da mesela İstanbul’dan Almanya’ya 1,5 saatte?

Tesla Motors ve SpaceX’in kurucusu, dahi işadamı Elon Musk gerçek anlamda çılgın bir insan. Uçuk fikirleriyle insanoğlunun ufkunu genişletiyor, yeni vizyonlar yaratıyor. Elon Musk’un çılgın projelerinden biri 2013 Mayıs ayında açıkladığı Hyperloop projesiydi.

Yer altında ya da üstünde inşa edilecek bir tünel içinde ilerleyecek bir çeşit tren (kapsül) 1100 km/s’in üzerinde bir hıza çıkabilecek, belki ses hızını aşacak ve mesela sizi San Fransisco’dan Los Angeles’a 30 dk’da ulaştıracaktı (Aşağı yukarı 616 km). Elon Musk modern ulaştırmanın dört aşaması “gemiler”, “trenler”, “motorlu araçlar” ve “uçaklar”dan sonra, beşinci aşama olarak tanımladığı Hyperloop’un, en az uçak kadar hızlı, trenlerden ucuz, her hava şartında ilerleyebilen ve çevre dostu bir proje olduğunu belirtiyor.

ucaktan-daha-hizli-bir-tren-(1)-001.jpeg

Bu haberi ilk kez okuyan pek çok insan içinden “ne kadar saçma bir proje” ya da “mümkün değil” gibi düşünceler geçirmiştir. Ama pek çok zorluğa ve engele rağmen Elon Musk hayalini gerçekleştirmeye, belki de bir ulaştırma devrimine imza atmaya kararlı. Ama sadece o da değil. Elon Musk 2013’te fikrini dünyayla paylaştıktan sonra, iki start-up konuya yakın ilgi gösterip, üzerine kafa yormaya başlamışlar bile. “Hyperloop Technologies” ve “Hyperloop Transportation Technologies” adını taşıyan bu iki firma bir süredir Hyperloop sistemi üzerine çalışıyorlar.

Elon Musk’un uzay çalışmaları yapan firması SpaceX ise daha dün yeni bir duyuru yaptı ve genel merkezlerinin yer aldığı Hawthorne, California’da, 1 mil uzunluğunda bir deneme hattı inşa edeceklerini ve bu hatta Hyperloop projesi için testler yapılacağını duyurdu.

Yine Hyperloop için açılan http://www.spacex.com/hyperloop sitesinde bir yarışma duyurusu yapıldı. Yarışmayla katılımcılar bu hat üzerinde yol alacak bir kapsül tasarlamaya teşvik ediliyor. 15 Eylül 2015’e kadar ön başvurular, 15 Aralık 2015’e kadarsa final projeler teslim edilebilecek. Haziran 2016’da ise kabul edilen proje(ler) gerçeğe dönüştürülecek ve ilk insansız Hyperloop kapsülü bu test hattında yolculuğa çıkacak.

Aşağıda yarışma duyurusu için yapılan videoyu izleyebilirsiniz. Ama bu arada 15 saniyelik videoda hızla geçen kapsülü yakalamanız gerekiyor.

Hyperloop’un gerçeğe dönüşmesi için pek çok zorluk var. Üretimi nasıl olacak, maliyeti kaça çıkacak, güvenlik üzerine çok detaylı çalışılması gerekiyor vs… Ama işte birisi hayal ediyor, diğerleri ona yol açıyor. Acaba Türkiye’den de bu yarışmaya katılacak birileri ya da bir firma çıkar mı? Ne dersiniz?

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim