• BIST 9879.45
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Üsküdar Vapuru Faciası'na anma töreni

Üsküdar Vapuru Faciası'na anma töreni
İzmit Körfezi'nde, 1 Mart 1958'de, Üsküdar adlı vapurun fırtınada alabora olup kısa sürede batması sonucu hayatını kaybeden 76'sı öğrenci 387 kişi, törenle anıldı.

İzmit Körfezi'nde 54 yıl önce 1 Mart 1958 tarihinde, çoğu öğrenci 600'e yakın yolcusuyla İzmit İskelesi'nden hareket ettikten kısa süre sonra aniden çıkan fırtınaya yakalanarak batan 'Üsküdar Vapuru'nda hayatını kaybeden 387 kişi, bugün İzmit ve Gölcük ile Karamürsel ilçelerinde törenlerle anıldı.

Olayın anısına '1 Mart Vapur İskelesi' adı verilen İzmit iskelesinde gerçekleştirilen anmö törenine Vali Vekili Ali Sözen, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zekeriya Özak, İzmit Belediye Başkanvekili İbrahim Bulut, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat İspirli, Baro Başkanı Tamer Solakoğlu ile İzmit Lisesi Mezunlar Derneği Başkanı Emine Öcal ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı. Burada yapılan konuşmalarda, Türk denizcilik tarihinin en büyük facialarından biri olarak kabul edilen Üsküdar Faciası'nda hayatlarını kaybedenlerin, o tarihte sadece İzmit'te Lise olduğundan, burada diğer yerleşim birimlerinden öğrenim görmeye gelen öğrenciler olduğu hatırlatıldı. Törende konuşmaların ardından denize çelenk bırakıldı.

ŞEHİTLİKTE TÖREN

Gölcük İlçesi'nde facianın ardından kurbanların gömüldüğü Üsküdar Şehitliği'nde gerçekleştirilen törene ise Kaymakam Adem Yazıcı, Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Başkan yardımcıları Mehmet Olgun, İbrahim Tektaş, Hasan Özer, İlçe Emniyet Müdürü Bilal Boğaz, siyasi partilerin ilçe başkanları, daire müdürleri, STK'ların başkan ve yöneticileri ile facia kurbanlarından bazılarının yakınları katıldı. Anma töreninde konuşan Kaymakam Adem Yazıcı Üsüdar Faciası'nın, Türk Sivil Denizcilik tarihinin yaşadığı en acı olaylardan biri olduğunu hatırlattı. Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş de, o zamanki koşullarda ilçede lise olmadığı için kurbanların büyük bir bölümünü Gölcük'ten izmite öğrenim görmeye giden gençlerin oluşturduğunu hatırlatarak şöyle dedi: "O dönemde gençlerimizin tahsillerini tamamlamak için nasıl fedakarlık yaptıklarını görüyoruz. 1 Mart 1958 yılında meydana gelen ve Türk Denizcilik tarihine geçen bu büyük faciada hayatlarını kaybeden şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyor, şehit ailelerinin yakınlarına sabırlar diliyorum. Onları hiç unutmadık, unutturmayacağız. Bu soğuk hava da buraya katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum." Anma etkinlikleri çerçevesinde, haberin yer aldığı gazete haber kupürleri ve fotoğraf sergisi açıldı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim