• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9427
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

'Vergi kanunları karşısında bütün finans sektörü aynı durumda olmalı'

'Vergi kanunları karşısında bütün finans sektörü aynı durumda olmalı'
Maliye Bakanı Ağbal, bankacılık sistemine ilişkin Kurumlar Vergisi, Katma Değer vergisi gibi bazı belirsiz alanlar bulunduğunu belirterek, "Bütün finans sektörünün bu vergi kanunları karşısında aynı duruma gelmesini istiyoruz" dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bankacılık sistemine ilişkin Kurumlar Vergisi, Katma Değer vergisi, Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) gibi bazı belirsiz alanlar bulunduğunu belirterek, "Bu belirsiz alanlarla ilgili açıklığa kavuşturulması gereken konular var. Onları düzenliyoruz. Bütün finans sektörünün bu vergi kanunları karşısında aynı duruma gelmesini istiyoruz" dedi.

Ağbal, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından Grand Hyatt Otel'de düzenlenen MASAK-TBB Çalıştayının açılış konuşmasından sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Bankacılık sektörüne yönelik vergi düzenlemesinden bahsettiniz. Biraz detay verebilir misiniz?" şeklindeki soruya karşılık Ağbal, "Türkiye Bankalar Birliğinin bankacılık sistemine ilişkin ifade ettiği bazı belirsiz alanlar vardı. Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi, Banka Sigorta Muamele Vergisi gibi. Yaptığımız istişarelerde bu belirsiz alanlarla ilgili açıklığa kavuşturulması gereken konular var. Onları düzenliyoruz" diye konuştu.

Ağbal, düzenlemeyle ilgili bu hasta sonu Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulunda (YOİKK) çalışma gerçekleştireceklerini kaydederek, daha sonra Başbakanlığa düzenlemeyi sevk edeceklerini ve açıklama yapacaklarını dile getirdi. Ağbal, yapacakları düzenlemeleri Reformları İzleme Komisyonunda görüşeceklerini ve çalışmayı bir iki hafta içerisinde bitireceklerini bildirdi.

"Bankacılık sistemi, finans sistemi, reel sektörle ilgili olarak düzenlemelerimiz var. Hepsindeki amacımız yatırım ortamını iyileştirmek" diyen Ağbal, Damga Vergisi ile yaygın şikayetler olduğunu, burada kayıt dışılığa iten veya iş yapmaktan alıkoyan düzenlemelerle ilgili bir çalışma yaptıklarını ifade etti.

Ağbal, "Burada Damga Vergisi yükümlülüklerini özellikle sözleşmeler bağlamında nasıl azaltabiliriz diye çalışmalarımız var. Onu YOİKK'da konuşacağız ve ondan sonra inşallah açıklayacağız" değerlendirmesinde bulundu. 

"Bankaların 'Kurumlar Vergisinin düşürülmesi' talebi yok"

Bakan Ağbal, bir gazetecinin "Banka genel müdürlerinin Kurumlar Vergisinin düşürülmesi konusunda bir talebi vardı" şeklindeki cümlesi üzerine Ağbal, "Hiçbir bankacı bana 'Bizim kurumlar vergisini düşürün' demedi. Öyle bir talepleri yok. Bankalarımız son derece uyumlu çok güzel çalışmalar yapıyor" ifadelerini kullandı.

Finans sektöründe bankaların, katılım bankalarının, finans kuruluşlarının bulunduğunu anımsatan Ağbal, "Değişik kanunlarda damga vergisi olabilir, BSMV olabilir değişik uygulamalar var. Biz istedik ki bütün sektör bu vergi kanunları karşısında aynı duruma gelsin. Farklılıklarını gideriyoruz ki piyasadaki aktörler, oyuncular aynı vergi düzenlemeleri karşısında rekabet yapsınlar. Ama ayrıca açıklayacağız bunları" dedi.

"Finansman maliyetlerinin aşağı çekilmesi konusunda çalışıyoruz"

Ağbal, bir basın mensubunun "Banka faizlerinin, kredi faizlerinin üzerinde bir kamu yükü var. O kamu yükünün azaltılmasıyla ilgili kredi faizlerini düşürecek bir çalışma olabilir mi?" şeklindeki soru üzerine, genel anlamda finansman maliyetlerinin aşağı çekilmesi konusunda neler yapabileceklerine ilişkin çalışmalar yaptıklarını aktardı.

Yabancı yatırımların arttığına ilişkin bir soru üzerine Ağbal, özellikle portföy yatırımlarında bir iyileşme olduğunu, global piyasalardaki iyimserliğin gelişmekte olan ülkelere olumlu yansıdığını anlattı. Ağbal, Türkiye'nin bugün ekonomik parametreler itibarıyla yatırım açısından iyi olduğunu kaydederek, bu yüzden yatırımların başladığını bildirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim