• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Walker: "Sandviç parasına uçacaklar"

Walker: "Sandviç parasına uçacaklar"
IATA CEO’su Tony Tyler, bu yıl havayolu ile seyahat edenlerin sayısının 3.1 milyarı geçerek tarihi düzeye ulaşacağını öngördü. Tyler “Ancak yoğun rekabet nedeniyle bir yolcudan elde edilecek gelir sandviç ücretinin bile altında yani 4 dolar olacak” dedi
Uluslararası Havayolu Taşımacıları Birliği’nin (IATA) 69’uncu Genel Kurul Toplantısı, Güney Afrika’nın Cape Town şehrinde gerçekleştirildi. Dünyadaki havayolu trafiğinin yüzde 90’ından fazlasını kontrol eden 240 havayolu şirketinin üyesi olduğu IATA CEO’su Tony Tyler, 2013 yılı sonunda dünyada toplam 3.1 milyar yolcunun havayolları ile seyahat gerçekleşeceğini belirtti.
 
Bu yolcu sayısının havayolu şirketlerine geçen yıla göre yüzde 4.6 artışla yaklaşık 711 milyar dolarlık bir gelir yaratacağının altını çizen Tyler, “Ancak yoğun rekabet koşulları nedeniyle havayolu şirketlerinin taşıdıkları bir yolcudan elde ettikleri gelir ortalama olarak sandviç parasının altında yani 4 dolar olarak gerçekleşecek” diye konuştu. 
 
KÂR MARJI % 1.8 
 
IATA’nın kâr tahmininin mart ayında yapılan ilk öngörü olan 10.6 milyar doların 2.1 milyar dolar daha üzerinde olmasına karşın havacılıkta kâr marjının düşük kalmaya devam ettiğini belirten Tyler, bu yılki kâr marjı tahmininin yüzde 1.8 olduğunu kaydetti. Tyler, “Çok zor bir iş yapıyoruz. Birçok havayolu şirketi rekabet ortamında kârlı kalabilmek için mücadele içinde. Havayollarında ortalama kâr yolcu başına 4 dolar gibi çok küçük bir rakama denk geliyor. Bu rakam birçok ülkede bir sandviç ya da kahve parasından daha düşük. Havayolu şirketleri gelirlerini toplam maliyetlerinin üzerinde tutmak için çok çaba içinde” dedi.
 
‘Doluluk oranları % 80’i geçti’
 
Havacılık sektörüyle ilgili kapsamlı bir konuşma yapan Tyler, “Havayolu şirketleri uçak koltuklarına her gün daha fazla yolcu almayı başarıyorlar. Tarihimizde ilk kez doluluk oranları yüzde 80’i geçmiş durumda. Toplamda yolcu kapasitesi bu yıl yüzde 4.3 artmasına karşın kapasite artışı yolcu talebindeki yüzde 5.3’lük rakamın altında kalacak. Sektöre dahil olan yeni uçak sayısı her yıl artmasına karşın kapasite artışı 2012’den sonra 2013’te de yolcu talebinin altında kalacak. Tüm bölgelerde yolcu talebinin koltuk kapasitesinin üzerinde artmasını bekliyoruz” diye konuştu. Tyler, 2013’te havayolları ile seyahat eden toplam yolcu sayısının tarihte ilk kez 3 milyar sınırını geçerek 3 milyar 13 milyon kişiye ulaşacağını söyledi.
 
‘PETROL FİYATLARI ÇOK YÜKSEK SEYREDİYOR’
 
Tyler, petrol fiyatlarının 108 dolar gibi yüksek seyrettiği bir ortamda havayolu şirketlerinin küçük oranda bile olsa kâr üretmelerinin başarı sayılması gerektiğini kaydetti.
 
www.UlasımOnline.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim