• BIST 9881.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Yazıcı: Bulgaristan basiretli davranmalı

Yazıcı: Bulgaristan basiretli davranmalı
Kapıkule Sınır Kapısı'nda Bulgaristan'ın uygulamalarından dolayı yaşanan TIR kuyruklarına ilişkin Bakan Yazıcı'dan sert bir açıklama geldi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kapıkule Sınır Kapısı'nda Bulgaristan'ın uygulamalarından dolayı yaşanan taşımacılık sıkıntısına değinerek Bulgaristan'a “basiretli davranma” çağrısında bulundu.
Rize İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na katılmak üzere Rize'ye gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Rize'de ilk olarak AK Parti'nin seçim ofisinin açılışını yaptı. Yazıcı, ardından Rize Valiliği Salonu'nda düzenlenen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na başkanlık yaptı. Yazıcı, gündemlerinde kentsel dönüşüm olduğunu belirterek basın mensuplarının gündemle ilgili sorularını yanıtladı.

BULGARİSTAN HAKSIZ UYGULAMA YAPIYOR

Yazıcı, bir süredir Kapıkule Sınır Kapısı'nda taşımacılıkta yaşanan sorunları değerlendirip Bulgaristan'ın haksız bir uygulama içerisinde olduğunu belirtti. Yazıcı, Avrupa'ya açılan kapılarımızdan özellikle Bulgaristan ile olan kapılarımızda TIR geçişleri ile ilgili bir sorun yaşadığımızı söyledi. Sorunu başından itibaren belgelerde birinci derecede sorumlu olan Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı, Gümrük geçiş hizmetlerini sağlayan bakanlık olarak da Gümrük ve Ticaret Bakanlığının çok yakından takip ettiğini anlatan Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu sorunun müsebbibi maalesef haksız uygulama içerisinde olan Bulgaristan. Yapılan anlaşmaya göre, Bulgaristan Türkiye taşımacılık sektörüne 6 aylık süreyi kapsayacak şekilde 120 bin taşıma belgesi vermesi gerekirken sadece 5 bin adet vermiştir. Türkiye bu yükümlülük ihlali dolayısı ile Bulgaristan araçlarının çıkışına ilişkin elektronik ortamda işlem yapan sistemi devre dışı bırakmıştır. Bu bilinçli yapılan bir uygulamadır. Taşıma sektörünün bu uygulamadan dolayı doğan sorunlarını çözmek üzere alternatif güzergahlar oluşturmuş bulunuyoruz. Bunlardan bir tanesi taşımacılığı İpsala Gümrüğüne kaydırmak. Bir diğeri RO-RO seferi yapan limanlarımıza taşıyıcılarımızı yönlendirmektir. Taşıyıcı sektörünün de örgütsel bakışı bu. Onlarda bu haksız uygulama konusunda direnç göstereceklerini, alternatif güzergahlar bulmak sureti ile Avrupa ülkelerine taahhüt ettikleri yükü taşıyabileceklerini ifade etmişlerdir.“

BULGARİSTAN'A KARŞI ALTERNATİF YOLLAR KULLANILIYOR

Yazıcı, Bulgaristan'ın haksız tutumu nedeni ile alternatif yolların kullanıldığını ifade ederek Bulgaristan'a daha basiretli davranma çağrısı yaptı. Yazıcı, konuşmasında, “İpsala Kapısı'nın dışında diğer bir alternatif; Pendik'teki RO-RO hizmetleri, Zonguldak'taki RO-RO hizmetleri, Tekirdağ'daki RO-RO hizmetleri ve elbette İstanbul Anbarlı'da ki RO-RO hizmetleri taşıyıcılarımız açısından Bulgaristan'ın neden olduğu bu sorunu bir çare haline getirmiştir" dedi. Kapıkule'den Avrupa'ya gitmek isteyen ve bekleyen bir TIR kuyruğu olmadığını anlatan yazıcı, sözlerine şöyle devam etti: "Bu olay başlamadan önce 70'e yakın TIR çeşitli sebeplerde parklarımızda bekletiliyor. Karşı tarafta da 40 civarında Türk TIR'ı bekliyor. İpsala'daki TIR kuyruğu 12 km civarındadır. Bu yaklaşık 600 TIR yapıyor. İnşallah Bulgar dostlarımız bu konuda haksız olduklarını ve bizim o haksız uygulamaya karşı alternatif üretmek sureti ile çözüm yoluna girdiğimizi görerek daha basiretli davranırlar, haksız uygulamayı ortadan kaldırırlar ve geçişler daha önce olduğu gibi devam eder.“

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim