• BIST 9040.03
  • Altın 2301.296
  • Dolar 32.3288
  • Euro 35.0591
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Yeni İpek Yolu Projesi'nde deniz rotaları belli oldu

Yeni İpek Yolu Projesi'nde deniz rotaları belli oldu
Yeni İpek Yolu olarak bilinen Kuşak ve Yol projesinde deniz rotaları açıklandı. Projede Türkiye'nin kara koridorunda yer alması bekleniyor.

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komitesi ile Çin Ulusal Denizcilik Müdürlüğü'nün ortaklaşa hazırladığı "Kuşak ve Yol İnşası Kapsamında Denizler İşbirliği Planı" yayımlandı.

Çin Uluslararası Radyosu'nun haberinde yer ala plana göre, 3 mavi ekonomik koridor inşa edilecek. Bu geçitler, Çin'in deniz yolu ekonomik kuşaklarını temel alarak Çin ile Hindiçin Yarımadası ekonomik koridorları arasında bağlantı kuracak. Güney Çin Denizi'nden geçerek batıda Hint Okyanusu'na ulaşan geçitle, Çin-Pakistan ve Çin-Bangladeş-Hindistan-Myanmar ekonomik koridorları birbirine bağlanarak Çin-Hint Okyanusu-Afrika-Akdeniz Mavi Ekonomik Koridoru inşa edilecek.

Güney Çin Denizi'nden güneye uzanıp Pasifik Okyanusu'na ulaşan ikinci geçitle ise 'Çin-Okyanusya-Güney Pasifik Mavi Ekonomik Koridoru oluşturulacak.

Bir de Kuzey Buz Denizi'ni Avrupa'ya bağlayan mavi ekonomik koridor kurulacak.

Güzergahtaki ülkelere çağrı

Çin hükümeti, 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu girişimi ile güzergahtaki ülkelere seslenerek, mavi ekonominin geliştirilmesi temel alınıp, deniz ve okyanusların korunması ve deniz ekonomisinin kalkındırılması için çaba gösterme çağrısı yaptı.

Beijing, ayrıca bu kapsamda deniz güvenliğinin korunması, okyanus bilimleri araştırmalarının ilerletilmesi ve yeşil kalkınma yolunda ilerlenmesi gerektiğini belirtiyor.

Projede Türkiye'nin kara koridorunda yer alması bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim