• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Yenikapı Kruvaziyer Limanı 1,5 milyar dolar getirecek

Yenikapı Kruvaziyer Limanı 1,5 milyar dolar getirecek
AK Parti İBB Başkan Adayı Binali Yıldırım, İstanbul’un turist sayısını 22 milyona çıkarmak için kolları sıvadı. Yıldırım, Yenikapı’ya 8 geminin aynı anda yanaşacağı bir Kruvaziyer Limanı sözü verdi. Turizm geliri bu limanla 1.5 milyar dolar artacak.

Dünyada deniz kenarındaki turistik metropoller, kruvaziyer limanlarıyla büyük yolcu gemilerini ağırlıyor. Kruvaziyer turisti şehrin ekonomisine de önemli katkı sağlıyor.

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Binali Yıldırım, Yenikapı'da inşa edilecek Kruvaziyer Limanı’yla en az 500 bin üst gelir grubu turisti ağırlamayı hedefliyor. Limana 8 gemi aynı anda yanaşabilcek. Tam kapasitede maksimum yolcu sayısı 2 milyonu aşacak.

Kruvaziyer Terminali, stratejik konumu sayesinde tüm kıyı şeridinin ağırlık merkezi haline gelecek. Kentin birbirinden ayrılmış yeşil yapısını tekrar birleştiren bu plan, kıyı şeridinde yeni bir simgesel yapıyı dünyanın dört bir yanından gelen turistlerin ziyaret edebileceği yeni bir eseri İstanbul'a kazandıracak.

YÜZEN 5 YILDIZLI OTELLER

Türkiye, Yenikapı'da yapılması planlanan limanla yıllık cirosu 35 milyar doları bulan küresel kruvaziyer turizmi pastasından aldığı payı yaklaşık 1,5 milyar dolara çıkaracak. İstanbul’da Akdeniz bölgesinin önemli kruvaziyer merkezlerinden biri olacak.

Geçen yıl "yüzen beş yıldızlı otellerle" seyahat eden turistlerin yüzde 35,4'ü Karayipler bölgesini, yüzde 15,8'i Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz bölgesini, yüzde 11,3'ü Akdeniz'e kıyısı olmayan Avrupa ülkelerini ziyaret etti.

YILDA YÜZDE 10 BÜYÜYOR

Türkiye limanlarına yanaşan kruvaziyer sayısı 2013'te bin 542 olurken bu rakam küresel kruvaziyer şirketlerinin Doğu Akdeniz'i rotalarından çıkarmasıyla geçen yıl 311'e düştü. Türkiye'nin ağırladığı kruvaziyer turist sayısı da söz konusu dönemde 2,2 milyondan 307 bine kadar geriledi. Kruvaziyer firmalarının Türkiye'yi yeniden rotalarına almalarının ardından 2018'de hareketlenen sektörünün 2019'da eski günlerine dönmesi bekleniyor.

Kruvaziyer turizmi yılda yaklaşık yüzde 10 ile dünyada en hızlı büyüyen sektörlerden. Ortalama 2 bin yatak kapasiteli 30 sefer yapan bir kruvaziyer gemisinin getirisi bin yataklı 5 yıldızlı bir otelin getirisine eşit. 2015 yılında bin 300 sefer ele alındığında 40 adet 5 yıldızlı otelin getirisi oranında ekonomiye katkı sağlandı. Bu katkı hiçbir yeni yatırım yapmadan elde ediliyor. Oysa ki, 40 adet 5 yıldızlı otelin maliyeti en az 4 milyar dolar.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim