• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Yüksek süratli Supersonic geri dönüyor

Yüksek süratli Supersonic geri dönüyor
Amerikalı imalatçı Boeing, çok gizli geliştirdiği ses hızından daha yüksek sürate sahip yolcu uçağı için patent aldı.

SÜPERSONİC GERİ DÖNÜYOR

Amerikalı imalatçı Boeing, çok gizli geliştirdiği ses hızından daha yüksek sürate sahip yolcu uçağı için patent aldı.

Saatte 1600 kilometre hızla yani normal yolcu uçaklarından iki kat daha süratli uçabilecek tasarımla Boeing süpersonik havayolu yolcu uçağında ikinci perdeyi açmaya hazırlanıyor. Bu proje gerçekleştiğinde Boeing Avrupalı imalatçılar ve Ruslara ait süpersonik yolcu uçağı imalatında da rüştünü ispat etmiş olacak.
Boeing, yeni yolcu uçağı 787 Dreamliner’dan önce saatte 1100 kilometre hızla uçabilecek ‘Sonic Cruiser’ projesi üzerinde çalışıyordu. Ancak tasarım, istenilen performansta motor bulunamadığı için iptal edilmişti. Boeing’in süpersonik yolcu uçağı üzerinde yeniden çalışmalara başlaması ve patent için başvurmasını yorumlayan uzmanlar motor sorununun çözüldüğüne dikkat çekiyor. Yeni proje görünüm olarak Sonic Cruiser’a benziyor. Yatay stablize, İtalyan Piaggio’da olduğu gibi burunda. Kanatlar gövdeye adeta birleşik ve geriye açılı.

ÇOK SESSİZ UÇACAK

En büyük değişiklikse motorlarda. Yeni tasarımda iki motor, uçağın kuyruğunda ve gövde üzerinde bulunuyor. Bunun amacı süpersonik yani saatte 1224 kilometre hızı geçildiğinde arkada oluşan ses patlamaların önüne geçilmesi. Sonic boom adı verilen şok ses dalgaları nedeniyle Concorde’un sadece okyanus üzerinde ses hızını aşmasına izin veriliyordu. Bu tasarımla yüksek verimliliği yakalamayı hedefleyen Boeing mühendisleri uçağın uçuş maliyetlerini de normal yolcu uçaklarına yakın olmasını hedefliyor. Hafiflik için yoğun olarak kompozitle birlikte çok hafif yeni nesil metal alaşımları da kullanılacak. İki kat daha hızlı uçuşla 10-12 saatlik uzun menzilli uçuşlar yarı yarıya kısalacak. Uçağın yolcu kapasitesinin 150-200 koltuk arasında olması planlanıyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim