• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Zeybekçi'den kriz açıklaması !

Zeybekçi'den kriz açıklaması !
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci felaket tellallarının istediği krizin çıkmayacağını söyledi.

 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'de felaket tellallarının istediği şekilde krizin çıkmayacağını göreve geldiklerinde söylediklerini, krizin de çıkmadığını hatırlatarak, "Türkiye emin adımlarla yoluna devam ediyor. 2014 yılı sonu itibariyle hedefimiz olan yüzde 6,4'lük cari açık beklentilerin ötesinde yüzde 6'dan düşük gerçekleşerek, Türkiye ekonomisinin sağlamlığının ve gelecekle ilgili beklentilerinin ne kadar olumlu, ne kadar iyi olduğunu gösterecektir" dedi.

Zeybekci, cumhurbaşkanı adayı Başbakan Erdoğan'ın programına katılmak üzere Balıkesir'e giderken Aydın'ı ziyaret ederek gazetecilerle bir araya geldi. Zeybekci, burada yaptığı konuşmada, 10 Ağustos'taki cumhurbaşkanı seçimimin ülkenin geleceği ve siyasi tarihi açısından son derece önemli olduğunu, Türk demokratik siyasi sisteminde yeni bir başlangıç olacağını ifade etti.

TÜRKİYE YENİ BİR SİSTEMİ TARTIŞMAYA BAŞLADI

2011 seçimlerindeki ana temanın yeni anayasa olduğunu kaydeden Zeybekci, şöyle konuştu:

"Halka hesap veren bir dönemin başlangıcında, artık hükümet ve cumhurbaşkanlığı yapısının da yeni anayasa ile desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunun adına Cumhurbaşkanlığı sistemi mi, başkanlık sistemi mi denir, kim ne derse desin. Bu kuvvetler ayrılığının yani yasamanın, yürütmenin, yargının ayrılığının çok net bir şekilde ortaya çıktığı, yetkilerinin birbirine karışmadığı, iki parlamentoya ihtiyaç duyan, dar bölgeli iki turlu bir meclisin yanında yürütmeyi de devam ettiren, başkanla, cumhurbaşkanı ile beraber seçilen başka bir sistemin de tartışmalarını başlatacaktır. Ülkemiz çok daha demokratik, evrensel hukuk normları zeminine dayanmış olan yeni bir sistemi tartışmaya başladı. Onun için seçimi son derece önemsiyorum."

Zeybekci, yapılan anketlerde seçimin birinci turda biteceğini ve söylenen oranların çok üstünde oy beklediğini kaydetti.

TÜRKİYE'NİN EKONOMİK BAŞARISI

Türkiye'nin dünyada en hızlı büyüyen ülke haline geldiğini belirten Zeybekci, tüm engellemelere ve ayak oyunlarına rağmen bu ilerlemen hız kesmeden sürdüğünü söyledi.

Arjantin'in borcunu ödeyememe durumuna dikkati çeken ve 32 yılda 3. kez aynı durumun oluştuğunu ifade eden Zeybekci, göreve geldiklerinde "kriz" söylentilerini hatırlatarak "Türkiye'de bu felaket tellallarının istediği şekilde krizin çıkmayacağını söyledik. Çıkamaz da zaten. Türkiye emin adımlarla yoluna devam ediyor. 2014 yılı sonu itibariyle hedefimiz olan yüzde 6,4'lük cari açığı beklentilerin ötesinde yüzde 6'dan düşük gerçekleşerek, Türkiye ekonomisinin sağlamlığının ve gelecekle ilgili beklentilerinin ne kadar olumlu, ne kadar iyi olduğunu gösterecektir. Biz şunu söylüyoruz; durmak yok kalkınmaya devam, durmak yok büyümeye devam, durmak yok istihdam yaratamaya devam, durmak yok ihracata devam. İthalatımızın sabit, hatta eksi olması ve ihracatımızın artmasıyla, tarihi oranda ihracatımızın ithalatı karşılama oranını yakaladık. Yüzde 70'lere yaklaşan bir oran yakaladık" dedi.

IRAK'TA TALEP ERTELEMESİ VAR

Irak'ta yaşanan gelişmelerin ihracata etkisini de değerlendiren Zeybekci, IŞİD terör örgütünün oluşturduğu karışıklığın Türk ihraç ürünleri üzerine büyük etkisinin olduğunu belirtti. Irak'a ihracatta yüzde 46 oranında düşüş yaşandığını bildiren Zeybekci, fakat bunun malların başka kaynaklardan karşılandığı anlamı taşımadığını, talep erteleme durumunun söz konusu olduğunu vurguladı.

Irak'ta sistemin yavaş yavaş oturmaya başladığını, başbakanlık seçimlerinin ardından her şeyin daha da yoluna girmesini beklediklerini dile getiren Zeybekçi, "Tüm satın almaların hızlı bir şekilde talep edilmeye başlanılacağına inanıyoruz. Irak'ta her şey çok kötü giderse yıl sonu itibariyle yaklaşık 2,5 milyar dolar civarında ihracatımızın geri gelmesini bekliyorduk. Türkiye için önemli olan nakliyecilik sektöründe 600 bin tırın Irak'a giriş çıkışı var. Bunun yarı yarıya düştüğü zaman hizmet gelirlerinden de 500 milyon dolar gelir kaybını en kötü senaryoyla bekliyorduk. Son 5 ayda düzelme olmaması halinde 3 milyar dolar civarında bir gelir kaybı düşünebiliriz. Ama inşallah böyle olmayacak. Önümüzdeki aylarda hızlı bir şekilde düzelme olacaktır" diye konuştu.

SURİYE'DE HER ŞEYE RAĞMEN İHRACAAT ARTTI

Türkiye olarak İran ile karşılıklı ticaret anlaşması imzaladıklarını söyleyen Zeybekçi, şöyle devam etti:

"Hedef olarak İran ile 2015 yılı sonu itibariyle 35 milyon dolarlık dış ticaret hacmi öngörüyoruz. Irak'ta her şey yoluna girerse, bizim dış ticaret hacmimizi çok kısa sürede 20 milyar dolara çıkarmamız işten bile değil. Suriye ile her şeye rağmen şu anda yüzde 50'nin üzerinde ihracat artışı yaşıyoruz. Suriye'nin de yerine oturmasıyla bizim Türkiye olarak üç ülkede 70-80 milyar dolarlık ihracata ulaşmamız hiç de uzak değildir."

Zeybekci, "cumhurbaşkanı seçiminden sonra bakanlık beklentiniz var mı" yönündeki soruya hiç bir beklentisinin olmadığı yanıtı verdi.

Zeybekci daha sonra Aydın Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti milletvekilleri Mehmet Erdem ve Gültekin Kılıç'la birlikte esnafı ziyaret etti.

http://www.ulastirma.com.tr/

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim