• BIST 9693.46
  • Altın 2514.321
  • Dolar 32.5741
  • Euro 34.7831
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Ali Haydar Bozkurt'tan 7 aylık sektör değerlendirmesi

Ali Haydar Bozkurt'tan 7 aylık sektör değerlendirmesi
Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO'su Ali Haydar Bozkurt, ilk 7 aylık değerlendirmesini yaptı.

ALJ Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO'S-su Ali Haydar Bozkurt, Türkiye otomotiv sektörünün ilk 7 aylık değerlendir mesini yaptı.İşte Bozkurt'un açıklaması;

 Otomotiv sektörünün ilk 7 aylık sonuçları ODD tarafından açıklandı. Otomobil ve Ticari Araç pazarında temmuz ayında yüzde 30’luk bir düşüş görülmekte. Geçtiğimiz yılın temmuz ayında 64 bin 218 araç satışı gerçekleşirken, bu yılın aynı ayında satışlar 45 bin 566 olarak gerçekleşti. Temmuz ayındaki satış rakamını 15 günlük bir satış olarak değerlendirmek daha doğru olur düşüncesini taşıyorum. 15 Temmuz sonrası otomobil satışlarında yaşanan durgunluğa baktığımızda bu rakamın olumsuz değerlendirilmemesi görüşündeyiz.

15 Temmuz’da yaşanan kalkışma hareketi gayet doğaldır ki satışlara olumsuz yansımıştır. Ancak sağlam temeller üzerinde oturan ekonomimiz, kırılmaya yol açacak bu tip gelişmeler karşısında eskiden olduğu gibi uzun süreli bir durgunluğa girmiyor. Önümüzdeki 5 aylık süreçte bu düşüşün toparlanma sürecine gireceğini ve normal seviyelere geleceğini düşünüyoruz.

Mevcut duruma bakıp tüm parametreleri değerlendirdiğimizde ekonomik düzenin devam ettiğini görüyoruz. Dolayısıyla, son yaşanan olayların da bundan sonraki süreçte otomobil satışlarını ciddi oranda etkileyeceğini düşünmüyoruz.

Toyota olarak yıl sonu toplam pazar tahminimiz; 15 Temmuz öncesinde planlanan ekonomik teşviklerin bir an önce gerçekleştirilmesi durumunda, normalleşmenin tüm sektörlere yansımasıyla, otomotiv satışları da toparlanacaktır, bu durumda geçen seneye yakın bir pazar gerçekleşebilir.

Açıklanacak teşvikler ekonomiye ciddi bir ivme kazandıracak

Yılın son 5 ayından ümitliyiz. Alınacak bir dizi önlemler ekonominin önünü açacak ve normalleşmeye doğru daha hızlı bir geçişi sağlayacaktır. Geçtiğimiz ay otomotiv sektörünün de dahil olduğu bazı ekonomik teşvikler gündeme gelmişti. 15 Temmuz nedeniyle kamuoyu ile detayları paylaşılamayan teşviklerin en kısa sürede açıklanarak hayata geçirilmesini bekliyoruz.

Daha önce açıklanan teşvikler arasında yer alan ticari taksiler ile ilgili ÖTV uygulaması ve şehit ailelerine tanınacak ÖTV muafiyeti gibi uygulamalar sektöre destek verecektir. Ancak; gündemde olan teşviklerin bir miktar daha genişletilmesi, farklı sektörlere de yayılması ekonomik anlamda daha da büyük bir ivme kazandıracaktır.

Yeni modellerle 2016 yılında iddialıyız

Toyota olarak yılın ilk 7 ayını 7’nci marka olarak tamamladık. Araç bulunurluk sorunu yaşadık ve bu durum satış rakamlarımıza da doğal olarak yansıdı. Marka olarak önümüzdeki 5 aylık süreci değerlendirirsek pazar koşullarının eski dinamiğine kavuşacağını söyleyebilirim. Burada önemli olan konulardan biri de kurlardaki dalgalanmalardır. Öncelikle son yaşanan olayların ardından kurlardaki dalgalanmayı neredeyse fiyatlarımıza yansıtmadık diyebilirim. Sadece bir-iki modelimizde yüzde 2’ler civarında bir fiyat artışı meydana geldi.

Bunun yanı sıra Türkiye’de üretilen modelimiz Corolla’nın Haziran sonunda satışına başlanan yeni modelinin, yine Türkiye’de üretilecek olan ve Kasım ayı sonuna doğru satışına başlanacak C-HR ‘nin satışlarımızı hızla artıracağını ve yıl sonunda belirlediğimiz hedeflere ulaşarak geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılı da ilk 5 marka içerisinde yer alarak kapatacağımızı söyleyebilirim.

ALJ Holding’in ülkemize güveni tamdır

Başta Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş. olmak üzere ülkemizde farklı alanlarda yatırımlar da yapan yabancı yatırımcı grup olan ALJ, Türkiye’ye ve Türkiye’nin ekonomik potansiyeline çok güvenmektedir. Ülkemizde yaşanan son gelişmelerde ALJ Grup’un Türkiye’ye olan bakışını asla değiştirmemiştir. Ülkenin önemli bir sınavdan geçtiğini düşünüyoruz. Türkiye’yi, alınacak bazı önlemler ile birlikte yatırımcılar için çok daha fazla fırsatların ortaya çıkabileceği bir ülke olarak değerlendiriyorum. Şu anda yurtdışı pazarlarda bir şaşkınlık olabilir, ancak bizim gibi Türkiye’yi bilen ve uzun yıllar Türkiye’de yatırımlarına devam eden yabancı gruplar bu ülkenin dinamiklerini iyi biliyor.

Ekonomi Bakanımız Sn. Nihat Zeybekçi’nin geçtiğimiz hafta iş dünyası ve Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda Türkiye’deki yabancı yatırımcılar ile işbirliği yapıp ülkemizin önemini ve dinamik ekonomisini tüm dünyaya aktarma düşüncesini çok olumlu buluyor ve destekliyorum. Tüm finans merkezlerine, yabancı şirketlere gidilecek olması çok önemli bir adımdır ve karşılığını mutlaka bulacaktır.

Tabii ki bizlere, yani Türk profesyonellere de önemli bir görev düşmektedir. Bizler de ülkemizin dinamiklerini çok doğru aktarmalıyız. Şu anda bizim grubumuz Türkiye pazarının potansiyelini çok iyi biliyor ve yatırım yapılmaya değer bir ülke olarak görüyor. Bu fikrimiz hiç değişmedi. Büyük bir istekle ve kararlılıkla yatırım yapmaya devam edeceğiz.

ALJ olarak, halen üzerinde çalışmakta olduğumuz yeni bir yatırım projesini de, yılın son çeyreğinde kamuoyuna açıklayacağız.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim