• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Alman devi BMW'nin çığır açan gözlük teknolojisi

Alman devi BMW'nin çığır açan gözlük teknolojisi
Alman otomobil devi BMW "Artırılmış Gerçeklik" gözlük teknolojisiyle Microsoft ve Google'a rakip oluyor.

Kaliforniya'da Silikon Vadisi'ndeki labaratuarda üretilen gözlük, sürücüye park etme ve yaya zamanlarında trafik ve toplu taşıma bilgisi verirken, arıza ve tamirini de 3 boyutlu gösterecek.

Birazdan okuyacaklarınız size bir bilim kurgu filmi gibi gelebilir Alman devi BMW bahtsız sürücülerin park etmesine yardımcı olacak X-Ray ışını özelliğine sahip gözlüğünü yakında tanıtacak. 

Ülke Haber'in çeviri haberine göre Alman otomobil devi BMW paralel park etmenin zorluğunu azaltacak “Artırılmış Gerçeklik Gözlükleri” ile sürücülerin park etmesini kolaylaştıracak. 
Son teknolojik gelişmelerin kullanıldığı gözlük sürücülere araçlarını yanaştırırken, park ederken aracın hem yan hem de arka tarafındaki kör noktaları görebilecekleri bir imkan sunacak. 

Gözlükler araçla etkili bir biçimde iletişimde olacak, sürücü geri geri gittiğinde otomobilin yan kısmının görüntüsü yok olacak, araçtaki dış kameralar sayesinde de, aracın etrafındaki sokakta olan her şey bir sahneymişçesine gözlüklerde yer alacak ve bu sayede sürücünün rahatça park etmesi sağlanacak. 

Financial Times gazetesinin haberine göre, söz konusu gözlükler Kaliforniya’nın Silikon Vadisi'nde BMW'nin araştırma ve geliştirme laboratuvarında geliştirilme aşamasında ve çalışmaları devam ediyor. 

Şirket çalışanlarından edinilen bilgiye göre BMW’nin gözlük teknolojisi 2015’in Nisan ayında Şanghay Otomobil Fuarı'nda ilk kez görücüye çıkacak ve kamuoyuna tanıtılacak. 
Şirket kaynaklarından edinilen bilgiye göre bu teknoloji sadece bir otomobil değil aynı zamanda “mobilite sağlayıcı” olarak kabul ediliyor. 

Üreticiler bu gözlüklerle otomobil sürücülerinin yeni nesil teknolojiyi yakalamalarını sağlamayı hedefliyor, gözlükler aynı zamanda teknoloji devi Microsoft ve Google gibi şirketlere de rakip olarak üretiliyor. 

Gözlük ile ayrıntılar şimdilik sır gibi saklanıyor diğer taraftan gözlükten hız gibi gerçek zamanlı bilgileri vermesi de bekleniyor.  

Gözlüğün yalnız sürüş sırasında değil, araç kullanmıyorken de toplu taşıma ve trafik bilgilerini de sunması bekleniyor. 

Artırılmış Gerçeklik teknolojisini sağlayan bu gözlükler, gözlüğü kullananların gerçek dünya üzerine bindirilmiş dijital grafiklerle yeniden betimliyor. Bu teknoloji dünyasında bir sonraki büyük devrim olarak nitelendiriyor. Bu konu daha önce Azınlık Raporu ve Iron Man gibi filmlerde de kullanılmıştı. 

Gözlüğün özellikleri bunlarla da sınırlı değil. BMW’nin tasarladığı Artırılmış Gerçeklik Gözlükleri mekanik deneyime ihtiyaç duymaya gerek kalmaksızın, sadece gözlükteki yönergelere bakarak motor kısmı ile ilgili sorunların çözümünü adım adım gösterecek. 
Bu gözlükler BMW’nin “Artırılmış Gerçeklik-Gerçeklik Projesinin Uzantısı” projesinin bir parçası ve içerdiği yazılımlar BMW’nin çeşitli marka ve modellerinde yer alacak. 

Gözlük giyen bir servis elemanı BMW’nin motoruna baktığında 3 boyutlu renkli ekranda motor görüntüsü gerçek motorun üzerine görünecek. 

Gözlük arıza olduğunda teşhis etmek için kullanılacak ve arızayı düzeltmek için talimatlar gözlüğü takan tamir elemanına adım-adım gösterilecek. 

Tamirin yapılacağı her noktada, ilgili motor kısmı gözlükte 3 boyutlu görüntüyle vurgulanacak ve ekranın sol üst köşesinde bir yazılı talimat görüntülenecek.

Gözlükte yer alan kulaklıklar da görüntülerle aynı zamanda talimatları seslendirecek. 
Tamir sırasında 3 boyutlu görüntülerde parçanın nasıl yerinden söküleceği, vidalarının nerede olduğu, hangi anahtarın kullanılması gerektiği, nereden tutulup çıkarılacağı gözlük tarafından gösterilecek. 

Gözlük sol alt köşesinde tamir işini gerçekleştirmek için gerekli aletin resmini gösterecek ve kullanılacak aletlerin her birinin numarası yer alacak. Tamir görüntülerini başa sarmak geri almak da mümkün olacak.. 

BMW’nin teknolojik gözlükleri teknolojide çığır açarken tamircileri de işsiz bırakabilir.


www.ulastirma.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim