• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

Anadolu Grubu'ndan Geely'ye davet

Anadolu Grubu'ndan Geely'ye davet
Anadolu Grubu, Geely’nin Türkiye’de fabrika yatırımı yapması konusunda Çin Başbakanı Wen Jiabao aracılığıyla öneri yaptı.

ÖZİLHAN'DAN GEELY'YE DAVET

Anadolu Grubu, Geely’nin Türkiye’de fabrika yatırımı yapması konusunda Çin Başbakanı Wen Jiabao aracılığıyla öneri yaptı.

1.8 milyar dolara İsveçli lüks otomobil üreticisi Volvo’yu satın alan Çinli Geely, distribütörlüğünü yürüten Anadolu Grubu tarafından Türkiye’de yatırıma davet edildiğini, kararı incelemeleri yaptıktan sonra verebileceklerini bildirdi.

Çin basınında yer alan haberlerde Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’ın konuyla ilgili teklifini, Türkiye’yi ziyaret eden Çin Başbakanı Wen Jiabao’ya 9 Ekim’de düzenlenen bir toplantıda bizzat ilettiği kaydedilirken, Ticaret Bakanlığı’nın da yatırım konusunda olumlu bir karar vereceğine inandığı belirtildi. Çin’in en büyük özel otomotiv üreticilerinden Geely’nin sözcüsü Yang Xueliang, “Geely, Çin dışındaki beşinci fabrikasını Türkiye’de kurabilir. Henüz verilmiş bir karar yok. Karar, Türkiye pazarının potansiyelinin araştırılması sonrasında belirginleşebilir” dedi. Geely’nin Çin dışında halen Rusya, Ukrayna, Endonezya ve Malezya’da üretim tesisleri bulunuyor.

Li Shufu istekliydi

Geely’nin patronu Li Shufu, Avrupa’da üretim yapmaları gerektiğinden, ilk tercihlerinin Türkiye olacağını bildirmişti.

Li Shufu, 2008’de Türk gazetecilere Avrupa’ya yönelik Euro5 normuna sahip benzinli motorunun yanı sıra dizel motor çalışmalarını da sürdürdüklerini hatırlatarak, “Geely’nin Avrupa’yla aynı standartlardaki Türkiye’deki gelişimine bakarak Avrupa stratejimizi geliştireceğiz. Anadolu Grubu, kabul ederse birlikte Avrupa’daki diğer pazarlara da açılmak isteriz” demişti. Geely, Volvo’yu satın aldıktan sonra yeni ve lüks modeller geliştirilmesine ağırlık vereceğini açıklamıştı.

Yatırıma ışık yakan Çinliler

Türkiye pazarında satılan ilk Çinli marka olan Chery, birkaç yıldır Türkiye’de yatırımı dile getirirken bazı illerde incelemeler yapmıştı. Çinli Dognfeng de Türkiye’de yatırım için incelemelere başlattığını duyururken henüz satış olmayan Great Wall, büyüme stratejisi kapsamında Türkiye’de yatırımı düşündüğünü açıklamıştı. Ancak distribütörü Bayraktar Grubu Çinli firmayla böyle bir konunun gündeme gelmediğini söylemişti.

Elektrikli modelleri gelecek yıl ithal edilecek olan Çinli BYD’nin Türkiye distribütörü BD Otomotiv ise üreticinin Türkiye’de yatırım konusunda istekli olduğunu bildirmişti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim