• BIST 8996.35
  • Altın 2281.403
  • Dolar 32.3252
  • Euro 35.0374
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Apple dosya sistemi değişiyor

Apple dosya sistemi değişiyor
Apple, HFS Plus dosya sistemini değiştirerek Apple File System (APFS) adını verdiği dosya sistemini getiriyor. Peki, APFS ne zaman gelecek ve neler sunacak?

Apple cihazlarda kullanılan HFS Plus isimli dosya sistemi, Apple tarafından uzun süredir değiştirilmek isteniyordu. Bu süre zarfında geliştirilen Apple File System (APFS), tüm Apple cihazlarda kullanılabilir hale getirildi.

Tüm platformlarda tek sistem

Bu durum hem macOS, hem iOS, hem watchOS hem de tvOS platformlarının aynı dosya sistemini kullanabilmesini sağlayacak. APFS, bu yıl gerçekleşen WWDC etkinliğinde tanıtılmasa da, kesinlikle büyük bir olay.

Giyilebilir ürünlerden mobil cihazlara ve masaüstü bilgisayarlara kadar benzersiz bir deneyim oluşturacak.

Apple, APFS hakkında çok fazla bir bilgi paylaşmasa da, geliştiricilerin birbiriyle bilgi paylaştığı ortamlarda meraklılar için bazı ipuçları bulunuyor. Geliştiricilerin portalında şöyle bir ifade yer alıyor:

“Apple Dosya Sistemi (APFS), Apple Watch’dan Mac Pro’ya kadar kullanılabilecek yeni nesil bir dosya sistemidir. APFS, Flash/SSD depolama için optimize edilmiş olup, mühendislik çalışmalarında öncelik şifrelemeye verilmiştir.”

2017’de kullanımda olacak

2017 yılında final sürümünün çıkması beklenen APFS, şu sıralar macOS Sierra 10.12 ile geliştirici sürümü dönemlerini geçiriyor. Şu anda bir hayli kaba halde olan sistem, önizleme sürümünde de Apple’ın Fusion sürücülerinde çalışmayacak.

HFS Plus’tan biraz bahsedecek olursak,  APFS’nin HFS+ özelliklerinin neredeyse hepsini destekleyeceğini ve üzerinde geliştirmeler sunacağı bilgisi veriliyor. Dosya bozulmalarına karşı koruma, 64 bit inode numaraları, sparse dosyalarına destek ve daha fazlası APFS ile sunulacak.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim