• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C

Araçlar kendi elektrik enerjisini üretecek

Araçlar kendi elektrik enerjisini üretecek
Sakarya'da genç bir girişimci, araçların durup kalkarken harcadığı kuvvetten elektrik enerjisi üreten bir proje hazırladı.

ARAÇLAR KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETECEK

Sakarya'da genç bir girişimci, araçların durup kalkarken harcadığı kuvvetten elektrik enerjisi üreten bir proje hazırladı.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Teknogirişim Sermayesi Desteği çerçevesinde projeyi uygulanabilir bulanarak 100 bin TL hibe desteği verdi.

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü mezunu Önder Gezgin tarafından hazırlanan "Karayollarında Araçların Hareketinde Atıl Kalan Kuvvetlerden Elektrik Üretme Tertibatı" adlı projesi desteğe layık görüldü.

Bakanlığı'nın genç girişimcileri özendirmek yeni fikir ve projeleri teşvik etmek amacıyla başlattığı Teknogirişim Sermayesi Desteği amacına ulaşmaya başladı. Sakarya'da yaşayan Önder Gezgin (33), trafikte seyreden araçların şehir içinde durup kalkarken harcadığı enerjiden, elektrik enerji elde edilen bir proje hazırladı. Bakanlık tarafından kabul edilen projeye 100 bin TL hibe desteği verildi.

CADDE VE SOKAKLAR BEDAVA AYDINLATILACAK

Araç trafiğinin olduğu her yerde projesinin rahatlıkla uygulanabileceğini belirten Gezgin, projesinin; araçların trafikte durma ve kalkmaları sırasında atıl olan kuvveti bir mekanizma kullanarak elektrik üretimi sağlama mantığına dayandığını belirtti.

Gezgin, projesinin özellikle şehir içi cadde ve sokak aydınlatmaya büyük paralar harcayan belediyeleri rahatlatacağını kaydetti. Kurallar gereği projeyle ilgili çok detaylı bilgi veremeyeceğini ifade eden Gezgin, "Sistemi çok basit olarak anlatmak gerekirse, trafikte aracı hareket ettirmek (kalkış) ve hareket halindeki bir aracı durdurmak için (frenleme) bir kuvvet harcanıyor. İşte bu atıl kuvveti hazırladığım proje ile temiz enerjiye, elektrik enerjisine dönüştürdüm. Bu enerji ile cadde, sokaklar aydınlatılabilir. Ayrıca ve trafik lambalarında bu enerji kullanılabilir. Belediyeler bu projeyi uygulayabilir. Daha şimdiden belediyeler bu projeye ilgi göstermeye başladı. Elektrik yükleri önemli ölçüde hafifleyecek. Ayrıca elektrikle çalışan araçlar, bu proje ile yakıtlarını kendileri üretebilecek. Şehirlerarası yollarda benzer bir proje çalışmamız var."

Bakanlığın projesini onayladığını, 100 bin TL hibe desteğini verdiğini ve şirket kurma aşamasına gelindiğini anlatan Gezgin, "Başka araştırmalarım da var. Temiz enerji üretmekle ilgili araştırmalar yapıyordum. Bütün bun çalışmaların birikimi olarak bu proje ortaya çıktı" diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim