• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Atatürk'ün makam aracı restorasyona alındı

Atatürk'ün makam aracı restorasyona alındı
Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhurbaşkanlığı döneminde kullandığı 1934 model Lincoln marka üstü açık otomobil bakım ve restorasyona alındı.

Törende konuşan Anıtkabir Komutanı Piyade Albay Muzaffer Taytak, Atatürk’ün cumhurbaşkanlığı döneminde kullandığı üç makam otomobilinden ilk olarak birinin, daha sonra da diğer iki otomobilin restore edileceğini belirtti.

Atatürk’ün en büyük eseri olan cumhuriyete ve temsil ettiği manevi değerlere sahip çıkmanın, Türkiye Cumhuriyeti’ni ve bıraktığı diğer eserleri onun ilkeleri doğrultusunda yaşatmanın Türk halkının temel görevi olduğunu vurgulayan Taytak, “Anıtkabir Komutanlığının, yüce önderin manevi mirasının yanı sıra maddi mirasını da sonsuza dek koruma görevi vardır” dedi.

Restorasyon İkitelli tesislerinde yapılacak

Atatürk’ün aziz hatırasını taşıyan eşyaları çağdaş müzecilik anlayışıyla yaşatmanın, ilgili kanun ve yönetmelikle Anıtkabir Komutanlığı’na verilmiş görevler arasında olduğunu hatırlatan Taytak, bu sorumluluğun gereği olarak, envanterlerine kayıtlı üç makam otomobilinin zamanın getirdiği yorgunluk ve yıpranmalara karşı korunması amacıyla restore edilmesine bugün itibariyle başlanacağını bildirdi.

Antika Otomobil Federasyonu yetkilileri ile işbirliği halinde İstanbul İkitelli tesislerinde yapılacak restorasyon işleminin finansmanının Anıtkabir Derneği’nce karşılanacağını belirten Taytak, İstanbul’a nakledilecek otomobilin sigortasının, 1925′te Atatürk tarafından kurulan Anadolu Sigorta tarafından yapıldığını ifade etti.

Taytak, Atatürk’ün aziz hatırasını yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla yaptıkları restorasyon projesine onay veren Anıtkabir Bakım Onarım Restorasyon Kurulu üyelerine, komutanlara, Antika Otomobil Federasyonu’na, Anıtkabir Derneği’ne, Anadolu Sigorta yetkililerine, Anıtkabir ve Karargah personeline teşekkür etti.

“Restorasyon 1 yıl sürecek”

Antika Otomobil Federasyonu Başkanı Cengiz Arsay da projede emeği geçenlere teşekkür ederek, “Atatürk’ün otomobillerinin restorasyonu projesi onların kullanıldıkları dönemdeki otantik yapılarına döndürülmesi projesidir. Hedeflediğimiz süre her araç için 1 yıl civarında olacaktır. Ancak bu tip projelerde zaman zaman antika parçaların tedarikinde gerçekleşebilecek bazı sarkmalar olabilecektir. Ancak hedef olarak koyduğumuz 1 yıllık sürenin içerisinde kalabileceğimizi ümit ediyoruz” dedi.

1930'lu yıllardaki görkemine kavuşacak

Arsay, otomobili, bir yıl sonra Atatürk’ün kullandığı 1930′lu yıllardaki görkemli haline getirmiş olacaklarını söyledi.

Anadolu Sigorta İç Anadolu Bölge Müdürü Osman Kenan Uğur da Atatürk’ten hatıra kalan, tarihi değerlerinin yanı sıra manevi değeri de çok büyük olan otomobillerin, yeniden ihtişamlı günlerine ulaştırılması için toplandıklarını kaydetti.

Risklere karşı nakliyat poliçeleri düzenlendi

Cumhuriyetin en önemli dönemlerine tanıklık etmiş önemli değerleri koruyup, gelecek nesillere taşımanın herkesin görevi olması gerektiğini ifade eden Uğur, Atatürk’ün kurduğu şirket olmanın bilinciyle, otomobillerin, İstanbul’a taşınması sırasında oluşabilecek risklere karşı nakliyat poliçeleri düzenlediklerini bildirdi.

Konuşmaların ardından Piyade Albay Muzaffer Taytak ve Antika Otomobil Federasyonu Başkanı Cengiz Arsay otomobilin teslim protokolünü imzaladı.

Otomobilin özellikleri

Restorasyona gönderilen Lincoln marka 1934 model siyah otomobile, 6 kişi binebiliyor. İçi kahverengi deri kaplı otomobilin üstü açılıyor.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün makam otomobili olan araç, 1935-1938 yılları arasında tören arabası ve yabancı konukların karşılanmalarında da kullanıldı.

"1664" demirbaş numarası ile kaydedilmişti

Atatürk’ün vefatının ardından, Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanları tarafından törenlerde kullanılmaya devam edilen otomobil, 17 Eylül 1963′te çalışır durumda, Anıtkabir Atatürk Müzesi Müdürlüğü’ne getirilerek, “1644″ demirbaş numarası ile envantere kaydedildi.

Söz konusu aracın restorasyon işlemlerinin tamamlanmasının ardından, müzede bulunan diğer araçlar 1934 model Lincoln ile 1936 model Cadillac da restore edilecek.

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim