• BIST 9909.34
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C

Bir babayiğit çıkıp yerli otomobili üretecek

Bir babayiğit çıkıp yerli otomobili üretecek
Türk Traktör firmasının 600 bininci üretiminin banttan indirilmesi törenine katılan Başbakan Tayyip Erdoğan, yerli otomobil çağrısı yaptı.

Bir babayiğit çıkıp yerli otomobili üretecek

Türk Traktör firmasının 600 bininci üretiminin banttan indirilmesi törenine katılan Başbakan Tayyip Erdoğan, yerli otomobil çağrısı yaptı. Türkiye'nin kendi otomobilini üretecek teknolojiye uzun yıllardır sahip olduğuna işaret eden Erdoğan, "Elbet bu işe soyunacak bir babayiğit çıkacak. Kendimize bir model oluşturmanın vakti gelmiştir." dedi.

Türkiye'nin bu yılın ilk altı ayında 10,2 oranında büyüdüğünü hatırlatan Erdoğan, kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'u (S&P) siyasî davranmakla eleştirdi: "Biz de onların notunu artırmıyoruz, çünkü hak ettiğimiz notu vermiyorlar."

Yerli otomobil konusunda yoğunlaşan gündeme noktayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan koydu. Türk Traktör firmasının 600 bininci traktörünün banttan indirilme törenine Başbakan Erdoğan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Fiat Yönetim Kurulu Başkanı Sergio Marchionne ve çok sayıda davetli katıldı. Türk Traktör fabrikasının bulunduğu alanda düzenlenen törende fabrikada üretilen 600 bininci traktör, Adana'da yaşayan 9 çocuklu bir çiftçiye hediye edildi. Törende konuşan Başbakan Erdoğan yerli otomobil üretimiyle ilgili hükümet olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Erdoğan "Bu pazara artık yerli bir otomobil yakışır. Yarım asırdan fazla süredir faaliyette bulunduğumuz bu sektörde artık kendimize bir model oluşturmanın vakti gelmiştir." dedi. Erdoğan, Fiat CEO'su Sergio Marchionne'ye de binek otomobil olarak Linea dışında Türkiye'de daha başka modeller üretme teklifinde bulundu. Başbakan Erdoğan, tarımdaki verimliliğin ve traktör satışlarının artması için 25 yaş ve üzeri traktörlerin hurdaya çıkarılması için çalışma başlattıklarını açıkladı.

Son dönemde yaptığı Kuzey Afrika, Ortadoğu ve ABD ziyaretlerini kısa bir şekilde değerlendiren Başbakan Erdoğan, Mısır, Tunus ve Libya'ya çok önemli ziyaretler gerçekleştirdiğini belirterek kendisini popülizm yapmakla suçlayanlara "Ne Türkiye Başbakanı'nın ne de bu ülkenin popülizme ihtiyacı yoktur. Hiçbir zamanw popülizme tenezzül etmedik hiçbir zaman da etmeyeceğiz. Türkiye, tarihin akış hızına ve ritmine uygun adımlar atıyor." şeklinde cevap verdi. Türkiye'nin son 9 yılda, komşu ve çevre ülkelerle, ilişkilerini geliştirdiğini söyleyen Erdoğan, bu çalışmaların ihracatta büyük bir artış yaşanmasına sebep olduğunu kaydetti. İlerleyen günlerde, Mısır ile Türkiye arasındaki vizeleri kaldırma seçeneğinin gündeme geleceğini belirten Erdoğan, "Sadece Mısır ziyaretimizde 280 girişimcimizle birlikte, bin 200 civarında Mısırlı işadamıyla 2 bine yakın iş görüşmesi gerçekleştirdik." dedi.

S&P'ye düşük not verdik!

Türkiye'nin ilk altı ayda 10,2'lik büyüme oranıyla Çin'le birlikte dünyanın en hızlı büyüyen iki ekonomisinden biri olduğunu belirten Erdoğan, merkezi bütçenin yılın ilk 8 ayında 2,1 milyar lira fazla verdiğini kaydetti. "Kredi derecelendirme kuruluşları siyasi davranmaktan vazgeçmelidirler." diyen Erdoğan, "Geçen hafta Standard and Poor's, bizim notumuzu artırdı; ancak biz kredi derecelendirme kuruluşlarına, not artırımında geç kaldıkları için düşük not vermeye devam ediyoruz." diye konuştu.

 

Mustafa Koç: Koç: Devletin kararlılığı terörü bitirecek

Son dönemde artan terör olaylarına ilişkin bir değerlendirme de Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'tan geldi. Siirt'te meydana gelen saldırıda hayatını kaybeden altı askere ve diğer terör saldırılarında hayatını kaybeden askerlere rahmet dileyen Koç, "Ailelerine de başsağlığı diliyorum. Devletin gösterdiği kararlılıkla terörün sona ereceğine inanıyorum." dedi. Daha sonra konuşmasına geçen Mustafa Koç, 2008 yılından itibaren traktör satışlarında ciddi artış olduğuna dikkat çekerek tarıma yönelik desteklerin etkisiyle çiftçilerin taleplerinin yükseldiğini söyledi. 2007 yılında 500 bininci traktörün banttan inişinin kutlandığını hatırlatan Koç, "Dört yılda 100 bin üretim gerçekleştirdik. Kısa sürede 1 milyonuncu traktörü de banttan indirmeyi hedefliyoruz. Yüzde 90'ı geçen yerlilik oranı ile gerçek yerli traktördür. 90'dan fazla ülkeye de ihracat yapılıyor." dedi. Mustafa Koç, Türk Traktör'ün sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın da en büyük traktör fabrikalarından biri haline geldiğini kaydetti. Türk Traktör'ün, yüzde 90'ı geçen yerlilik oranı ile gerçek yerli traktörü ürettiğini belirten Koç, motor imalatının Türk Traktör'ün yıllardır en önemli ürünlerinden biri olduğunu, son yıllarda motoru daha geliştirerek bunu Avrupa'da uygulanan emisyon kurallarına uygun hale getiren ilk üretici olduklarını söyledi.

Türk Traktör'ün, ortağı CNH ile iki yıl önce başlattıkları 'utility traktör' projesine dikkati çeken Koç, "Proje geçtiğimiz ay tamamlanarak üretime başlandı. Böylece dünya traktör pazarları için ürettiğimiz platform sayısı ikiye çıktı. Bu, ülkemiz otomotiv sanayiinin, mühendislerimizin ve CNH ile mükemmel işbirliğimizin çok güzel örneğidir.'' diye konuştu. Koç, aralarında ABD'nin de bulunduğu 90 ülkede Türk Traktör ürünlerinin yer aldığını dile getirdi. Türk Traktör'ün ortağı olan CNH Yönetim Kurulu Başkanı ve Fiat CEO'su Sergio Marchionne de Fiat Grubu olarak bu ortaklıktan son derece memnun olduklarını dile getirdi. Pazardaki paylarını artırmak için yoğun şekilde çalıştıklarını ifade eden Marchionne, "Bu ortaklıkta Türk kimliğinin kıymetini bilerek çalışmalarımızı yürütüyoruz." dedi. Marchionne, son yıllarda ekonomik ve siyasi istikrarı nedeniyle Türkiye'de yatırım yapmanın daha cazip hale geldiğini kaydetti. Marchionne, "Türkiye'nin bu başarılarında bizim küçük de olsa payımız olduğu için mutluyuz.'' diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim