• BIST 9664.29
  • Altın 2495.067
  • Dolar 32.5864
  • Euro 34.8484
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

BlackBerry, şifrelerini polise kendi vermiş

BlackBerry, şifrelerini polise kendi vermiş
BlackBerry, telefon şifrelerinin kırılabildiği yazılım ve kod algoritmasını Kanada polisine kendi eliyle vermiş.

Apple ve FBI arasında aylarca süren gerginlik, iPhone şifresinin kırılmasıyla son bulmuştu. FBI, güvenlik sebebiyle iPhone’un şifresinin kırılmasını istemiş ve Apple ise kullanıcı mahremiyetini savunmuştu. Doğrudan bu konuyu anımsatan yeni bir olay da BlackBerry cephesinde yaşandı.

Başından beri “yüksek güvenlikli” olarak tanıtılan BlackBerry telefonların şifresini kıracak bilgilerin aslında yıllardır Kanada Emniyet Teşkilatı’nda olduğu ortaya çıktı. Yani Kanada Emniyet Teşkilatı, gerektiğinde BlackBerry telefonların şifresini kırabiliyor.

Yaklaşık beş yıl önce yaşanan bir cinayet sonrasındaki inceleme ve dava ile ilgili dokümanlar halkla paylaşıldı. Bu dokümanlarda Kanada polisinin BlackBerry telefonlardaki BBM mesajlarını da okuduğu net bir şekilde açığa çıktı. Elbette Kanada polisi konuyla alakalı yöneltilen soruları cevaplamadı.

Ancak, şifre kırma algoritmasının BlackBerry’den temin edildiği düşünülüyor. Uzmanlar, BlackBerry’nin sağladığı bu anahtarla birlikte dünyanın herhangi bir yerindeki BlackBerry kullanıcısının telefon görüşmelerinin dinlenebileceğini de belirtiyor.

Konuyla alakalı olarak BlackBerry CEO’su John Chen yaptığı açıklamada, şirketin yasal bir istek doğrultusunda polise yardım ettiğini belirtti. Üstelik Kanada Emniyet Teşkilatı isterse yalnızca telefon görüşmelerini değil, BlackBerry Messenger üzerinden gönderilen mesajları da görüntüleyebiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim