• BIST 9028.09
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Bozankaya 9. Enerji Verimliliği Forumu'nda elektrikli otobüsü SILEO’yu sergiledi

Bozankaya 9. Enerji Verimliliği Forumu'nda elektrikli otobüsü SILEO’yu sergiledi
Türkiye’de üretilip, Türk halkının kullanımına sunulan ilk elektrikli otobüs markası olan Bozankaya, 9.’su düzenlenen Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı’na katıldı.

Türkiye’de 9. kez düzenlenen ve konusunda uzman isimlerin konuşmacı olarak katılımda bulunduğu Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı, 29-30 Mart 2018 tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Forumda Bozankaya markasından Ar-Ge Merkezi ve Teknoloji Müdürü Dursun Çiçek, “En İyi Uygulamalar” kategorisinde “Toplu Taşımada Yeni Yaklaşım” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.

Bozankaya Ar-Ge Merkezi ve Teknoloji Müdürü Dursun Çiçek, enerji odaklı araç konsepti başlığı altında yerli olarak üretilen Türkiye’nin ilk 10m, 12m, 18m ve 25m elektrikli otobüsleri başta olmak üzere bu araçların bataryaları, araç menzilleri, yüksek verimlilikleri, verimli modüler şarj sistemlerini, rejeneratif prensibini, elektrikli otobüs tahriklerini “The SCL” batarya sistemlerini, elektrikli otobüslerin ekonomisi ve çevreci özelliklerini anlattı.

Panelin en dikkat çeken konuşmalarından birini yapan Çiçek, “Elektrikli otobüsler konusunda bir Türk markası olarak tarih yazıyoruz. Türkiye’deki Ar-Ge merkezimizde 100’e yakın çalışanımız var ve projelerimizi hızlı şekilde hayata geçirebiliyoruz. Bu rakamlar sonucunda gururla diyebiliriz ki son iki yılda Ar-Ge’ye yatırımımız ile Volkswagen (yüzde 6.4) ve BMW’nin (yüzde 6) dahi üzerinde yer alıyoruz. Ürettiğimiz araçlarda akıllı batarya sistemleri kullanıyoruz. SILEO elektrikli otobüslerimiz 4 saatlik bir şarj ile 400 km menzil yapabiliyor. Araçlarımız aynı zamanda yokuş aşağı giderken elde edilen fren enerjisini rejeneratif enerji yöntemiyle depolayarak bu menzili uzatabiliyor.” şeklinde konuştu. Hem çevreci hem de ekonomik işletim maliyetleriyle belediyelerin toplu taşıma sorunlarına çözüm üreten Bozankaya, aynı zamanda fuar alanında 10.7m’lik yüzde 100 elektrikli otobüsü SILEO’yu da sergiledi. Forumun açılış konuşmasını yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, aynı zamanda SILEO otobüsü de yakından inceledi.

Türkiye’nin yeni nesil elektrikli otobüsü SILEO

Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı’nda sergilenen ve Bozankaya tarafından üretilen çevre dostu, sessiz ve sıfır emisyon özellikleriyle ön plana çıkan yeni nesil SILEO otobüsler, yüzde 100 elektrikli 10, 12, 18 ve 25 metre uzunluğunda modellere sahip. 4 saatlik bir şarjla 400 km mesafeyi kat edebilen yeni nesil SILEO, içten yanmalı motor yerine aks üzeri elektrikli motor kullanılması sayesinde geniş ve ferah bir iç hacim yaratırken aracın yolcu taşıma kapasitesi 25m modelinde 232 yolcuya kadar çıkabiliyor.

Bozankaya 2014 yılında ilk defa ürettiği birinci nesil yüzde 100 elektrikli otobüsüne oranla ağırlığı artırmadan araç iskeletinde farklı materyallerin de kullanıldığı ve elektrik, elektronik sistemlerinin verimi artırılmış, yeni nesil SILEO’ da daha modern çizgiler barındırıyor. Modern şehirlerin yeni ulaşım aracı olmayı hedefleyen Yeni SILEO’ nun tüm Ar-Ge çalışmaları Bozankaya Ar-Ge Merkezi’nde yüzde 100 yerli sermaye ve Türk mühendislerin çalışmalarıyla gerçekleştirildi. Hızlı yolcu indirme ve bindirme olanağı sağlayan yüzde 100 alçak tabanıyla Yeni SILEO, şehir içi ulaşımda sıfır emisyon ile çevre dostu bölgeler oluşturulmasına yardımcı olacak. Yeni nesil SILEO yüzde 75'e kadar fren enerjisini geri dönüştürebiliyor ve bu sayede sürüş mesafesini de büyük ölçüde artırabiliyor. Bir jeneratör görevi de gören çekiş motoru, frenleme enerjisini elektrik enerjisine dönüştürüyor ve sürüş esnasında bataryayı dinamik olarak şarj ediyor. Tüm yol koşulları dikkate alındığında Yeni SILEO ortalama 0.8 kWh/km’den başlayan tüketim değerleri sergiliyor. Yolculuk esnasında ileri teknoloji elektrikli motorları sayesinde rahatsız edici hiçbir motor gürültüsü olmayan Yeni SILEO bu formuyla modern şehir hayatına da sağladığı konforla uyum sağlıyor.

bozankaya_otobüs.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim