• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Bu teknoloji dünyayı yeniden şekillendirecek

Bu teknoloji dünyayı yeniden şekillendirecek
Grafen iki boyutlu, bir atom kalınlığında, mekanik, elektrik, termal ve optik özellikleri ile bilimde mucize malzeme olarak değerlendiriliyor. The Guardian'a göreyse grafen kullandığımız çok sayıda ürünün yaşam süresi uzayacak.

Grafen malzemesinin Manchester Üniversitesi’nde keşfedilmesinin ardından geçen 10 sene içinde, bu malzemeye yönelik araştırmalar için milyonlarca dolar harcandı. Fakat üretim maliyeti gibi engellerden dolayı malzemenin yaygın kullanımı mümkün olmadı. Bugün ise elmastan daha güçlü; bakırdan daha iletken; kauçuktan daha esnek olan grafen, yeni bir aşamaya hazırlanıyor. Shou-En Zhu ve Catharina Paukner gibi bilim insanları malzemenin yaygın üretimini gerçekleştirecek bazı yöntemler geliştirdiler. 

Kırılmayan akıllı telefonlar

kirilmayan-tel.jpg

Bugün akıllı bir telefonun ortalama ömrü iki seneyi geçmiyor. Bazılarının modeli eskiyor, bazıları kayboluyor, bazıları kırılıyor, bazıları suya düşüyor. Bu durum aslında çok ciddi bir atık yaratıyor. Grafenin sahip olduğu özellikler bu konuda da işe yarabilecek nitelikte. Science dergisinde yer alan bir deneyde, grafenin kurşun geçirmez balistik zırhlar kadar güçlü bir malzeme olduğunu ortaya koyuyor.

Esnek akıllı kartlar

esnek-kart.jpg
Bugün cüzdanlarımız, kredi kartları, mağaza kartları ve kimlik kartları gibi çok sayıda plastik ile dolup taşıyor. Tek bir dokunuşla aktive olacak grafen malzemeden elde edilen bir akıllı kart ise tüm kişisel bilgilerimizi taşıyabilir. Kredi kartları, uçak biletleri, tren biletleri, mağaza kartları gibi tüm farklı kart çeşitleri tek bir kart üzerinde toplanabilir ve cüzdanımızdaki plastik atığına son verilmiş olur. İspanyol Graphenano isimli şirket, tüm bu bilgileri üzerinde toplayan ve biligisayardan güncellenen esnek akıllı kartı gerçekleştirmiş.

 

Güncellenen katlanabilir gazetegazte.jpg
 Geçtiğimiz eylül ayında, Cambridge Graphene Centre (Cambridge Grafen Merkezi) ilk grafen malzemeden elde edilen esnek ekranı tanıttı. Ekran katlanırken bile dijital içerik sunmaya devam etti. Katlanabilir ekranların çok sayıda kullanım alanı olabilir. Harry Potter filminde izlediğimiz, fotoğrafl arı hareket eden Daily Prophet isimli gazete bunun en güzel örneği. Gerçek gazeteler, her gün güncellenen grafen şablonlar geliştirebilirler. Böylece kağıt israfı da önlenmiş olur.

Solar panellersoalr-panel.jpg
Standart solar panellerin ortalama yaşam süresi 40 sene, fakat zaman içinde maruz kaldıkları hava şartlarından dolayı verimlilikleri düşüyor ve yenilenmeleri gerekebiliyor. Exeter Üniversitesi bilim insanları panellerde indium kalay oksit yerine çok sayıda grafen tabakasından oluşan bir malzeme kullanılmasının daha verimli olacağı görüşündeler. GraphExeter adı verilen bu malzemenin indium kalay oksitten daha sağlam olduğunu, yüzde 100 nem ve 150 derece ısıya dayanabildiğini ifade ediyorlar.

Elektrikli otomobil pilipil.jpg
Elektrikli otomobillerin en büyük sorunu pil. Şarj kapasitelerinin düşük olması, elektrikli otomobil talebinin de düşük kalmasına neden oluyor. Grafen bu durumun değişmesinde önemli bir rol üstlenebilir. Bu yıl içinde grafenden elde edilen pillerin piyasaya sürülmesi planlanıyor. Bu yeni pilin ömrü geleneksel hibritlere oranla dört kat daha fazla. Yani bir otomobilin 10 dakikalık şarj ile bin kilometre yol alması mümkün olabilecek. Böylece grafen, elektrikli otomobiller için yeni bir dönemin başlamasına öncülük edebilecek.

Boyaboya.jpg
Grafenin kullanılabileceği bir diğer alan da boya. Malzemenin güçlü zemini, dış kullanımlarda rüzgar ve yağmura karşı dayanıklılık sağlayabilir. Örneğin ABD merkezli Applied Graphene Materials, geliştirdiği grafen bazlı boyaları gemilerde kullanıyor. Böylece malzemeler zarar görmüyor.

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim