• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

Dijital yan aynalara sahip ilk seri üretim otomobil oldu

Dijital yan aynalara sahip ilk seri üretim otomobil oldu
Bu sistemi Audi e-tron’da da görmüştük, fakat Lexus ES daha önce satışa sunuldu.

Japon lüks otomobil üreticisi Lexus, dijital yan aynalarını geçtiğimiz Eylül ayında tanıtmıştı. Bugün ise bu teknolojinin sunulduğu Lexus ES adlı lüks sedanın yeni jenerasyonu, anavatanı Japonya’da satışa sunuldu. Böylece Lexus ES, otomobil tarihinde dijital yan aynalar ile satışa sunulan ilk otomobil olmuş oldu.

Şimdilik dünya genelinde devletlerin farklı uygulamalarından dolayı bu sistem sadece Japonya’da sunuluyor. Çünkü dünyanın geri kalanında böyle bir teknolojiye izin veren pek bir ülke yok. Dijital yan ayna sistemine baktığımız zaman, ön kapıların üzerindeki iki kameranın kabinin içindeki 2 adet 5 inç’lik ekrana görüntü aktardığını görüyoruz.

Bu ekranlar da yan aynaların olduğu yere yakın konumlandırılması, kullanım anlamında pratik olacaklarını ve alışmanın pek zor olmayacağını gösteriyor. Bu sistemin avantajları ise normal aynaların dar görüş açısının aksine geniş bir görüş açısı sunmaları ve rüzgar sesini de azaltmaları oluyor.

Aynı zamanda aracın rüzgar direnci de azalacağı için aracın yakıt tüketimi de minimal boyutlarda da olsa azalabilir. Lexus ES, ayrıca bu yenilikçi sisteme ek olarak dinamik radarlı hız sabitleyiciye, şerit takip asistanına, park esnasında otomatik frenlemeye, panoramik görüş monitörüne ve daha birçok yenilikçi teknolojiye de sahip.

Yani aracın birçok yerinde kameralar, sensörler ve radarlara yer verilmiş. Ayrıca dijital yan aynaları bazı farklı otomobillerde de birer opsiyon olarak görmeye başlıyoruz. İlerleyen yıllarda bu teknolojinin tüm otomobillere yayılacağını söyleyebiliriz. Bir örnek vermek gerekirse Audi’nin yeni ve tamamen elektrikli SUV modeli e-tron da opsiyon olarak dijital yan aynaları sunacak.

Lexus ES’e geri dönersek, aracın dijital yan aynaları dışında bu yılın başlarında tanıtılan ABD ve Avrupa versiyonu ile birebir aynı olduğunu söyleyebiliriz. Toyota’nın yeni global platformu üzerine geliştirilen aracın Japonya’daki motor seçeneği ise 2.5 litrelik 4 silindirli hibrit bir üniteymiş.

Standart olarak ES 300h’ın sunulduğunu, üst donanımlarda ise L ve F Sport versiyonlarının bulunduğunu da öğreniyoruz. Aracın Japonya’daki satış başlangıç fiyatı ise 51.500 Dolar'a denk geliyor. Bu da Türk Lirası ile düşündüğümüzde 292.000 TL’ye tekabül ediyor.

Haberin Videosu:

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim