• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C

Doğalgazlı kamyon nakliyecilere tanıtıldı

Doğalgazlı kamyon nakliyecilere tanıtıldı
İzmir Kamyoncular ve Kamyonetçiler Odası tarafından yürütülen proje kapsamında dizel araçtan dönüştürülen doğalgazlı kamyon, nakliyecilere ve kamyoncu esnafına tanıtıldı.

Doğalgazlı kamyon nakliyecilere tanıtıldı

İzmir Kamyoncular ve Kamyonetçiler Odası tarafından yürütülen proje kapsamında dizel araçtan dönüştürülen doğalgazlı kamyon, nakliyecilere ve kamyoncu esnafına tanıtıldı.

Işıkkent semtindeki Kamyoncular Garajı'nda düzenlenen toplantıda araçla ilgili bilgi veren Oda Başkanı Yıldırım Kaya, akaryakıt fiyatlarındaki artışın esnafı zorladığını, bu alanda çözüm yaratmak üzere 2 yıl önce başlattıkları doğalgazlı kamyon projesini başarıyla tamamladıklarını ifade etti.

Artan yakıt maliyetleri nedeniyle kaçak mazot, 10 numara yağ gibi birçok usulsüzlüğün ortaya çıktığını, bu gibi yollara sapmadan maliyeti düşürmenin de mümkün olduğunu gösterdiklerini ifade eden Kaya, halen Avrupa'da uygulanan bir sistemle dizel motora ulaşan pompa bağlantıları yerine İtalya'da geliştirilen doğalgaz kitinin takıldığını söyledi.

Dönüşüm yaptırılmış kamyonların bir süredir test için yollarda olduğunu, aldıkları ilk verilere göre yaklaşık yüzde 40 oranında tasarruf sağlandığını gördüklerini belirten Kaya, dizel araca göre herhangi bir performans kaybı olmadığını, ayrıca gaz emisyonunun çok daha düşük olması nedeniyle çevre duyarlı bir sistemin çalıştığını kaydetti.

Bir test aracını nakliye firmalarına 3'er günlüğüne vererek, test etmelerini talep edeceklerini, verimliliğin firmalar ve kamyoncular tarafından da görülmesini isteyeceklerini belirten Kaya, şunları kaydetti:

''Arkadaşlarımızın da uygulayarak göreceği gibi doğalgazlı kamyon bizim için en iyi çözümdür. Tüm kamyonlar bu sisteme dönüştürülebilir. Depo hacmine göre değişmek üzere bir kamyonun dönüşüm maliyeti 10 bin avrodan başlıyor.

Ayda 4-5 bin kilometre yol yapan bir araç, bunu 7-8 ayda amorti edebiliyor. Konuyla ilgili yasal altyapı da hazırlandı. Doğalgaz kiti takılan araçların ruhsatlarında değişiklik yapılıyor.

Güvenlik konusunda hiçbir sıkıntı yok. Yapılan çalışmalarda doğalgazın motor ömrünü uzattığı, servise gitme süresini ve maliyetleri düşürdüğü saptandı.''

Kaya, sistemin kamyonet, otobüs, minibüs gibi araçlarda da kullanılabileceğini belirterek doğalgazla çalışan bir kamyonun bin kilometre gidebildiğini, bu kamyonların sayısının artmasıyla doğalgaz istasyonu sayısının da artacağına inandıklarını söyledi.

Nakliye firmalarının doğalgaz dönüşümüne ilgi göstermesi halinde istasyon sayısının hızla artacağını söyleyen Kaya, oda olarak bir akaryakıt istasyonları bulunduğunu, doğalgaz istasyonu kurma konusunda da girişimde bulunabileceklerini sözlerine ekledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim