• BIST 9693.46
  • Altın 2508.306
  • Dolar 32.5811
  • Euro 34.833
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C

Dünyaca Ünlü Otomotiv Fabrikaları CC-Link İle Haberleşiyor

Dünyaca Ünlü Otomotiv Fabrikaları CC-Link İle Haberleşiyor
Yeni nesil endüstriyel haberleşme ve kontrol teknolojisi CC-Link, makine ve proses otomasyonunda yüksek hızlı ve güvenilir iletişim sağlıyor

Sanayi 4.0’a uyumlu dijital fabrikaların hayata geçirilmesinde kritik rol oynayan kontrol ve haberleşme teknolojisi CC-Link; gıda, ilaç, beyaz eşya, ambalaj gibi pek çok farklı sektörde makine ve proses otomasyonunda yüksek hızlı ve güvenilir iletişim sağlıyor. Dünyaca ünlü otomotiv fabrikalarında da yoğun olarak tercih edilen CC-Link; Ford Mustang ve Mazda 6’nın üretildiği AutoAlliance tesisi ve Honda, Kia, Beijing Hyundai gibi büyük markaların fabrikalarında sağladığı katma değerle dikkat çekiyor. Asya’nın önde gelen endüstriyel haberleşme platformu CC-Link, Avrupa ile Kuzey ve Güney Amerika’da da giderek popülerlik kazanıyor.

 

Üretimin dijitalleşmesi olarak özetlenebilen yeni sanayi devrimi ile birlikte üretim zinciri, müşteriden tedarikçi ağına kadar tüm süreci kapsayan bütünleşik bir sistemle yönetilmeye başlıyor. Akıllı fabrikalarla; müşteri tercihlerine ve ihtiyaçlarına daha hızlı cevap veren özelleşmiş akıllı üretim, daha az hata, daha az kaynak kullanımı, daha yüksek kalite ile verimli üretim, yerelleşen imalat süreçleri ve yeniliklere hızla adapte olunabilen bir yapı hedefleniyor. Yüksek hızlı kontrol ve haberleşme sistemlerinin büyük önem kazandığı bu süreçte, açık endüstriyel otomasyon ağı teknolojisi CC-Link (Control&Communication Link) üreticilere büyük avantaj sağlıyor. Asya’nın önde gelen endüstriyel haberleşme platformu CC-Link, Avrupa ile Kuzey ve Güney Amerika’da da giderek popülerlik kazanıyor. CC-Link uyumlu ürün üreticileri ve CC-Link kullanıcılarını aynı çatı altında toplayarak güçlerini birleştirme fırsatı sunan CLPA (CC-Link Partner Association) ise CC-Link teknolojisinin dünyaya yayılması için faaliyetlerde bulunuyor. CC-Link’in “Kesintisiz Açık Ağ” (The Non-Stop Open Network) özelliğine dikkat çeken CLPA (CC-Link Partner Association) Türkiye Müdürü Tolga Bizel, CLPA hakkında bilgi verirken CC-Link teknolojisinin kullanıldığı dünyaca ünlü fabrikalardan örnekler de anlattı.

 

CLPA, dijital ve akıllı üretime adım atmayı hedefleyen şirketlere destek oluyor

 

Kısaca CLPA olarak adlandırılan CC-Link Partnerleri Derneği (CC-Link Partner Association) hakkında bilgi paylaşan Tolga Bizel şu açıklamalarda bulundu; “Merkezi Japonya'da bulunan ve 2000 yılında kurulmuş olan CLPA, Türkiye de dahil olmak üzere dünya çapında 10 bölgede temsilciliği bulunan global bir açık ağ destekleme kuruluşu. Endüstriyel CC-Link (Control&Communication Link) ağ teknolojisini dünya genelinde yaygınlaştırmayı hedefleyen CLPA, CC-Link uyumlu ürünler geliştirme konusunda ürün sağlayıcılara destek sunmaktan, CC-Link kullanıcıları için fabrika otomasyonu sistem kurulumuna yönelik danışmanlık sağlamaya kadar çok çeşitli hizmetler veriyor. CLPA olarak başta Asya’ya açılmak ya da bu pazardaki işlerini büyütmek isteyen sanayiciler olmak üzere Sanayi 4.0’a uyumlu, dünya standartlarında, dijital ve akıllı üretime adım atmayı hedefleyen şirketlere destek oluyoruz.”

 

Otomotiv fabrikalarında verimlilik artışı sağlıyor

 

CC-Link teknolojisinin gıda, ilaç, beyaz eşya, ambalaj gibi pek çok farklı sektörde makine ve proses kontrolü için ideal çözümler sunduğunu belirten Tolga Bizel, bu teknolojinin otomotiv sektöründe de yoğun olarak tercih edildiğinin altını çizerek şu örnekleri verdi; “Dünyanın önde gelen otomotiv fabrikalarında üretimde rekabet gücünü artıran uygulamalar mevcut. ABD’nin Michigan eyaletinde, Ford Mustang ve Mazda 6’nın üretildiği AutoAlliance tesisinde CC-Link ağından yoğun bir şekilde faydalanılıyor. CC-Link sayesinde yeni hatların kurulumunda ve devreye alınmasında yakalanan hız, daha önce kullanılan diğer ağlı sistemlere kıyasla kayda değer ölçüde tasarruf edilmesini sağlıyor. Üstün güvenilirliğe sahip CC-Link teknolojisi üretim tesisinin verimliliğini artırıyor. Üretimdeki robotların iletişim ve koordinasyonunu sağlayan CC-Link ağı, robot hareketlerini başlatıp durdurduğu gibi aynı zamanda çarpışmaların önlenmesi için robotların pozisyonlarını birbirleriyle paylaşmalarını da mümkün kılıyor. Tesiste, gövde montaj bölümündeki kontrolörlerin yüzde 95’inden fazlası da CC-Link ağıyla birbirine bağlı şekilde çalışıyor.

 

Honda üretim ve operasyon yönetiminin etkinliğini artırıyor

 

Honda Motor da Japonya Saitama’da yer alan ana fabrikası Yorii’de araç gövdesi montaj hattı için CC-Link IE ağını tercih ederek üretim ve operasyon yönetiminin etkinliğini ve verimliliğini artırıyor. Honda’nın Yorii Fabrikası’nda, araç gövdesi montaj hattı için kontrol hattı kurulurken, çoklu ağ kullanmanın daha uygun olduğuna karar verildi ve diğer fabrikalara know-how aktarımı için hem sağlam hem de basit bir konstrüksiyona ihtiyaç duyuldu. Bu doğrultuda fabrika otomasyon kontrol cihazı kurulumu, izlemesi, hata tespiti ve diğer faaliyetlerin ağ aracılığıyla merkezileştirilebileceği bir sistem kurmayı amaçlayan Honda, esnek hat değişimlerini mümkün kılan bir yapıya kavuşmak için güvenlik sinyallerini de ağa dahil etmeye karar vererek ciddi bir zaman kaybının önüne geçiyor. Yorii Fabrikası’nın ihtiyaç duyduğu bu sistemin gerçekleştirilmesi için CC-Link IE teknolojisini tercih eden Honda, bu ağ sayesinde tek bir ethernet kablosu, PLC’ler ve kontrol cihazları için kontrol bilgilerinin yanı sıra bağlı fabrika otomasyon cihazlarından bakım ve güvenlik bilgilerinin de iletilmesine olanak sağlıyor.

 

Kia fabrikasında kısa sürede çok daha fazla kontrol noktasını yönetiyor

 

Kia Motors Company’ye ait olan ve Hyundai Kia Otomotiv Grubu’nun ticari binek araçlarının üretiminin yapıldığı özel montaj tesislerinden olan Kwangju fabrikasında da CC-Link teknolojisi yer alıyor. CC-Link ağı, fabrikanın gövde atölyesinde özellikle ön taban, sağ ve sol yan paneller, kaporta ve tavan panelleri ile diğer kısımların montaj hatlarında yaygın olarak kullanılıyor. Kontrol cihazlarının kablolama işlemlerinde ve tesislerle hatların bakımında sağladığı kolaylıkla öne çıkan CC-Link, diğer ağlara kıyasla çok daha kısa sürede daha fazla kontrol noktasını yönetebiliyor olmasıyla da büyük avantaj sağlıyor.

 

Beijing Hyundai fabrikasında yüksek hızlı iletişim sağlıyor

 

Beijing Hyundai Motor Company de üretim hattında istikrarı arttırmak, sorunları hızla gidermek, basit ve kolay kullanılabilir bir kontrol sistemi uygulamak için CC-Link ağını tercih ediyor. CC-Link, üretim kabiliyetini iyileştirmek için robot sayısında yapılan büyük artışı kolaylıkla desteklemeyi başarıyor. Üretim hattının mevcut operasyonel durumunu izlemek için toplanan tesis üretim verileri, CC-Link ağından bir üst seviyedeki kontrol sistemlerine aktarılıyor. CC-Link’in yüksek hızlı ve büyük hacimli iletişim kabiliyeti, üretimde kayda değer artış sağlarken, üretim hattının durmasından kaynaklanan maliyetlerden kaçınılmasını da mümkün kılıyor.”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim