• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Ekokaravan yola çıkmaya hazırlanıyor

Ekokaravan yola çıkmaya hazırlanıyor
Güneş ve rüzgar enerjisinin kullanıldığı "Ekokaravan", yenilenebilir enerji konusunda bilinç yaratmak için yola çıkmaya hazırlanıyor.

EKOKARAVAN YOLA ÇIKIYOR

Güneş ve rüzgar enerjisinin kullanıldığı "Ekokaravan", yenilenebilir enerji konusunda bilinç yaratmak için yola çıkmaya hazırlanıyor.

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Sınai Kalkınma Teşkilatı’na (UNIDO) bağlı Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezi (ICHET) tarafından geliştirilen hidrojen, güneş ve rüzgar enerjilerinin kullanıldığı, dünyada ilk olan "Ekokaravan" projesi, önce Türkiye’de daha sonra da dünyanın çeşitli bölgelerinde yenilenebilir enerji farkındalığı yaratmak için yola çıkıyor.

Ekokaravan projesiyle 2 gün sürecek olan "Yeşiller Tesisler Konferansı"na katılan ICHET Genel Direktörü Mustafa Hatipoğlu, projeye ilişkin bilgi verdi. Hatipoğlu, ICHET’in 2003 yılında Enerji Bakanlığı ile UNIDO arasında imzalanan bir anlaşmayla kurulduğunu ve Enerji Bakanlığı tarafından başlangıç olarak 40 milyon dolar fon verildiğini anlatarak, ancak yönetimsel olarak UNIDO’ya bağlı olduklarının, UNIDO’nun da kar amacı gütmeyen bir merkez olduğunu dile getirdi.

ORİJİNAL VE DÜNYADA TEK PROJE

ICHET’in misyonunun hidrojen enerjisi teknolojilerinin gelişmekte olan ülkelerde yaygınlaşmasını sağlamak olduğunu kaydeden Hatipoğlu, şunları söyledi:

"Hidrojen teknolojilerini yaygınlaştırmak noktasında çok sayıda projemiz var. Ekokaravan bunlardan bir tanesi. Bu projenin temel fikri, bundan yaklaşık 2.5 yıl önce Enerji Bakanlığımız tarafından özellikle afet bölgelerine, tabii Türkiye bir afet bölgesi, kendi enerjisini kendi üreten, hidrojenin de kullanılabileceği 'nasıl bir mobil, seyyar bir yaşam alanı geliştirebiliriz?' diye ortaya çıkmıştı. Biz de bunu düşünerek, bir konteyneri ele alarak, konteyneri piyasadan aldık ve onu yaşam merkezi haline dönüştürdük. Tabii kendi enerjisini üretmesi için hem rüzgar hem de güneş enerjisinden istifade edecek şekilde onu o hale getirdik. Bu yıl onu motor-karavan haline getirdik. Ama daha da geliştirerek, rüzgar, güneş ve hidrojenin birlikte kullanıldığı çok orjinal ve dünyada tek proje haline geldi.

Ekokaravan birçok amaçla kullanılabilir. Özellikle mesela başlangıç fikri olan Afet Koordinasyon Merkezi olarak kullanılabilir, gezici bir güç ünitesi olarak kullanılabilir, eğitim amaçlı olarak kullanılabilir, ufak bir klinik, sağlık ocağı olarak da kullanabilirsiniz, turistik amaçlı kullanılabilir"

EKOKARAVAN 4 AYDA TAMAMLANDI

Ekokaravan’a hem bireysel hem de kurumsal talebin olabileceğini söyleyen Hatipoğlu, Ekokaravan’ın tanıtımı için ilk etapta yarın başlayıp 3 gün sürecek olan MÜSİAD fuarına katılacaklarını ve özellikle fuara gelecek olan Arap işadamlarının ilgisini beklediklerini anlattı. Hatipoğlu, Abu Dabi’de gerçekleştirilen World Future Energy Summit’e, Viyana’da UNIDO’nun bir konferansına katılacaklarını kaydederek, Türkiye içinde de iki hafta sonra 11 ili kapsayan bir program dahilinde Ekokaravan’ın dolaşacağını ifade etti.

Ekokaravan’ın 4 ayda tamamlandığını belirten Hatipoğlu, normal bir karavanın üzerine rüzgar enerjisi hariç 25 bin TL’lik masraf yapılarak Ekokaravan’a ulaşılabileceğini anlattı. Hatipoğlu, ayrıca karavanın motorunun dizel motor olduğunu belirterek, "Bunu bir sonraki aşamada belki hidrojen motor haline dönüştürebiliriz. Yine de yapabilirdik ama hidrojen dolum istasyonu ağı olmadığı için Türkiye’de, bir yere gidildiği zaman hidrojen temini problem olacak. İçten yanmalı motor takılabilir" dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim