• BIST 8779.01
  • Altın 2237.934
  • Dolar 32.3378
  • Euro 35.0669
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Elektrikli araçlara şarj kolaylığı geliyor

Elektrikli araçlara şarj kolaylığı geliyor
Teknoloji şirketi Continental, elektrikli bir aracın park halinde temassız şarj edilmesine olanak sağlayan teknoloji geliştirdi. Elektrikli araçlar için standart olmayan şarj altyapısının getirdiği sorunlara da "AllCharge" sistemiyle yanıt veriliyor.

Elektrikli otomobil yatırımlarının artmasıyla bu araçların şarj sorununa getirilen çözümlere yenileri ekleniyor.

Türkiye’de sadece lastikleri ile tüketicileri buluşturan Continental, otomatik sürüş, lastik, hafif ağırlıktaki tasarımlar ve sensörler, insan-makine diyaloğu ile elektrikli araçların hızlı ve kolay şarj edilmesi gibi konularda çalışmalar yürütüyor.

Continental, Frankfurt Motor Show'da sergileyeceği önemli yeniliklerin ön tanıtımını Contidrom Test Merkezi'ndeki Continental TechShow 2017 etkinliğinde yaptı.

Continental, elektrikli araçların şarj sorununun çözümü çabalarının bir parçası olarak kullanıcı dostu endüktif şarj teknolojisi geliştirdi.

Geliştirilen çözümle, şarj etme gücü, zemin tabanlı bir şarj yastığından aracın alt kısmındaki bir alıcı yastığa kablosuz aktarılıyor. Sürücünün yapması gereken, yenilikçi bir mikro navigasyon çözümünün yardımıyla şarj yastığının üzerinden park etmek. Sistem, aracın kablosuz şarjlı park yerine 5 santimetre hassasiyetle yaklaşmasına imkan sunarken, kimlik doğrulama işleminin ardından bir iletişim kutusu otomatik çalışmaya başlıyor. Bir insan-makine ara birimi, araç doğru park etme konumuna ulaştığında ve şarj başladığında sürücüye onay mesajı veriyor.

Bu teknolojiyle 20 dakikalık alışveriş sırasında aracın mevcut sürüş aralığı 20 kilometreye kadar artırılabiliyor.

Şarj altyapısına evrensel çözüm

Continental, elektrikli araçlar için standart olmayan şarj altyapısının getirdiği sorunlara da "AllCharge" sistemiyle yanıt veriyor.

Kurulumunun ucuzluğu dolayısıyla en yaygın şarj türü olan tek fazlı ve üç fazlı AC şarj istasyonları, nispeten uzun şarj süreleri nedeniyle uzun yolculuklar için pratik olmuyor. Yüksek hızlı DC şarj istasyonları ise pahalı teknolojileri olması dolayısıyla halen çok az ve uzak mesafelerde yer alıyor. Dahası, birçok elektrikli araba henüz yüksek voltajlı DC şarj için donatılmamış bulunuyor.

"AllCharge", sürücülerin doğru şarj istasyonunu bulma konusundaki endişelerini ortadan kaldırıyor, tek fazlı veya üç fazlı AC'den yüksek hızlı DC sistemlere kadar her tür teknolojiye uygun çözüm sunuyor.

Şirket, bunu yaparken, şarj istasyonunun farklı tiplerine uyacak ekstra teknolojiyle arabayı sıkıştırmak yerine, elektrikli güç aktarım organının kendisini bir "şarj cihazı" haline getiriyor.

AllCharge teknolojisiyle, klasik bir elektrikli aktarma organı (DC ve AC gücü arasında geçiş yapmak için elektrikli motor ve inverter içeren bileşenler) temel alınıyor. Farklı voltajlarda sabit AC/DC anahtarlama elektrikli aktarma organlarının temel özellikleri arasında yer alıyor. Bu bileşenler bir şarj sistemi olarak işlev görmek için gerekli tüm özelliklere de sahip bulunuyor. Getirilen çözümde elektrikli motor ve inverter şarj etme ek görevini üstlenmek için özel olarak uyarlanıyor. Bu sistemde yer alan tek ilave bileşen DC/DC dönüştürücüsü de her zaman en iyi şekilde düzenlenmiş güç akışını sağlamaya yardımcı oluyor.

Continental, tüm bu özelliklerden yararlanarak farklı şarj teknolojileri ile birlikte çalışabilirliği sağlıyor.

Böylece araçlar herhangi bir şarj istasyonunda, 800 volta kadar çıkış hızında ve 350 kilovata kadar şarj edebiliyor. Sürücüler ayrıca gerektiğinde dahili kullanım için 230 volt AC gücüne sahip oluyor.

AllCharge sisteminin V2D (araçtan aygıta) teknolojisi ayrıca, araç aküsünün bir dizüstü bilgisayardan mini buzdolabına, elektrikli bir matkaptan değişen mobil elektrikli aygıtlara kadar birçok cihaza güç sağlamak için kullanılmasına olanak sağlıyor.

Yeni ihtiyaçlara yeni çözümler

Continental, ayrıca elektrikli araçlar için ağırlık azaltılmış lastik ve fren dizaynından oluşan yeni lastik konsepti geliştirdi. Bu konseptte paslanmaz alüminyum fren diski ve özel olarak uyarlanmış fren parçaları korozyona bağlı olarak fren performansının bozulma riskini önlüyor.

Yeni lastik konseptinin, Continental'in PremiumContact 6 lastikleriyle birleştirilmesiyle araç verimliliğini artırılması, aynı zamanda lastik/yol gürültüsünün azaltılması hedefleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim