• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Elektrikli Renault'lar yılbaşında yollarda

Elektrikli Renault'lar yılbaşında yollarda
Türkiye'de üretilen ilk elektrikli otomobil olma özelliğini taşıyan Renault Fluence ZE'ler 2012 başında satışa çıkıyor.

ELEKTRİKLİ RENAULT'LAR YILBAŞINDA YOLLARDA

Türkiye'de üretilen ilk elektrikli otomobil olma özelliğini taşıyan Renault Fluence ZE'ler 2012 başında satışa çıkıyor. Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, 2020 yılında elektrikli otomobilin dünyada yüzde 10-12 seviyesinde bir pazar payına sahip olacağını tahmin ettiklerini belirterek, "2020 yılında dünya çapında 70 milyonluk pazarda 7 milyondan fazla elektrikli araç olabilir. Öncelikle yola çıkan, pazarda daha fazla üretim yapacak. 2012'nin ilk çeyreğinde elektrikli otomobili piyasaya sunuyoruz" dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi 11 milletvekili, yerli otomobil üretimi konusunda fikir alışverişi yapmak üzere Bursa'da Renault Fabrikası'na geldiler. Türk otomotiv sanayiinin bugün geldiği başarılı konumu yerinde inceleyip elektrik motorlu Fluence'ın üretimini bizzat görüp araçla deneme sürüşü gerçekleştiren komisyon üyeleri, yeni elektrikli araçlara hayran kaldı.
Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, Renault MAİS Genel Müdürü İbrahim Aybar ve Oyak Renault yöneticileri tarafından karşılanan milletvekillerine fabrika hakkında detaylı bilgi verildi. Milletvekilleri, brifing sonrasında, Oyak Renault'nun Fluence üretimiyle devreye aldığı ileri teknolojili, aynı anda çok sayıda farklı kasa tiplerini birleştirme imkanı sağlayan esnek kaporta birleştirme hattını, pres ve boya atölyelerini gezerek dakikada bir otomobilin çıktığı bantta incelemelerde bulundu.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLE DENEME SÜRÜŞÜ

Milletvekilleri, 1.4 ve 1.6 motor gücünde 16 subaplı benzinli ve 1.5 dci dizel motorların üretildiği mekanik fabrikasını da gezdiler. Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyeleri, Tunalıoğlu'nun yaptığı elektrik motorlu Fluence ZE'nin detaylı tanıtımı sonrasında fabrika içerisinde Fluence ZE ile deneme sürüşü gerçekleştirdi.

Milletvekilleri, deneme sürüşünün ardından Meksika, Çin, Japonya, Hindistan gibi ülkelerden ithalat, Fransa, Rusya, Arjantin, Kolombiya, Güney Afrika gibi ülkelere ihracat, Kore'den ise hem ithalat hem de ihracat parça, yedek parça ve CKD akışlarının gerçekleştirildiği Oyak Renault Uluslararası Lojistik Merkezi'ni gezerek fabrikadan ayrıldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Mücahit Fındıklı, Renault fabrikasındaki üretim ve işletme kalitesinden gurur duyduklarını belirterek, "Dünyada petrol artık önemli bir girdi oluşturuyor. Çevreyi de kirletiyor. Otomobil piyasasında da özellikle alternatif enerji kaynaklarına yönelik çalışmalar yapılıyor. Dünyada 4 modelin en lüksü ve konforlusu Türkiye'de yapılıyor. Bu 2012 yılında piyasaya sürülecek. Son halini başından itibarıyla gezdik ve gördük. Bu konfora bütün Türkiye ve dünya çok ilgi gösterecek" dedi. Fındıklıoğlu, elektrikli aracın taliplisinin çok olduğunu söyleyerek konuşmasını bitirdi.

"TÜRK MÜHENDİSLERİ İLE GURURLANDIK"

Elektrikli Fluence ZE'yi deneme imkanı da bulduklarını ifade eden Mücahit Fındıklı, "Sürüşteki o sportif ve dinamik yapısını hissettik. Ama geleceği parlak, Türkiye'nin yollarında görebileceğimiz teknolojiyi, Türk mühendisleri ve müdürleri tarafından yapılıyor olması bizi duygulandırdı" diye konuştu. Tarık Tunalıoğlu ise, milletvekillere ziyaretinden dolayı teşekkür ederek konuşmasına başladı. Tunalıoğlu, "Biz yıllardır otomobilcilik mesleğindeyiz. Her yaptığımız yeniliğin gururunu yaşıyoruz. Elektrikli otomobil üretiminde ise bu heyecan daha da arttı. Bu elektrikli otomobilin, milletvekilleri tarafından takdir edilmesi bizi gururlandırdı" ifadelerini kullandı.

"RENAULT'NUN ÖNCELİKLİ BİR GÖREVİ VAR"

Elektrikli otomobilde altyapının önemine değinen Tunalıoğlu, altyapı ile üretimin paralel olarak yürümesi gerektiğinin altını çizdi. Elektrikli otomobili 'devrim' gibi bir yatırım olduğunu kaydeden Tunalıoğlu, "Birinin niyet etmesi gerekiyordu. O marka da Renault oldu. Dünya markaları da 2012 yılında, bir ya da iki modelle zaten bu pazarda yer almak için çalışmalarını sürdürüyor. Ama Renault'nun öncü bir görevi var. Ötekilerden biraz daha önde 4 modelle bu pazara girdi" şeklinde konuştu.

"2020 YILINDA DÜNYADA 7 MİLYON ELEKTRİKLİ OTOMOBİL OLACAK"

2020 yılında elektrikli otomobilin yüzde 10-12 seviyesinde bir pazar payına sahip olacağını tahmin ettiklerini vurgulayan Tunalıoğlu, "2020 yılında dünya çapında 70 milyonluk pazarda 7 milyondan fazla elektrikli araç olabilir. Öncelikle yola çıkan, pazarda daha fazla üretim yapacak. Bizdeki üretim kapasitesi senede 30 bin araba. 30 bin araç, siparişler doğrultusunda satılacak. Sene sonunda öncelikle kamu kuruluşlarında 160 otomobil dağıtılacak. Daha önce kontratları imzalamıştık. 2012'nin ilk çeyreğinde
normal müşterilere de alt yapının kurulması ve gelişmesi ile birlikte artacak taleplerle arabayı piyasaya sunmayı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE ALTYAPIDA GECİKTİ"

Türkiye'nin elektrikli otomobil altyapısı kurmada geciktiğini vurgulayan Tunalıoğlu, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:
"Bazı Avrupa ülkelerinde şarj istasyonları var ama araç yok. Adamlar o kadar öne gitmişler. Burada Renault'un özel bir görevi daha var. Şarj istasyonlarının kurulmasında büyükşehir belediyelerimizle yaptığımız anlaşmalarda bir standardın oluşmasını istedik. Avrupa'da istasyona gidiyorsunuz, 4 değişik priz var. Ama aracınıza uygun priz yok. Standart daha oturmadı. Sadece Renault değil, hangi marka olursa olsun o standarda olmak kaydıyla araçlarını şarj edebilmeli."

"BELEDİYELER HIZLI DAVRANMALI"

Renault MAİS Genel Müdürü İbrahim Aybar, yepyeni bir teknolojiyi Türkiye'de dünyanın çok önünde ve birkaç ülke ile birlikte üretiyor olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, "Türkiye, otomotiv sektöründe öne çıktı. Biz bu öne çıkmanın adresleri olduk. Bu teknolojiyi taşıyan ve devrim niteliğindeki bu otomobilin Türkiye'de bir an evvel yaygınlaşsın. Bu noktada önceliğimizi kamuya verdik. Önümüzdeki ay kamu teslimleri başlayacak. Ama bu teslim başlarken altyapının da hazır olması lazım. Bu noktada
yerel yönetimlerimizin, özellikle belediyelerimizin biraz daha hızlı davranmasını istiyoruz. O da dünyadaki benzer ülkelerin gerisinde olduğumuzu gördük. Milletvekillerimiz yerel yönetimlerin daha hızlı çalışması için katkı sağlayacaklar" şeklinde konuştu.

Aybar, önümüzdeki yılın ilk çeyreği bittikten sonra satışları bütün Türkiye'de yaygınlaştırmayı planladıklarını kaydetti. Ziyarete; AK Parti Malatya Milletvekili Mahmut Mücahit Fındıklı'nın yanı sıra AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu, CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, AK Parti İzmir İlknur Denizli AK Parti Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, AK Parti Niğde Milletvekili Ömer Selvi ve MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık da katıldı.
2009 yılında Türkiye'de 40. yılını kutlayan Renault, aynı yıl elektrik motorlu Fluence'ın Bursa'da üretileceğini açıklayarak Türkiye'ye, Oyak ile ortaklığına ve geleceğe duyduğu güveni gösterdi. Renault, 2011 yılından itibaren eksiksiz bir sıfır salımlı elektrikli araçlar gamını seri olarak üretip uygun fiyatlarla ticarileştirme konusunda kararlılıkla ilerliyor. Oyak Renault Otomobil Fabrikaları ise Renault Grubu'nun, elektrik motorlu otomobil seri üretim hedefinin gerçekleştirilmesinde, Fluence ZE üretimi ile çok önemli ve öncü bir rol üstlendi. Fluence'ın elektrikli versiyonunun üretim hazırlıkları tamamlanarak seri üretim başladı. Kasım ayı sonunda Oyak Renault tarafından üretililen Fluence ZE'nin dünya pazarlarına ihracatı başlayacak. Böylelikle Oyak Renault, Türk otomotiv sanayii için yeni bir çığır daha açmış olacak.

6 bin kişinin çalıştığı Oyak Renault'nun halen ürettiği Fluence, Megane HB, Renault Symbol ve Clio'lar, 5 kıtada Avustralya'dan Yeni Zelanda'ya, Fransa'dan İngiltere'ye, Tayland'dan Mısır'a, Fas'tan Güney Afrika'ya, Kolombiya'dan Martinik'e 100'den fazla ülkede satışa sunuluyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim