• BIST 10183.68
  • Altın 2463.765
  • Dolar 32.27
  • Euro 34.9747
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 13 °C

Genişbantta 72 maddelik ortak öneri

Genişbantta 72 maddelik ortak öneri
Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı için YASED’den 72 maddelik öneri geldi. Öneriler 3 büyük GSM operatörü başta olmak üzere, tüm YASED üyelerinin mutabakatıyla oluşturuldu.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) yakın bir dönemde açıklanması beklenen “Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı” için 72 maddelik öneri hazırladı. Öneriler başta 3 büyük GSM operatörü olmak üzere YASED’in bilgi iletişim ve teknoloji sektörlerinde faaliyet gösteren tüm üyelerinin mutabakatıyla oluşturuldu. Öneriler arasında “Altyapı kurumlarında tesis paylaşımı başvurusunun zorunlu olmaktan çıkarılması” yer alıyor. YASED, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Çalışma Grubu tarafından hazırlanan ve Türkiye’nin ulusal genişbant hedeflerine ulaşması için atılması gereken adımlara yönelik 72 öneri içeren “Ulusal Genişbant Planı” başlıklı raporu dün düzenlenen bir toplantıyla tanıttı.

Toplantıda konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı’na Bakanlık olarak çok önem verdiklerinin altını çizerek, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) yanı sıra sektörle plan üzerinde uzun zamandan beri çalıştıklarını söyledi. Ön çalışmalarda üç operatörün önemli katkıları olduğunu aktaran Zerey, Eylem Planı’nın yakın zamanda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından açıklanacağını bildirdi.

Zerey, “Fiber altyapının yaygınlaştırılması çok önemli. 2020 yılında 5G altyapısına geçmeyi planlıyoruz, bu kolay değil. Bu nedenle 5G Türkiye Forumu şemsiyesi altında hem operatörlerimizle hem sektörümüzle hem de STK’larımızla çalışıyoruz” dedi.

500 sayfalık görüş geldi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürü Ensar Kılıç, Ulusal Genişbant Stratejisi’ne ilişkin YASED gibi 11’e yakın kurum, kuruluş ve STK’lardan birer uzman talep ederek, bu çalışmayı ortak akılla tamamladıklarını kaydetti. Kılıç, “70 kurum, 4 vatandaştan olmak üzere 500 sayfaya yakın görüş ve öneri geldi. Bu görüşleri titizlikle inceledik. Şu anda son şeklini vermiş durumdayız” diye konuştu.

YASED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erdem ise hükümetin Türkiye’deki genişbant internet arz ve talebini artırmaya yönelik perspektifini desteklediklerini ifade etti. Geleceği nesnelerin interneti ve Sanayi 4.0 gibi güçlü bir iletişim alt yapısını gerektiren olguların şekillendirdiği bir dönem yaşandığını söyleyen Erdem, “Türkiye Ulusal Genişbant Strateji Planı’na önemli bir girdi ve katkı sağlamayı amaçladık” dedi. Erdem, 2016 yılı verilerine göre, Türkiye’deki fiber internet abone sayısının 1,8 milyona ulaştığını anlatarak, Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı’na göre, 2018 yılı için belirlenen hedefin ise bu sayıyı 4 milyona çıkarmak yönünde olduğunu dile getirdi.

"İmtiyaz sözleşmesindeki yapı, bugünün gerçekleriyle uyuşmuyor"

Toplantıda, 2023 hedeflerinin 90’larda altyapısı yazılmış telekom mevzuatı ile çıkmasının imkanı olmadığını ifade eden Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Yeni ekonomi, paylaştıkça büyümeyi esas alıyor, kullandıkça tüketmeyi değil. Bizlerin de operatörler olarak bu diyalog içinde paylaşmayı öğrenmemiz lazım. Artık altyapıya erişimi kısıtlayarak, rekabet etme dönemi bitmiştir, hizmet yarışı ile rekabet edilir.

Altyapı yatırımlarını el birliği ile beraber yapıp, tüm Türkiye’yi ihtiyacı olan dijital altyapıya kavuşturmamız lazım. Bu amaçla operatörler olarak konuşmalarımızı sürdürüyoruz, bu doküman da bize bu anlamda yardımcı olacak. Türk Telekom CEO’su Paul Doany de burada olsaydı farklı bir şey söyleyeceğini zannetmiyorum. Türk Telekom’un bağlı olduğu bir imtiyaz sözleşmesi var. Bu masanın etrafında oturan ve T.C. vatandaşı olup, o imtiyaz sözleşmesindeki yapının bugünün gerçekleri ile uyuşmadığına herhalde hepimiz hemfikir oluruz, kendisi de hemfikir olacaktır diye düşünüyorum” dedi.

Ayrıca Terzioğlu, Turkcell, Vodafone, Türksat ve Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) tarafından kurulan ortak altyapı şirketini anımsatarak şu an mevcut altyapıları kendi aralarında paylaşmaya başladıkları vurguladı. Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan da yaptığı değerlendirmede, raporun açıklanma zamanlamasının önemine işaret ederek, “Bunların yerine getirilebilmesi için YASED raporundaki önerilerin yerine getirilmesi çok önemli. Varlıkların paylaşılması, sürecin kolaylaştırılması önemli.

Çünkü sektörde, Türkiye de her yerde fiber bağlantının olması olmazsa olmaz. Ancak bu sayede yeni kuşak teknolojiler hayata geçirilebilir. Bunun kolaylaştırılması, hızlandırılması çok önemli. Aynı zamanda Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı’nın da uygulanması gerekiyor. Çabaları canı gönülden destekliyoruz” şeklinde konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim