• BIST 9526.48
  • Altın 2472.413
  • Dolar 32.4704
  • Euro 34.5484
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 21 °C

Google, yapay zekaya şifreli konuşmayı öğretti

Google, yapay zekaya şifreli konuşmayı öğretti
Google tarafından geliştirilen yapay zeka, konuşmak için kendi şifresini oluşturdu.

Google Brain, yapay zeka ve derin öğrenme konularında çalışıyor. Bu proje kapsamında çalışan uzmanlar, yapay zekanın şifreli haberleşme konusunda ne kadar ilerleyebileceğini görmek için bir dizi deney yapmışlar.

Bu deneylerde Alice, Bob ve Eve adı verilen üç yapay zeka kullanılmış. Alice ve Bob’a verilen görev, kendi aralarında gizlice konuşmalarını sağlayacak bir şifreleme sistemi oluşturmaları olmuş. Eve ise bu konuşmaları dinleyerek şifreyi çözmeye çalışmakla görevlendirilmiş.

Yapılan deneyde yaklaşık 15,000 denemeden sonra Alice tarafından oluşturulan şifre sistemiyle kısa mesajlar Bob’a başarıyla iletilmiş. Bob ise Alice tarafından gelen anahtardan yola çıkarak şifreleri çözmeyi başarmış. Eve ilk denemelerde kullanılan şifreleri rahatça çözebilse de, ilerleyen mesajlarda aynı başarıyı gösterememiş.

İşin daha da ilginç yanı, Alice ve Bob arasında geçen diyaloğun içeriği hakkında uzmanların da en küçük bilgisinin olmaması. Çünkü yapay zekaların kurduğu şifre sistemi ve gönderdikleri mesajlar uzmanların kontrolü dışında oluşuyor.

Tabii bu durum yapay zekanın arkamızdan ne iş çevireceğini de bilemediğimiz anlamına geliyor. Ancak şimdilik bir isyan tehlikesi pek yok ve uzmanlar bunu kontrol edebileceklerini düşünüyorlar. Veri iletişiminde yapay zekanın sağlayacağı güvenlik avantajı da bu çalışmaları yapılmaya değer kılıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim