• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

'Hurda da teşvik paketini girsin' çağrısı

'Hurda da teşvik paketini girsin' çağrısı
"Hurdayı yoldan çekin" kampanyasına destek veren iş dünyası Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı teşvik paketine hurdanın da girmesini istedi.

'Hurda da teşvik paketini girsin' çağrısı

"Hurdayı yoldan çekin" kampanyasına destek veren iş dünyası Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı teşvik paketine hurdanın da girmesini istedi.

Çelik üreticileri Ankara'da bu yönde bir hazırlık yapıldığını açıkladı. Otomotivciler de gelişmeden umutlu
 
"Hurdayı yoldan çekin" kampanyasından sonra yeniden gündeme oturan hurda teşviki konusunda iş dünyası bastırıyor.
 
Cari açığı azaltma ve ekonomiyi yeniden yapılandırma stratejisiyle hazırlanan yeni teşvik sisteminin kapsamına hurdanın da girmesi isteniyor.
 
21 milyon ton hurda ithal eden demir-çelik sektörüne özel bir düzenleme geleceğini söyleyen Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, "Otomotivde ve gemi sökümde yapılacak düzenleme sektörümüzün ithalatını oldukça azaltır.
 
Bize de birlik olarak teşvik sistemi hazırlanırken geldiler ve bu konularda görüştük. Aldığımız bir duyuma göre teşvik sisteminin revize edilecek halinde hurda konusunda da bir düzenleme olacak. Otomotivde AB standartlarında bir düzenleme yapılarak hurda konusu teşvik edilecek" dedi.
 
ÜRETİMİN YÜZDE 72'Sİ HURDADAN
 
Ekinci sektördeki üretimin yüzde 72'sinin hurdadan gerçekleştirildiğini hatırlatarak, yurtiçi hurda arzının artırılması için trafikte bulunan araç yaşının AB standartlarına uygun hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Ekinci, "İzmir dışındaki bölgelerde de yeni gemi söküm tesisleri kurulmalıdır.
 
Hurda tedarikinde sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için yurtiçi kaynakların miktarı dikkate alınmalı. Bu alanda yurtdışında yapılacak yatırımlar teşvik kapsamına alınmalı ve özendirilmelidir" şeklinde konuştu. Ekinci, tüm bu taleplerini Bakanlık nezdinde yürütülen çalışmalar sırasında gerekli mercilere ilettiklerini de sözlerine ekledi.
 
KİLOGRAM BAŞINA 1 TL
 
Otomotiv Distribütörleri Derneği Başkanı Mustafa Bayraktar, kamyon, çekici ve otobüslerin yoldan çekilmesi uygulamasının çok başarılı sonuç verdiğini söyledi. Bayraktar'a göre bu başarılı uygulama otomobiller için de uygulanabilir.
 
Ömrü tükenmiş araçlarla ilgili bir tebliğ olduğunu, ama herhangi bir özendirme olmadığı için bugüne kadar sadece bin 500 aracın hurdaya ayrıldığını anlatan Bayraktar, "Türkiye'deki o tomobillerin yarısı 12 yaşın üzerinde.
 
Çevreyi kirleten, trafik kazalarına neden olan, çok yakan bu otomobilleri hurdaya ayırıp, ekonomiye kazandırmak mümkün. Teslim edilen araçlar için sahiplerine kg başına 1 TL gibi tutar ödenmesi teşvik edici bir unsur olacaktır" dedi.
 
TÜRKİYE, AB GİBİ ELİNDEKİ KAYNAKLARI HESAPLI KULLANMALI
 
Doğuş Otomotiv CEO'su Ali Bilaloğlu, Ömrü Tükenmiş Araçlar'ın yoldan çekilerek, hurdaya dönüştürülmesinin önemli olduğunu söyledi. Türkiye'deki araç parkının büyük bir çoğunluğunun yeni teknolojiden uzak yaşlı araçlardan oluştuğunu ifade eden Bilaloğlu, "Hurda aracın yeniden ekonomiye kazandırılması tartışılmaz bir gerçek.
 
Türkiye'nin Avrupa ülkelerinde olduğu gibi elindeki kaynakları hesaplı kullanması lazım. Bunun yöntemlerinden biri de hurda demir - çeliği iyi kullanmak" dedi.
 
HURDANIN GETİRİSİ 1.5 MİLYARI BULUR
 
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ise cari açığın azaltılmasının en kolay yönteminin, trafikteki yaşlı araçların yoldan çekilmesi olduğunu anlattı. Aybar, "Bir otomobilde 750 kg civarında çelik var.
 
Trafikteki 16 yaş üstü 3 milyon araç hurdaya ayrılırsa, 1 milyon 120 bin ton hurda çelik elde edilir. Bunun parasal getirisi 1.5 milyar lirayı bulur. Bu da hurda demir - çelik ithalatı faturasını azaltır" şeklinde konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim